Last news in Fakti

1 Юли, 2012 15:56 1 201 2

Хиляди на гей парад в Париж

  • франция-
  • гей-
  • парад

Десетки хиляди дефилираха на парижкия Гей прайд тази година, обнадеждени от обещанието на френския президент Франсоа Оланд да разреши хомосексуалните бракове, коментира АФП.

Полицията, която не отбеляза нито един инцидент, съобщи за около 60 хиляди участници и за няколко десетки хиляди зрители, докато по нейни данни участниците миналата година са били 36 хиляди.

Според Никола Гуген, говорител на "Интер-ЛГБТ", тази година участниците са били много повече от миналата. По думите му, те са били много повече от половин милион, тъй като според организаторите през 2011 г. участниците са били над половин милион. Гуген смята, че това изключително голямо участие се дължи на очакванията на ЛГБТ хората вследствие обещанията на правителството.

Премиерът Жан-Марк Еро увери в петък, че правото на брак и осиновяване ще бъде установено за всички по време на петгодишния мандат на Франсоа Оланд, без обаче да посочи кога. Министърката по семейните дела Доминик Бертиноти изрази увереност, че законът ще излезе през 2013 г.

"2012 е година на надеждата, защото най-после има президент на Републиката, който посмя да направи кампания (...) проповядвайки равенство между всички, равенство пред любовта", изрази радостта си кметът гей на Париж Бертран Деланое.

В кортежа участваха повече от 80 асоциации, често представени от многоцветни платформи – Гей мото клуб, Гей пенсионери, Асоциацията на родителите и бъдещите родители гейове и лесбийки, асоциации на предприятия като "Амбриаж" (асоциацията на ЛГБТ членове на персонала на ПСА "Пежо-Ситроен") или "Хомобус" (на парижкия градски транспорт), "Давид и Жонатан" (християнско хомосексуално движение), "Бейт Хаверим" (еврейска гей и лесбийска група), "Хомосексуалност и социализъм", "Гей Либ" (хомосексуалните от партията Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    1 1 Отговор
    Нищо хубаво не ги чака западните изп...растяващи държави .За съжаление и нас дърпат,но да се надяваме,че ще устоим и ще запазим поне малко морал за поколенията !
  • 2 Иван Белев

    0 1 Отговор
    на запад повече пари смучат неправителствените организации. затова са и толкова много хора на това шествие. вижте статията - повече от 80 асоциации.....наистина е плачевна картинка...
Новини по държави: