Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 08:12 2 197 8

ООН: Мир в Либия е възможен, ако...

  • либия-
  • триполи-
  • халифа хафтар

Възможно е да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта между воюващите страни

ООН: Мир в Либия е възможен, ако... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта между воюващите страни в Либия, но само ако всички либийци отхвърлят чуждата намеса, заяви пратеникът на ООН за страната Гасан Саламе, цитиран от АР.

Саламе заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че подготовката за планираната международна среща на високо равнище в Берлин продължава. За утре е насрочена важна среща на високопоставени представители на страните, целяща да се постигне споразумение за действията, необходими за прекратяване на конфликта.

Те включват завръщане към воден от либийците мирен процес, прекратяване на огъня, прилагане на оръжейното ембарго, реформи в икономиката и сферата на сигурността и спазване на международните правила за човешките права и хуманитарните закони, уточни пратеникът на ООН.

Подкрепяното от ООН правителство в Триполи ръководи западната част на Либия. То воюва със силите на източнолибийското правителство и водената от маршал Халифа Хафтар Либийска национална армия (ЛНА).

И двете страни са подкрепяни от група от паравоенни формирования. Смята се, че ЛНА има подкрепата на Египет, ОАЕ и Русия, а Катар и Турция подкрепят западните фракции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 3 Отговор
    Мир е възможен само ако възкръсне Кадафи. Там от където мине краварския ботуш демокрация и мир няма.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Аз тъкмо се бях втрещил от новината, че в Либия няма демокрация, мир и просперитет...
  • 3 Справедлив

    14 0 Отговор
    Кьде беше ООН когато"цивилизованият свят" от Запада сипеше бомби над Либия--кьде беше когато подпомаганите от Запада ислямисти убиха като животно Кадафи? Айде стига толкова лицемерие-направо отвращава вече...
  • 4 Пираня

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ХеХе стига глупости какво общо има САЩ с Либия?
    Напротив истинският проблем в момента е Турция както и навсякъде сред арабският свят! Защо Турция заедно с марионетката си Катар подкрепя ПНЕ в Либия? Защото е свързано с Фаджр Либия които пък са свързани с ислямски братя и с всякакви долни ислямисти. Това така наречено правителство никога не е гласувано от парламента!!!! Слава богу че Египед по някакво чудо успя да се отърве от турското влияние защото тази прекрасна държава си заминаваше. Сега е наред Либия да се отърве от тези долни ислямисти. Забележете че генерал Хафтар освен от Русия се поддържа и от Египет, ОАЕ и Франция и е изцяло светски човек.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пираня

    3 2 Отговор
    Извинявайте, объркал съм се ама когато писах предният пост не си бях пил хапчетата. Сега разбирам, че Турция подкрепя официалната власт призната и от ООН, а халиф Халифа Хафтар и главорезите му се подкрепят от Русия и ЕГИПЕТ, както и развъдниците на тероризъм СА и Израел.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан е педи каза пираня

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пираня":

    Официална власт ама как е официализирана??
    Никога не е гласувана от народа или парламента???
    Ръководителите на тероризма са Турция и Катар които където видят ислямска измет бързат да ги подкрепят: Алкайда/ИДИЛ/Ислямски братя/Фаджр Либия