Новини

Полша се отказва от руския газ?

Съвсем скоро Полша може да е напълно независима от руския газ

Публикувана: 11 Октомври, 2019 22:00
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3326
Полша се отказва от руския газ?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle

След 39 месеца "Газпром" може да се лиши от най-големия си пазар в Източна Европа – полския. Варшава няма намерение да подновява изтичащия в края на 2022 дългосрочен договор за внос на руски газ и усилено работи за това да прекрати изцяло покупките на синьо гориво от Русия.

Тези намерения на Варшава засега предизвикват скептични реакции и дори насмешка в Държавната дума и Съвета на федерацията. Различни експерти, с които ДВ разговаря, смятат обаче, че след три години Полша действително ще може изцяло да се откаже от доставките на руски газ.

10 млрд куб. метра газ от Норвегия

Планът е доста амбициозен, но е напълно изпълним, смята Кай-Олаф Ланг от берлинската фондация „Наука и политика". Експертът за Полша и Източна Европа обръща внимание особено на два инфраструктурни проекта: първо, на газопровода Baltic Pipe ("Балтийска тръба"), по който норвежки газ през Дания ще стига до Полша. Този проект на полската Gaz-System и датската Energinet от ноември 2018 се ползва с политическата и финансова подкрепа на ЕС.

До този момент „Балтийска тръба" вече е получила голяма част от необходимите разрешителни, в това число и от датските власти, които в същото време продължават да бавят издаването на разрешителни за строежа на руския „Северен поток-2". Двата газопровода впрочем неминуемо ще се пресекат под вода – в близост до датския остров Борнхолм.

Изграждането на „Балтийска тръба" трябва да започне през пролетта на 2020 година и да бъде завършена за малко повече от 2 години - за 1 октомври 2022 е предвидено пускането на съоръжението в експлоатация. По тръбата ще преминават по 10 млрд. куб. метра газ годишно – точно толкова, колкото Полша сега е длъжна да купува ежегодно от "Газпром", съгласно действащия все още договор.

Вторият проект, който би трябвало да сложи точка на зависимостта на Полша от руския газ, представлява разширяване на мощностите на действащия от 2015 г. насам терминал за прием и регазификация на така наречения LNG – втечнен природен газ в Швиноуйшче. Това съоръжение има капацитет между 5 и 7,5 млрд. куб. метра годишно. За тази цел на границата с Германия ще трябва да се построи още един резервоар за природeн газ.

Общата мощност на двата проекта (17,5 млрд. куб.метра годишно) съответства почти точно на сегашните годишни потребности на Полша от синьо гориво. От по-големи количества тя засега няма нужда, тъй като почти 80% от електроенергията в тази страна по традиция се добиват в електроцентрали, работещи на въглища.

Зависимостта от Русия тревожи поляците повече от климата

Експертът Кай-Олаф Ланг смята, че под влиянието на ЕС, който е поел курс на борба срещу глобалните промени в климата и поради това ускорява отказа от въглища, употребата на тази суровина и в Полша ще намалява, а потребностите от газ забележимо ще нарастват.

Петър Наимски, пълномощник на полското правителство по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура, заяви обаче в началото на октомври пред „Файненшъл Таймс", че за Полша е приоритетно да осигури енергийната си безопасност и да намали зависимостта си от руския газ, а не да се отказва от въглищата заради климатичните цели на ЕС.

Затова търсенето на природен газ в Полша вероятно наистина ще се увеличи, но чак в средносрочна перспектива. Така че ако „Балтийска тръба" бъде построена в срок, а терминалът в Швионуйшче бъде своевременно разширен, към края на 2022 „Полша действително няма да има нужда да купува вече руски газ", казва Кай-Олаф Ланг. Той все пак не изключва възможността „да се купува газ в определени, по-малки количества, ако цената му е изгодна".

"Преговорните позиции на Полша във всеки случай ще станат доста по-силни. Това си личи и от примера с Литва, която, след появата на LNG-терминала в Клайпеда, продължава да купува известни количества газ от Русия, но вече има възможност да договаря много по-изгодни цени", казва представителят на „Наука и политика".

