Last news in Fakti

22 Юни, 2012 10:17 757 3

Плевнелиев: Можем да осигурим сигурност за инвеститорите

  • плевнелиев-
  • рио +20
Плевнелиев: Можем да осигурим сигурност за инвеститорите - 1
Снимка: БГНЕС

В момента България има златния шанс да се позиционира по нов начин в областта на земеделието и производството на храни, а финансовата и банковата стабилност и ниската данъчна тежест за бизнеса са допълнително предимство, от което могат да се възползват стартиращи съвместни предприятия.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си в Рио де Жанейро с Шейка Амтал ас Сабах, специален пратеник на Емира на Кувейт. Срещата се състоя в рамките на втория ден от участието на президента във форума на ООН за устойчиво развитие "Рио+20", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сред възможностите за навлизане на нови кувейтски инвестиции у нас Росен Плевнелиев посочи отдаването на концесии на пристанища, летища и големи инфраструктурни проекти. Президентът информира специалния пратеник на Емира на Кувейт, че в България се подготвя нов закон за инвестициите, чрез който значително ще се облекчат процедурите за стартиране на бизнес.

Инвеститорите търсят предвидимост и сигурност за вложенията си и България може да им предложи такива условия, посочи от своя страна Шейка Амтал ас Сабах. България и Кувейт ще ускорят подготовката на работни посещения на реципрочна основа, които ще дадат възможност на място да се преценят възможностите за реализацията на конкретни съвместни проекти. Планира се и размяна на посещения на най-високо равнище.

Инфраструктурата, туризмът, земеделието и недвижимите имоти са основните сфери, към които катарските инвеститори проявяват интерес в България. Това стана ясно по време на среща на президента Росен Плевнелиев с вицепремиера на Държавата Катар Абдула Хамад ал Атия на втория ден от форума на ООН за устойчиво развитие „Рио+20”. Катарската страна е набелязала пакет от конкретни проекти, като в момента се извършва анализ на всеки един от тях преди да се вземе решение за конкретни действия.

В областта на земеделието катарският бизнес проявява особен интерес към производството на храни и розово масло. Катар е богат на енергоносители и минерални суровини, но оскъдните водни запаси не позволяват производството на хранителни продукти. Изграденото доверие на най-високо държавно равнище, географската близост на двете държави и конкурентните цени правят българската продукция предпочитана, коментира катарският вицепремиер Абдула Хамад ал Атия.

Катарската страна ще получи необходима подкрепа от държавните институции при реализацията на нейни проекти в България, увери президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че инвестициите отиват там, където има сигурност и стабилност, а България може да предложи и двете условия на катарския бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безработен овчар

    0 0 Отговор
    Плевнелиев: Можем да осигурим сигурност за инвеститорите....ако са нашите приятели.
  • 2 смешен

    0 0 Отговор
    ПРЕЗ ДЕН НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ..
    сигурността е в това че ще бъдат ЗАКРИТИ ФАЛИРАНИ УНИЩОЖЕНИ !
  • 3 долу герб

    0 0 Отговор
    господин ушко -послушко
Новини по държави: