Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 10:24 1 385 4

Еквадор избира президент и парламент

  • еквадор-
  • ленин морено-
  • рафаел кореа

Очаква се също след парламентарните избори парламентът да е фрагментиран и новото правителство да не разполага със стабилно мнозинство

Еквадор избира президент и парламент  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 13,1 милиона еквадорци ще избират президент и 137 депутати в еднокамарния парламент на латиноамериканската страна.

Рекордните 16 кандидат-президенти ще се съревновават за мястото на непопулярния Ленин Морено, който не се кандидатира отново и чийто четиригодишен мандат, белязан от скъсване със социалистическата политика на бившия президент Рафаел Кореа и от мерки за строги икономии, изтича на 24 май.

Фаворитите за победа на президентските избори са икономистът Андрес Араус от формацията "Съюз за надеждата", на 35 години, продължител на линията на Кореа, и бившият банкер с десни убеждения Гилермо Ласо от "Движение Крео", на 65 години.

Според проучвания на общественото мнение за Араус ще гласуват 32 процента от избирателите, а за Ласо - 21 процента.

Социологическите проучвания сочат, че на трето място вероятно ще се нареди Яку Перес, за който се очаква да получи 12 процента от гласовете. Този еколог от левицата, представител на партията "Пачакутик", е първият кандидат-президент от индиански произход от 15 години.

Според експерти е малко вероятно новият президент да бъде избран още на първи тур, защото победителят трябва да получи 51 процента от гласовете или поне 40 процента с десет проценти пункта преднина пред следващия кандидат. Очаква се избирателната активност да е ниска, особено предвид страха от коронавируса, който вече отне живота на 15 хиляди души в Еквадор.

Очаква се също след парламентарните избори парламентът да е фрагментиран и новото правителство да не разполага със стабилно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    САЩ ли го избира?
  • 2 хахахах

    0 0 Отговор
    "предвид страха от коронавируса, който вече отне живота на 15 хиляди души в Еквадор."

    Това е лъжа и измама с цел да плаши бантускотовете!
    Просто мечтата на чичо Бил е да чипира уникалните (уникално простите) бантускотове!
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Значи ако спечели Араус добре, ако спечели Ласо-пионката лошо.
  • 4 Абе

    3 0 Отговор
    За 13 милиона човека 137 депутата, тука за половината има 240 хрантутника........сигурно сме страната с най-много дупетати(и ченгета) на глава от населението! И най-лошото е че ефективността им е под всякаква критика!