Готова ли е Варшава да плаща повече?

Според Ланг е напълно възможно след 2022 година Полша да купува газ направо на европейския пазар, да си внася нужните количества, например от Германия или Чехия. Експертът предполага, че по политически съображения полската страна няма да иска да води преки преговори с "Газпром", но пък винаги ще може да си набавя руски газ от партньорите си в ЕС, постъпващ например по тръбопровода „Северен поток".

Впрочем, подобен сценарий изглежда изцяло хипотетичен, защото подобни покупки биха влизали в разрез както с бизнес-интересите на полската нефтогазова компания PGNiG, така и с политиката на Варшава от последните години на възпрепятстване на либерализацията на полския газов пазар.

Дали Полша наистина ще бъде напълно независима от руския газ след около три години? "Газпром" не вярва в това. Експертите по въпросите на енергетиката обаче са убедени, че Полша във всички случаи ще е в състояние изцяло да се откаже от руските доставки.

А как ще стои въпросът с цената? Та нали от "Газпром" обичат да твърдят, че техният газ е най-изгодният на европейския пазар. Експертите се позовават на уверенията на официални полски лица, според които доставките на LNG-втечнен газ ще бъдат по-евтини от руския газ по сегашните договори, в които Русия се явява монополен доставчик. Цената в тези договори е фиксирана към котировките на нефта на международния пазар.

Но има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг.

Автори: Андрей Гурков, Ирина Папахова

Полша

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тодор
1 Отговор
Дойче веле ! Без коментар !

Коментиран от #8


Оценка:
-16 +45

СССА
2 Отговор
По добре Руснаците да им спрат газта отколкото Немците да им я Пуснат.

Коментиран от #5


Оценка:
-12 +60

Гост
3 Отговор
Браво на поляците. Колко по -бързо се отърват от зависимостта на каскетите,толкова по-бързо ще просперират. Който се е отървал от ушанките успява,който е още с тях,затъва. Жив пример, България.

Коментиран от #48


Оценка:
-75 +41

Петър
4 Отговор
Тия са такива пръдльовци, че си произвеждат газ сами.

Коментиран от #35


Оценка:
-18 +57

Бай Миле
5 Отговор

До коментар #2 от "СССА":


С лафове от преди 50 г няма да си интересен.

Коментиран от #10


Оценка:
-21 +19

лакардии от Полша
6 Отговор
" 80% от електроенергията в тази страна по традиция се добиват в електроцентрали, работещи на въглища." ???? Тия в кой век живеят ?

Оценка:
-15 +43

Полша постигна пълна независимост
7 Отговор
тя отдавна не зависи от себе си, а сега отхвърли и руската зависимост. Бравос.

Коментиран от #50


Оценка:
-10 +31

Blackthorn
8 Отговор

До коментар #1 от "Тодор":


Забележи също:

"Втoрият прoeкт, кoйтo би трябвaлo дa cлoжи тoчкa нa зaвиcимocттa нa Пoлшa oт руcкия гaз, прeдcтaвлявa рaзширявaнe нa мoщнocтитe нa дeйcтвaщия oт 2015 г. нacaм тeрминaл зa приeм и рeгaзификaция нa тaкa нaрeчeния LNG – втeчнeн прирoдeн гaз в Швинoуйшчe. Тoвa cъoръжeниe имa кaпaцитeт мeжду 5 и 7,5 млрд. куб. мeтрa гoдишнo. Зa тaзи цeл нa грaницaтa c Гeрмaния щe трябвa дa ce пocтрoи oщe eдин рeзeрвoaр зa прирoден гaз."

Демек ще купуват руски газ минал през германия! Яко а?

Коментиран от #15


Оценка:
-9 +45

МиГ 23
9 Отговор
Два пъти по-скъпо ще им излезе новия газ / заз/. На империализма му трябват пари.

Оценка:
-10 +35

Ахмето Д
10 Отговор

До коментар #5 от "Бай Миле":


Не е и необходимо. Но явно, че ти се мъчиш да си интересен някому. По-добре се научи да се изразяваш правилно на български език преди да се дуеш.

