Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 13:55 2 983 12

Българите в Казахстан към вицепрезидента: Искаме децата ни да изучават български език

  • илияна йотова-
  • казахстан

Българите са със статут на национално признато малцинство

Българите в Казахстан към вицепрезидента: Искаме децата ни да изучават български език - 1

Огромното си желание да изучават български език, за да запазят връзката си с прародината, заявиха пред вицепрезидента Илияна Йотова представители на българската общност в Казахстан.

Срещите в Павлодар и Нурсултан преминаха при голям интерес. В Павлодар дори присъстваха ръководителите на всички представени в града общности. В столицата Нурсултан бяха представители на български дружества от града и цялата област, както и Лариса Ташматова, която пристигна специално от Киргизстан, където вече една година успешно работят по програма „Роден край“ на Министерство на образованието и науката на Република България.

В Павлодарска област, където е най-многобройната българска общност, вицепрезидентът беше по покана на българското етнокултурно обединение „Славяне“. Българското дружество в Нурсултан „Злата“ пък се ръководи от Олга Андриевска – дъщеря на покойния Олег Димов, зам.-председател на Асамблеята на народа на Казахстан и депутат в парламента.

Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история и към момента наброява 4500 души. „Българите са били повече от десет хиляди, но диаспората ни в Казахстан се топи и изпитва сериозни затруднения да поддържа жив родния български език“, изтъкна Илияна Йотова.

Българите са със статут на национално признато малцинство и се радват на висок престиж в казахстанското общество, както стана ясно и на проведените по-рано разговори на вицепрезидента с президента на Казахстан, ръководството на Асамблеята на народа, областния управител и кмета на Павлодар.

С призив за възстановяване на българската паралелка в Училището за национално възраждане „Канат Даржуман“ в Павлодар се обърнаха към вицепрезидента Йотова от българската общност. През 2002 г. в училището е открита българска паралелка, която от известно време няма учител въпреки интереса на деца и родители. „Очакваме съвсем скоро в Павлодар да пристигне преподавател от България”, увери Илияна Йотова.

На разговорите, на които присъства и ректорът на Педагогическия университет в Павлодар, стана ясно, че през следващата академична година в университета ще се открие и лекторат по български език. „Откриването на лекторат по български език е част от мерките за преодоляване на хроничната липса на педагози-българисти за съботно-неделни училища и за паралелките в училищата за национално възраждане“, подчерта Илияна Йотова.

Ректорът на Педагогическия университет ще предложи на академичния съвет през следващата учебна година да се разкрие и специалност „Българска филология“. Подробностите бяха обсъдени с делегацията, водена от вицепрезидента, в която са и Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в Министерство на образованието и науката, и изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров.

Въпросите към вицепрезидента бяха многобройни и отдавна чаканите срещи продължиха с часове. Нашите сънародници се интересуват от начина, по който децата от български произход в Казахстан могат да се обучават в българските университети. „Благодарение на вицепрезидента и положените усилия от нейна страна от следващата година ще има възможност за интензивно изучаване на български език в нашите университети, за да могат студентите, които идват в България, включително и от Казахстан, да нямат проблем с усвояването на знания поради езиковата бариера”, обясни Наталия Михалевска.

Вицепрезидентът запозна сънародниците ни с проектите на президентската институция за интернет платформа, която да ги свързва с българската държава и помежду им. „С президента Румен Радев имаме амбицията да организираме среща през следващата година с представители на всички наши общности зад граница. Искаме да ви чуем, да обменим мнения, да решим заедно конкретни проблеми, включително и по отношение на законодателството в нашата страна, свързано с политиките за работа с общностите навън”, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на сънародниците ни за енергията, с която съхраняват българската култура и традиции. „През вас е пътят за по-интензивно развитие на двустранните отношения между България и Казахстан“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на българската общност дървена кукла с българска народна носия, множество предмети от бита и картина на българското Черноморие, нарисувана от Рошан от Центъра за настаняване от семеен тип в град Каспичан. Картината бе предоставена от Обществен фонд „Детство“ специално за сънародниците ни в Казахстан. Сред подаръците от Илияна Йотова бе и шал, изработен от българката Мария от Одрин по техниката Ебру или т.нар. изкуство върху вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маскен Бал

    3 8 Отговор
    ми елате си в бг калъфи

    Коментиран от #4

  • 2 Гледач

    9 5 Отговор
    Забраняват ви да учите български.Но нашето външно ще ви прати турски помагала за училище. Българският език е на път и в БЪЛГАРИЯ да го забранят
  • 3 Да живее България

    10 8 Отговор
    Истинската История на Велика България е жива Колкото и да се мъчеха Руските царе и диктатори не можаха да е скрият
  • 4 Pompev

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Маскен Бал":

    Голяма част биха искали да дойдат.Ей ти още работна ръка
  • 5 Димов

    10 0 Отговор
    За съжаление, скоро време българският ще е по-разространен извън България, отколкото в нея.
  • 6 А защо на снимката

    3 6 Отговор
    Българите в Казахстан са с турски носии?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин от Своге

    5 2 Отговор
    На тоя комунист му се е изправила косата като е чул това.Тя родината му Русия се чуди какви мизерии да прави да намали българите и да ни заграби страната то пък от някъде си се явяват нови българи.
  • 10 асд

    5 1 Отговор
    за да искаш трябва да даваш.по тази логика в бг трябва да се преподава и Турски език...
  • 11 Ей това е тепегьозлък

    3 1 Отговор
    Не даваш на твоите малцинства да се учат на майчин език ама ревеш до небесата, че и ти където си малцинство не ти дават...
  • 12 Спестете си го

    1 1 Отговор
    Седете си там и забравете за тая територия прокажена