Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 09:04 1 118 24

Кристалина Георгиева ще се бори за равни права на жените

  • кристалина георгиева-
  • жени-
  • равни права-
  • мвф

Георгиева иска жените да получават колкото мъжете

Кристалина Георгиева ще се бори за равни права на жените - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Никога не се съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Нова телевизия.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове. "Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина." Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева. Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено. Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа. Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада. Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бокича

    11 1 Отговор
    Никой не може да ме спре да харча повече пари за въоръжение дори да нямам пари ще взема назаем и пак ще купя Ф 36 за 3 милиарда долара защото искам да приличам на моят идол герой учител и ментор Реджеп Тайип Ердоган.
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    13 0 Отговор
    Г-н Тръмп го каза: "Ще имате същата заплата, ако си вършите еднакво добре работата".
  • 3 петел

    12 2 Отговор
    Проблемът на феминистките не е, че искат равни права с мъжете, а че искат те да са "по-равни" от силния пол:)
  • 4 Братя Българи

    15 0 Отговор
    Ако за една и съща работа жените получават по-малко, то тогава всеки бизнесмен само жени ще назначава. Наскоро двама техници ми обслужваха климатиците, интересно нямаше никакви жени желаещи да свършат работата.
    Тая май изпълнява феминистки поръчки, на радикалните феминистки западни организации и ЛГБТ групи.
  • 5 Мъжки

    14 1 Отговор
    Не е ясно защо е този вой, много е просто, възнаграждението е за съответния пост, който го заема, той го взима, а това че различните длъжности са съответно различно платени си е съвсем нормално. И нека жените си останат жени, това че тази тук не е не би следвало да служи за пример.
  • 6 Чстачката на 🚾

    8 2 Отговор
    Може би става въпрос за жените, които са с вашия,, ценз,, и образование госпожо, те могат да имат глас, но тези които са от по,, долна,, класа, не могат да протестират, защото им казват, като не желаеш, на вратата чакат и други...! Тук много не съм съгласна с вас за правата на жената...! Мое мнение...!
  • 7 Хеле

    16 1 Отговор
    Айде и тая кукувица почна да кука в синхрон с целия изкукал елит, дето устремено води света към гибел.

    Коментиран от #15

  • 8 Amix

    11 0 Отговор
    Вместо да се бори ЕС да няма бежанци, тя с жените се занимава... Сприхава
  • 9 Morgoth

    3 0 Отговор
    До колкото разбирам статията в работа на жената трябва да дадат по-висока заплата, защото в къщи тя ще продължи да се труди под формата на домакински задължения. Много крива логика!

    Коментиран от #14

  • 10 Може

    4 0 Отговор
    ... когато кон и кокошка започнат да бягат по равно !
  • 11 Димов

    6 0 Отговор
    Права се заслужават. Не се дават и не се ивмолват. Щом молиш някой за правата си значи вече си признал, че си по-долу.
  • 12 Този

    6 0 Отговор
    Лесбийски истории...
  • 13 Усмивката

    0 2 Отговор
    Равни права и равни задължения е правилният изказ.Податката е умишлени сбъркана.Пак тия лукави комундета.Задълженията ,по природа ,по заложеното от Господ и създателя е различно.Дявола прави своя библия.Свои закони.Подозираха я в ,,леви” пристрастия и не са надалече от истината.
  • 14 Усмивката

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    То логика от комунисти....да вземат мъже и жени да се борят наравно за медали на Олимпийските игри.Да видиме какви ще са резултатите.Джендърски сбъркан свят.
  • 15 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хеле":

    Показа зъбките си.
  • 16 Пълна простотия

    6 1 Отговор
    Жените получават повече от мъжете. В най-леките и доходоносни професии взимат предимно жени - банкови служители, счетоводители, учители, чиновници, секретари и всичко подобно общо взето е окупирано от жени!!! Мъжете масово работят най-тежките професии - строители, боклукчии, тираджии, миньори, хирурзи, автомонтьори и прочие!!! Или тия гадове искат жените да работят наравно с мъжете в мините? Чудят се как да изместят фокуса от бедността и корупцията, затова си измислят борби за ФЕЙК правата на жените, гейовете, децата-наркоманчета, кучетата и прочие простотии, които имат проблеми с точно тия дето се " борят ", а не с обществото!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Има една по доходоносна работа за жини

    3 0 Отговор
    Тя не е за всяка достойна жена, всеки знае коя е тази професия...!
  • 18 Ще се бори

    5 0 Отговор
    В измислени битки и измислени каузи. Но пък ще бъде щедро възнаградена за тези глупости. Алчността не прощава.
  • 19 Ввв

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пълна простотия":

    Най-точният коментар!!!
  • 20 Нищо не се носи....грозна морафке

    3 0 Отговор
    На онзи свят, дори и алчността...! То си личи, кой е алчния за всичко..! .
  • 21 Баш майстора

    3 1 Отговор
    Набирам жени кофражистки.
    Заплата като на мъжете.

    Коментиран от #23

  • 22 Шмигъл

    3 0 Отговор
    Подозирам, че Кристалина взема по висока заплата от моята...
    Не е лошо да са равни!!!
  • 23 Набираш вярно, но 🚾чака

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Баш майстора":

    Това е по важно за тебе...! Такива като Кристалина, ще ги стигнеш,, другаде,...! 📷☎️📣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.