Оценка:
-6 +4

ХА ХА ХА
11 Отговор
ВСИЧКИ БЯГАТ ОТ РУСКАТА КОЧИНА, САМО БЪЛГАРСКИТЕ ПРОСТАЦИ ИМ СЕ КЛАНЯТ И ПЪЛЗЯТ В КРАКАТА ИМ !

Оценка:
-37 +19

Бесен Язовец
12 Отговор
Честито на полските подлоги, ще им карат краварите втечнен газ в кенчета на тройна цена, обаче ще е с надпис made in USA!!! Ще се молят поляците много скоро на Москва за газ.

Коментиран от #14


Оценка:
-16 +41

Барчо
13 Отговор
Само дрънкане за някаква си зависимост и пак зависимост. Газта е стока и тя си има цена на договаряне. Който иска да продава, когато има конкуренция ще трябва да си коригира цените. Може да съм русофил, но ако американците продават по-евтино държа да купуваме от тях. Някой тук се цепеше, че имало борсови цени. Яка простотия. Всичко е договорка от страните на купувачи-продавачи.

Оценка:
-8 +36

Барчо
14 Отговор

До коментар #12 от "Бесен Язовец":


То в Япония продават вече свеж планински въздух в кенчета и това е факт.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +19

БХ От Баткя
15 Отговор

До коментар #8 от "Blackthorn":


Няма само аз да съм тъпанар я

Оценка:
-1 +6

Бесен Язовец
16 Отговор

До коментар #14 от "Барчо":


При животните които се хранят с делфини и китове всичко е възможно!

Оценка:
-2 +7

Я па тия пшеки
17 Отговор
Пак че ядат хурката....май им харесва

Оценка:
-7 +16

Ежко
18 Отговор
Значи плащаме повече ама сме независими?!?Независими от кого?Скоро полските политици ще се чудят накъде да бягат....Щеюе да е смешно, ако не беше жалко...

Коментиран от #42, #43


Оценка:
-7 +25

Кой68
19 Отговор
Който се сме е последен....Той печели?

Оценка:
-2 +12

20
Този коментар е премахнат от модератор
пич
21 Отговор
Поляците са пичове ! Виште на кое място по икономич. развитие са ...в първата 10-ка в ЕС...минаха половин Европа

Оценка:
-16 +12

Коментатор
22 Отговор
Като чета коментарите тук виждам, че много от пишещите не са си скъсали червените партийни книжки.

Оценка:
-13 +9

Евала на Полша
23 Отговор
Така се прави Ако и ние им спрем Турските потоци ще им омекнат пружини те После ще се молят да го продават на безценица както на Китай

Оценка:
-12 +6

556666
24 Отговор
Няма Независимост бе поляци! Винаги ще сте ззависими. Въпросът е от кого е най-удобно да сте зависими, според шиваните ви политици.

Оценка:
-5 +14

Ели
25 Отговор
Честито мръзнене!
Две-три годинки промоция, докато САЩ обсебят пазара, след тях идват истинските цени, от които поляците ще пропищят, като чехите казаха:"скъпо" и изгониха САЩ.
Само че, САЩ ще им спретнат такива дългосрочни договори, че поляците ще "загиват от преохлаждане в домовете си" - така отразяват жертвите BBС, не починали от студ, а от "преохлаждане" - по "Цивилизацион" е.

"Нищо лично, просто бизнес" - ТЕЦ1 и 3.

Разбира се, Полша ЕС, (мвф и сб) и БГ с вноските ни, ги хрантути - милиарди изтекоха в полско, но са аванпост срещу Русия, те ще загиват от мини ядрени бойни глави - поляците.
А и друго си да смеи зависими от Ердо, по-демократично е, и 3.5 милиона имигранти са му най-демократичните, и ще си ги пуснем, защото сме горди Евроатлантици!

Коментиран от #26, #44


Оценка:
-9 +14

26
Този коментар е премахнат от модератор
Динев
27 Отговор
Какъв USA бълнувате, тролчета червени? Ще внасят газ от Норвегия. Как USA, като е на майна си райна. Ей, много сте прости, бре! Ама изглежда плащат добре от Масква.

