Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 20:30 4 493 11

Гърция тръгва нагоре

  • гърция-
  • международен валутен фонд

Икономиката започва да се възстановява от дългата криза, приходите в хазната надминават очакванията, страната предсрочно погасява кредити към МВФ

Гърция тръгва нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

Положителни новини от Гърция: икономиката започва да се възстановява от дългата криза, приходите в хазната надминават очакванията, страната предсрочно погасява кредити към МВФ.

Докато в останалата част на Европа икономическата ситуация се влошава, гърците са изпълнени с оптимизъм. След продължителната депресия новото правителство на Кириакос Мицотакис работи последователно за извеждането на страната от дълбоката криза и вече е постигнало значително подобрение на икономическия климат.

Печалбите от десетгодишните държавни облигации скочиха с 29% само в рамките на една година, стойността на гръцките акции се е увеличила с 45% от началото на 2019, посочва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Гърция пести близо 33 милиона евро от лихви

Има и други положителни новини. Исканата от Гърция „зелена светлина" за предсрочно погасяване на кредити от Международния валутен фонд (МВФ) бе дадена и сега страната ще икономиса близо 33 милиона евро от лихви.

Общо в кризисните години от 2010 до 2014 Фондът отпусна на Гърция почти 32 милиарда евро, но по-голямата част от средствата вече са издължени - има да се връщат още само 8,4 милиарда евро, в срок до 2024 година, информира "Ханделсблат".

В публикацията на ФАЦ се казва, че в момента има цяла поредица от добри икономически новини, които поддържат надеждата за възходящо развитие. „Новият премиер полага всички усилия, за да компенсира възможно най-бързо намаляването на доходите на населението, които през последните години се сринаха с 25%", допълва изданието и цитира главния икономист на Националната банка на Гърция Николас Магинас, който изтъква, че Гърция в момента извлича ползи и от подобряването на икономическия климат в страната след избора на правителство, което се ангажира по-силно с пазарните реформи, и което има стабилно парламентарно мнозинство.

Подобряването на рейтинга на страната от агенция "Standart & Poor's" до ниво "ВВ-" също е част от добрите новини, както и съобщението на правителството, че данъчните приходи далеч са надхвърлили очакванията.

Тежките проблеми си остават

Изданието обаче сочи, че от новото правителство няма как да се справи бързо с тежките проблеми на гръцката икономика - като се започне от тромавата и силно разклонена държавна администрация, та до бавното правосъдие. Според гръцките икономисти, съществува и рискът от неприятни изненади отвън - например от рецесия в еврозоната.

Според „Ханделсблат", измъкването на Гърция от блатото на дълговете ще е дълго и трудно. Гърците още десетилетия наред ще имат да връщат заеми. Чак през 2050 година нивото на дълговете ще спадне под 100%, пояснява изданието.

Немалко ще зависи и от скоростта, с която се прилагат реформите в самата Гърция. От това ще зависи колко бързо страната ще се съвземе и отново ще си стъпи на краката.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съпоставка

    32 8 Отговор
    Е остават още едни 300 милиарда, ама това е за поколенията, но тях не искам да ги мисля, хитри и безскрупулни, НО задружни ще се справят. Хеле ние с нашите няколко десетки милиарда и простата алчна и крадлива Тиква на чело не знам какво ще правим.

    Коментиран от #11

  • 2 Е па

    17 2 Отговор
    Е па при толкова милярди,че и опростени,убава работа да тръгнат на долу.

    Коментиран от #6

  • 3 ПУХ

    17 2 Отговор
    „Нoвият прeмиeр пoлaгa вcички уcилия, зa дa кoмпeнcирa възмoжнo нaй-бързo нaмaлявaнeтo нa дoхoдитe нa нaceлeниeтo, кoитo прeз пocлeднитe гoдини ce cринaхa..." Това е формулата за успеха на новото правителство! Доходите на населението!!! Не само неговите
  • 4 Гербер

    11 6 Отговор
    Нямат шанс. Ние сме силата. Икономиката ние просто брутална. Балканското икономическо чудо. Затова Бойко Борисов ще печели избори до когато не реши да спре да се кандидатира.
  • 5 българска пенсионерка

    18 2 Отговор
    Няма ли да дойде някоя гъркиня да ми слугува, да ми сменя памперса? Това май само ние го правим

    Коментиран от #8

  • 6 Бачо Киро

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Е па":

    Никой нищо не е опрощавал нс гърците, не даваха и дума да се издума по въпроса германците, на които всички в Европа са опрощавали. Германия фалира 2 пъти след ВСВ и балъците им опростиха повечето, хем германците им сринаха страните. Дългът на Германия е много по-голям от на Гърция. Ще кажеш, имат икономика, така е, но дългът им е над 100% и никога няма да бъде изплатен. Целият запад живее на заеми, които никога не се изплащат, вземат се нови и колелото се върти... Само разни балъци като нас, гърците и тн ги привикват да си платят от време на време или да подарят някой ресурс...

    Коментиран от #10

  • 7 VIVA LA GREECE🌊⚓🚙🎭

    21 8 Отговор
    Има полза значи и масовото ходене на българите по гръцкото море! Евала на братята гърци всяко лято съм там и ще продължавам вовеки!!! Фалит за българското лайноморие, бетон, дрога, батки, коври и презастроеност! Айде йамас!
  • 8 Маяма Престъпница

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "българска пенсионерка":

    ти и памперси ли носиш??
  • 9 Ввв

    4 5 Отговор
    А Боко лети надолу...Господ да е с България!!!
  • 10 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Голям окономист си! Я дай колко е дълга ма Германияни колко и е БВП, чв нещо не прочетох цифри, а пак само дрънканици и измислени проценти! Така пишат само комунистите! Ти да не си комунист?
  • 11 duuy

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съпоставка":

    За тях тия милиарди не са много 6 месеца им е сезона за туризма от там се избива лесно ,плащат данъци и не крият доходи.За нас е добре турция да е в криза, че да се изчистят и малкото им останали инвестиции в държавата ни ,и пограничните райони да купуват тънко некачествените им стоки.
Новини по държави: