Last news in Fakti

3 Декември, 2019 21:30 10 246 7

На колко години е кучето ви?

  • куче-
  • години

Учени оспориха начина на изчисляване на кучешките години

На колко години е кучето ви? - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени установиха, че кученцата са на 40, преди да навършат две години, а след това остаряват по-бавно, съобщи в. "Индипендънт".

Когато станат на три човешки години, кучетата са вече на около 50. След това остаряването се забавя и състоянието на 10-годишния лабрадор е като на човек на 68 години.

"Очакваната продължителност на живота на лабрадорите - 12 години, съответства на продължителността на живота на хората, която е средно 70 години" - казаха учените.

Специалистите от университета на Калифорния са изследвали възрастта на кучета чрез процеса на метилиране на ДНК, с който към нея се добавят молекули, активиращи или деактивиращи някои гени. С остаряването на клетките ДНК се променя и така учените са проследили биологичното им развитие.Те са работили със 104 лабрадора на възраст от четири седмици до 16 години.

След като са анализирали резултатите специалистите са ги сравнили с тези за 300 човека.

Според традиционната формула възрастта на кучетата се изчислява, като една човешка година след втората се умножава по седем.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забелязъл.

    31 8 Отговор
    Това е поредната краварска простотия то е ясно . Чудя се само дали може по простотиите които пише Borislav Popov да изчислим на колко години е ???

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуте

    15 1 Отговор
    То тука,редовно "претоплени ""новини " А и редовно слагат забрани за писане ,без причина !

    Коментиран от #4

  • 4 prizrak

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Вуте":

    Като не ви харесва що четете?
  • 5 Алфа Вълкът

    17 2 Отговор
    Три годишното ми куче било на 50г, вярно ли бе?
    На 3-5г кучетата са в най-голямата си, както 21-35г при мъжете. Да се кастрират тези учени, да направят услуга на науката!
  • 6 Мили дебили

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    Сигурното, е че мозъкът му отговаря на 7 до 9 годишно дете. Предполагам, че е далеч по възрастен, сега чукни в Гугъл да разбереш, кое е заболяването, че иначе ще ме изтрият.
  • 7 боцмана

    2 0 Отговор
    Имам кучка , гони шестдесетте , много е злобна и не подлежи на дресура а вече и не ми вдига к..а.