Коментиран от #29, #30


Оценка:
-15 +5

Бачо Киро
28 Отговор
"Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг." Ей туй е ключът за килера. Не знам що се праят на луди, като на всички е ясно, че се дупят на американците... Независимост дрън дрън.... Казали са им, че трябва да купуват демократична газ и туй то. Инвестирали в национална безопасност 😂😂😂😂😂 затова канят чужди войници и минават на друга зависимост... Тяхна си работа де.

Оценка:
-3 +14

Ели
29 Отговор

До коментар #27 от "Динев":


Втечненият природен газ (LNG) през год. преживя бум. Катар и Австралия еспорт ВПГаз за Япония - води до понижаване на цените.
ВПГ не може да се конкурира с транспортираният през газопроводи. Процесът на втечняване изисква големи разходи, доставя на кораби до съответни пристанища, там отново се преработва и след това се транспортира по газопроводи.
Въпреки това някои страни от ЕС залагат на LNG, особено Полша. Варшава с помощта на новия терминал в Свиноуйсце иска да стане независима от вноса от Русия. Това може да струва повече, но става дума именно за власт и влияние.

Оценка:
-6 +6

Ели
30 Отговор

До коментар #27 от "Динев":


"Но има и друг аргумент, който се привежда от полските поддръжници на вноса на LNG, в това число и от САЩ: Дори този газ да се окаже по-скъп от руските доставки по тръбопровод, разликата в цената би трябвало да се възприема като застрахователна вноска, която Полша плаща в името на своята национална безопасност", казва Кай-Олаф Ланг. германската фондация "Наука и политика".

„Поразително е с каква скорост всички екологични проблеми отиват на втори план“, казва експертът от SWP Kirsten Westphal. „Очевидно е, че новата администрация съдейства за това американският LNG да завоюва дял на пазара“.

Понякога просто е нужно да се чете и анализира текст.
Съжалявам, че изгубих една карта на честота земетресенията с магнитут под 3 по Рихтер, следствие на добив газ и нефт в Северно море, вклч. Доклади ЕК - Комисия.

Оценка:
-2 +5

Готин ама не съвсем
31 Отговор
Тези поляци са изключително некоректни и лъжливи бизнесмени. На тях не може да им се вярва. Приказват против Русия, но на всичките им стоки надписите са на полски и руски и чак тогава може да има и на някой друг език! Добре че руснаците все още им купуват стоките, иначе да са умрели отдавна, като нас! А ние щото сме баровци си съсипахме икономиката и се отказахме от бизнеса с Русия, за да се настанят американски и евроГейски фирми на наше място! Така става като ни управляват национални предатели!

Оценка:
-3 +11

32
Този коментар е премахнат от модератор
одъртял комсомолец
33 Отговор
В конкретният случай проблема за Полша не опира единствено до цената на газа. Основният проблем, е че Полша губи статута си на основен транзитьор на руски газ. Демек хем ще купуват по по- високи цени втечнен газ, вероятно руски от Ямал, хем ще загубят приходите от транзит. Поляците може и да мразят руснаците по исторически причини, но в конкретният случай проблема не е нито исторически нито политически. Губят се сериозни приходи от транзит, а освен това се намалява значимостта на Полша спрямо Германия и Австрия, които до сега купуваха газ транзитиран през Полша. Да не говорим, че съществуващата огромна транзитна мрежа отива по дяволите, демек за скрап. Както казват руснаците: Наигрались

Коментиран от #36, #51


Оценка:
-4 +8

Факт
34 Отговор
Латвия си наряза газовите тръби с Русия и започна да внася втечнен газ от янките. Внасяха 3-5 години и отново поискаха газ от руснаците. Е,казаха им да си възстановят тръбите за тяхна сметка и,че газта която ще получат от руснаците,няма да е на половин цена на американската както е било,Ами ще е почти същата на която купуват от янките. Така ще стане и с поляците,ще внасят руска газ,минала през американски фирми със съответната надценка

Оценка:
-4 +11

antimediator
35 Отговор

До коментар #4 от "Петър":


Много се забавихте с квичането , руските подлоги!
А това , че руснаците ни пробутват скъпа газ много ли ви харесва ?!
Това да си русофил е тежка диагноза.

