Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 08:30 984 0

Испания избира нов парламент

  • испания-
  • избори-
  • парламент

За 4 години испанците за четвърти път избират нови депутати

Испания избира нов парламент - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

За четвърти път за последните 4 години испанците ще отидат днес от изборните урни, за да изберат нов парламент. Това става на фона на кризата в Каталуния и очаквания за възход на крайнодясната „Вокс“.

Социологическите проучвания сочат, че победител ще е Педро Санчес – водачът на сегашното социалистическо правителство. Той спечели предишните избори в края на април т.г. Не успя обаче да се договори с радикалната левица „Подемос“ за оставането си на власт.

За трета политическа сила в Испания се спряга дясната Народна партия. През април тя влезе в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента).

Предварителните допитвания сочат, че „Вокс“ може да удвои депутатите си до 50 в 350-местната долна камара. Днешните избори едва ли ще сложат край на политическата нестабилност, смятат анализатори. Данните от сондажите сочат, че нито левият блок (социалистите, "Подемос" и "Мас Паис" - отцепници от "Подемос"), нито десният (Народната партия, "Вокс" и "Сиудаданос") ще получат мнозинство. Нов опит за съюз между социалистите и "Подемос" изглежда труден, поради силното взаимно недоверие след неуспеха на преговорите помежду им след априлските избори.

Испания избира нов парламент


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: