Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 10:56 1 078 5

Демонстранти нахлуха в еквадорския парламент

  • еквадор-
  • протест-
  • преврат-
  • кито-
  • парламент-
  • нахлуха-
  • протестиращи-
  • николас мадуро

Стигна се до сблъсъци между полицията и протестиращите

Демонстранти нахлуха в еквадорския парламент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Демонстранти нахлуха в Конгреса на Еквадор в ескалация на протестите след увеличението на цените на горивата от правителството на президента Ленин Морено, предаде AFP.

Протестиращите, мнозина от тях от коренното индианско население със сопи и камшици, пробиха кордона около сградата на парламента. Те проникнаха в зала, окупираха подиума, но бързо бяха изтласкани от силите за сигурност. След станалото Морено нареди да има комендантски час през нощта, за да бъдат защитени обществените сгради, съобщи БНР.

Пред Конгреса се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Това стана докато хиляди демонстранти се събират в столицата Кито за голям протест срещу поскъпването на горивата, насрочен за по-късно днес. Предишният опит за щурм на парламента бе в понеделник Морено, който миналата седмица обяви извънредно положение заради протестите в цялата страна, премести правителството в крайбрежния град Гуаякил. Няколкото дни на протести срещу поскъпването на горивата намалиха с една трета производството на петрол в южноамериканската страна. Това стана заради превземането на три петролни инсталации в Амазония, съобщи енергийното министерство. В резултат производството на държавната „Петроамазонас“, която обикновено произвежда 531 000 барела дневно, пада с до 165 000 барела дневно.

Извънредното положение не успя на спре похода на демонстранти от коренното население, които постоянно влизаха в сблъсъци със силите за сигурност при маршовете си към столицата от цялата страна. Във вторник президентът Морено се опита да предотврати планирания за днес голям протест, като предложи разговори с „нашите братя от коренното население“. Той добави, че приходите от премахването на енергийните субсидии ще бъдат похарчени „за най-бедните“. ООН и католическата църква предложиха да посредничат в кризата, обяви правителството, приветствайки офертата.

Демонстранти нахлуха в еквадорския парламент
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обвинения в опит за преврат

Морено обвини предшественика си и бивш съюзник Рафаел Кореа, че заедно с президента на Венецуела Николас Мадуро „опитват държавен преврат“. Мадуро нарече обвиненията „абсурдни“. Но обвиненията на Морено бяха подкрепени от 7 латиноамерикански страни, които осъдиха усилията на Мадуро и съюзниците му да „дестабилизират“ Еквадор. „Правителствата на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Перу и Парагвай категорично отхвърлят всякакви опити за дестабилизиране на легитимни демократични режими и силно подкрепят предприетите действия“ от президента Морено, се казва в общата им декларация.

Тези 7 държави се управляват от десни правителства, които смятат, че администрацията на умерения социалист Морено е важен регионален съюзник срещу Венецуела. Междувременно Кореа – президент в периода 2007-2017 г., призова за предсрочни избори, мотивирайки се със „сериозното социално недоволство“. Той също отрече обвиненията на Морено, че готви преврат. На протеста в Кито днес се очаква да пристигнат около 20 000 демонстранти от коренното население. Хиляди вече са в столицата, като лагеруват в паркове или са окупирали сгради. Протестите в страната започнаха, след като на 3 октомври влезе в сила поскъпване на горивата със 120%.

Досега при тях загина един цивилен, 77 души бяха ранени, а общо 477 – задържани. Морено отмени субсидиите за горивата, като част от споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), за да получи страната заем въпреки големия си публичен дълг. Субсидиите костваха $1,3 млрд. годишно на правителството. Подписаното през март споразумение с МВФ позволява на Еквадор кредит от $4,2 млрд.

Демонстранти нахлуха в еквадорския парламент
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коминтерн

    3 4 Отговор
    Смърт за предателя Морено!
  • 2 Слава за еквадорския народ

    5 2 Отговор
    Достойни хора
  • 3 Гледач

    5 2 Отговор
    Латинска америка има много СМЕЛИ хора.Браво на тях те заслужават да живеят достойно
  • 4 Презвитер Козма

    3 1 Отговор
    Аратлици, ама това не са ли платени индиански сороси? Как я въртите тая палачинка все, в едната държава протестите са соросоидни, а в друга смели хора? Какъв е критерият? 😂😂😂
  • 5 Ганчо

    1 0 Отговор
    Само тука не става.нашите боклуци,ги пазят като деца.или ще побегнат тия насрани гъзове по тунелите.верно нема такава шибана държава