Оценка:
-10 +5

36
Този коментар е премахнат от модератор
Цоню Тодоров
37 Отговор
Браво на поляците

Оценка:
-8 +2

Не Мерси
38 Отговор
Що за откачани експерти.
Ще се откажа да ям ефтини червени домати от женския пазар в София защото са монополисти нищо че продават най ефтино и ще копувам по скъпите от МОЛА защото да не съм зависим от женския Пазар. Аз мислех че наще продажници са на ПОСЛУШКОВЦИ за някои апартамент повече ще продадат и майка си

Оценка:
-1 +7

Антрополог
39 Отговор
Няма по-долни и мерки създания от доброволните роби на руските роби!

Коментиран от #41


Оценка:
-9 +4

Ели
40 Отговор

До коментар #36 от "antimediator":


По-скоро БГ "кърлежите" по-веригите, двойни счетоводства, завишени цени и др.

Бай дъ уей БГ олигарсите два пъти окрадоха България, първият път, когато ограбиха печеливши предприятия с десетки години договори напред,(разпродаване на чужденци, и унищожаването им от конкуренти - срещу подобаващо заплащане, материални активи) и втория път когато им плащаме завишената цена на стоките и услугите, от същите предприятия, изградени от родителите ни - държавата.
Тези печалби не се върнаха в държавата, а в джобовете им...

Не будите интерес

Оценка:
-0 +7

Готин ама не съвсем
41 Отговор

До коментар #39 от "Антрополог":


Има, има! Това са долните подлоги на ЕвроГейовете и американопуткофилите!

Оценка:
-2 +2

червеноармейски смрадливи партенки
42 Отговор

До коментар #18 от "Ежко":


На такива като вас не ли им спряха рублите та се пънете или сте на приципа за родину за путлеру...

Оценка:
-4 +2

стоян
43 Отговор

До коментар #18 от "Ежко":


До 18 ком -Ти пък ганйо откъде знаеш че е по скъп от руския газ -Поляците копуват много по евтин газ от световния свободен пазар =чети

Коментиран от #47


Оценка:
-5 +3

44
Този коментар е премахнат от модератор
Соло
45 Отговор
Щяли да внасят от Германия ха 😂, а Германия от Русия... И при нас имаме такава независимост като започнем да внасяме от Турция

Оценка:
-0 +7

46
Този коментар е премахнат от модератор
падналия ангел
47 Отговор

До коментар #43 от "стоян":


Да поляците купуват по-евтино LNG от американците, но не защото е така на световните борси! Истината е, че купуването на американската газ е обвързано с купуването на въглища от щатите. А там цените са сериозно завишени, и като се има предвид, че 80% от енергопроизводството е свързано с въглищата, познай какво става! Та това е "пазарна икономика" по американски! Когато си купиш сгъстена газ по-евтино от тази по тръбите без подобни на полските условности, ела да ми се обадиш! Почерпката от мен!

Оценка:
-0 +6

Аууу
48 Отговор

До коментар #3 от "Гост":


Че внасят пак само че втечнена и пак руска но на по висока цена оти шъ мине (газта де)през хакраварите.

Оценка:
-0 +4

Браво Полша
49 Отговор
Изгониха Руснаците и с тях Болшевизма Затова са с най висок стандарт от бившите комунистически страни в ЕС

Оценка:
-4 +2

Владо
50 Отговор

До коментар #7 от "Полша постигна пълна независимост":


С малко думи ,право в целта.

Оценка:
-0 +1

Гад
51 Отговор

До коментар #33 от "одъртял комсомолец":


Ти къде прочете че ще спрат транзита???

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание заради твърденията на БСП за спрени еврофондове:
„И се връщам на казана в ада, където само на българския няма охрана – сами се теглим надолу”."

Още бисери
ТОП 5