Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 12:16 2 602 10

Сериозен удар по Скопие и Тирана

  • албания-
  • северна македония-
  • ес-
  • ек-
  • преговори

Франция и Холандия са против започване на преговори по присъединяване със Северна Македония и Албания

Сериозен удар по Скопие и Тирана - 1
Снимка: Shutterstock

Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС се събират в Люксембург, за да решат дали да позволят на Северна Македония и Албания официално да започнат преговори по присъединяване, макар че френски официални представители дадоха сигнал, че планират да наложат вето, съобщава ДПА.

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с други високопоставени представители на ЕС, подкрепи миналата седмица в писмо начало на преговорите. Тирана и Скопие направиха това, което поискахме от тях, като положиха сериозни усилия в реформите, се посочва в писмото.

Но Франция вижда нещата другояче, заявиха снощи пред ДПА дипломати, участвали в специална среща в Люксембург преди днешното заседание.

Северна Македония и Албания не са готови да започнат преговорите, съобщи ТАСС, като цитира изказване на министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок при пристигането му за заседанието в Люксембург.

"Всяка страна трябва да бъде оценявана по собствените ѝ заслуги. И двете страни са направили много, но Северна Македония все още не е приела закон за независима прокуратура. Ако това бъде направено, преговорите ще може да започнат. За Албания смятаме, че страната има допълнителна работа за вършене", коментира Стеф Блок.

Решение за отлагане на преговорите по присъединяване ще бъде сериозен удар за двете балкански кандидатки.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    12 5 Отговор
    Ти я па къде са тръгнали
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    18 2 Отговор
    Сигурен съм че и на французите не им се иска сърби мислещи се за антични македонци да парадират в центъра на Париж "спомнете македонските си корени".
  • 3 кнаус 485

    13 0 Отговор
    Щом не са готови да не започват преговори...според мен България, също не бе готова за преговори,но после с натиск и изнидване тръгнахме някакси... Северна Македония и Албания до 6 месеца ще получат покани,но и тогава няма да са готови и да отговарят на изискванията,но това е политиката...с приемането на много непродготвени и слаби държави ЕС се обезличава,формално е съюз ,но конците се дърпат от силните Германия,Франция и Холандия ,но пък те са готови да плащат ...мисля си ,че ако са членове на ЕС Македония и Албания също ще си имат плоблеми,а да незабравяме и проблемите с т.нр.държава Косово...
  • 4 соросоидни кърлежи

    19 2 Отговор
    Една измислена държава/половината граждани с БГ паспорт,защото са българи/, а пък Албания бълва само престъпници ,най вече наркотици,човешки органи,проституция...и други "невини" дейности, и то на държавно ниво-отрепки и половина.

    Коментиран от #6

  • 5 Е защо им смениха името

    8 0 Отговор
    Тогава на макетата
  • 6 cbc

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "соросоидни кърлежи":

    То пък бг_то да не е по-различно от тях

    Коментиран от #9

  • 7 Последния софиянец

    4 5 Отговор
    Абе тия не знаят къде се намират Македония и Албания пък тръгнали да ги режат. Ако някой ще ги реже това сме ние.
  • 8 Хахаха

    8 1 Отговор
    Макетата никой няма да ги пусне в ЕС, докато не се изкъпят, за да станат чисти българи.
    Сърбоманщини, коминтерновски глупости, никой не иска и да чува.

    Албания пък е … щом руската мафия им отстъпва смятайте !
  • 9 Триацетат

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "cbc":

    По-различно е, посерко, мнооого по-различно! И още много дълго ще бъде такова за идиотите-македоноиди!
  • 10 че почекате

    2 0 Отговор
    хаха накараха македонците да сменят името на страната, а сега е че почекате. Страшна гавра си направиха, не че с България не де като накараха тогавашните гъ..лизачи като кунева и костов да затворят реактори и да разпродадат всички предприятия за да не сме конкуренция и да зависим само от субсидии