29 Октомври, 2019 09:50 978 4

Без социологически проучвания преди избори

  • словакия-
  • парламент-
  • избори

Нов закон в Словакия

Без социологически проучвания преди избори - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството в Словакия прие закон, който забранява социологическите проучвания преди изборите, съобщи РИА Новости.

Депутатите в Братислава подкрепиха новия закон. Предложението бе прието след обединяване на гласовете на управляващите леви популисти и крайнодесните представители.

Според закона е забранено публикуването на социологически проучвания 50 дни преди изборите. Той беше приет с подкрепата на 76 гласа.

Възможно е законът да бъде оспорен в конституционния съд. Президентът Зузана Чапутова може да наложи вето. То обаче ще бъде преодоляно, ако отново законът бъде подкрепен от 76 депутати.

Поддръжниците на закона твърдят, че той цели да предпази гражданите от дезинформация, която да повлияе на вота им. В парламента на Словакия има 150 места, като е нужно мнозинство за приемането на закон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кОра

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pak li":

    Човек,яко си изплискал легеня,ходи се лекувай..кукувица пълна си,намеи хора да ти помогнат,макар да е вече много късно..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: