Last news in Fakti

12 Декември, 2019 18:52 6 950 44

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

  • ахмет давутоглу-
  • реджеп ердоган-
  • али бабаджан-
  • партия на справедливостта и развитието

Бившият турски премиер подаде официално молба за регистрация на нова партия

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някогашен близък съюзник на президента Реджеп Ердоган, подаде официално молба за регистрация на нова партия, която може да подкопае подкрепата за президента и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предадоха информационните агенции.

Давутоглу е подал в министерството на вътрешните работи молба за регистрация на "Партия на бъдещето", а на пресконференция утре бившият премиер ще представи подробности за принципите на новата формация и членовете основатели.

Освен партията на Давутоглу в скоро време се очаква да бъде основана още една партия от бивш съюзник на Ердоган на фона на недоволство в управляващата ПСР от авторитарния стил на управление на президента. Али Бабаджан - бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, също обяви планове да учреди нова партия.

Появата на политически формации, оглавени от бивши съюзници на Ердоган, превърнали се в негови съперници, идва в момент, в който турското правителство се бори с икономически спад и висока безработица. ПСР загуби контрола над Истанбул и Анкара на местните избори по-рано тази година.

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

Двете нови партии, създадени от отцепници от ПСР, може да привлекат недоволните от управляващата партия гласоподаватели. Социологически проучвания, проведени преди създаването на партията на Давутоглу, показаха, че той събира 3,4 процента електорална подкрепа, докато Бабаджан получава близо осем на сто.

В очевидна реакция на притеснение, Ердоган обвини миналата седмица Давутоглу, Бабаджан и други бивши съюзници, че са ощетили държавната Халкбанк чрез отпускането на заеми за създаване на университета Сехир в Истанбул, основан от Давутоглу.

Давутоглу отвърна на удара, като призова парламента да започне разследване на имущественото състояние на Ердоган, членовете на семейството му и на други настоящи и минали високопоставени служители, включително на самия него.

Ахмет Давутоглу напусна Партията на справедливостта и развитието през септември, няколко дни след като партията предприе процедура по изключването му заради нарушение на партийната дисциплина. Давутоглу бе публикувал преди това манифест, критикуващ икономическата политика на Ердоган и ограничаването на основни свободи, включително свободата на медиите.

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

Шейсетгодишният политик бе външен министър на Турция в периода 2009 - 2014 г., а след това заемаше поста министър-председател до 2016 г., когато бе уволнен от Ердоган и заменен с Бинали Йълдъръм заради съпротивата му да подкрепи усилията на Ердоган за увеличаване на президентските правомощия.

Турция премина към система на управление с широки президентски правомощия след референдум през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    26 36 Отговор
    Ердоган не може да има друг заместник! Ердоган е номер 1, и нищо не може да промени този ФАКТ.
  • 2 гост

    21 14 Отговор
    Хахахахаха...мила родна картинка...роенето продължава, на Ердо му се клатят каламбаците и от следващите избори май ще съжителства с Апо...
  • 3 12:00

    28 28 Отговор
    Лидер като Ердоган, няма никаде! Турците са щастливци, че имат лидер като Ердо, заради него Турция е суверенитетна държава!

    Коментиран от #19, #23, #33

  • 4 444

    16 5 Отговор
    Един въпрос за Хасан. Беше казано, че всички партии в Турция подкрепят меморандума Анкара-Триполи. Турция има 600 депутати. Партията на Ердоган има 293 депутати. Меморандума с джихадистите от Триполи беше гласуван от 290 депутати. Значи ..?

    Коментиран от #7, #39

  • 5 българин

    11 7 Отговор
    Създават се сателити на партията за подкрепа на Ердоган.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ерсой

    21 14 Отговор

    До коментар #4 от "444":

    Това, което Турция има топки да го направи, пред цял свят.. Българите може ли? Или господарите ви няма да ви позволят!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ердоган

    13 11 Отговор

    До коментар #8 от "Cедващият":

    Това го четем от много години вече, банално станахте. Това, което казвате пишман българите, Ердоган винаги прави обратното и вие просто си млъквате.
  • 10 JPower

    24 13 Отговор
    Колкото и партии да направят Ердоган е един, и е Велик Лидер. Аз като българин му симпатизирам, какво остава за турците

    Коментиран от #13, #16, #34

  • 11 СМЕРШ

    1 10 Отговор
    Турчалята са като нас, братушки!

    Коментиран от #14

  • 12 Ами

    9 6 Отговор
    Кой го интересува кой ще прави и какво ще прави .Най малкото пьк ме какво става вьв Пуйкистан
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тръмп

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "СМЕРШ":

    Преди исляма са вярвали в Тенгри-Тангра!!!;););)

    Коментиран от #17, #26, #37

  • 15 Behemoth

    2 3 Отговор
    Аааааа тоз ми са струва предател,терорист и гюленист поне!
  • 16 Тръмп

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Ердоган е с тракийски корени бе йордорма!!!:):):)Турците нямат нищо общо с арабите и исляма,от където идват мангизите в това вярват,по което приличат точно на българи!!!:):):)
  • 17 Behemoth

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    Вярвали са в на баба ти фърчилуту опикану!
  • 18 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    9 9 Отговор
    ЕРДОГАН значи по турски Ер-редник а Доган е Новороден или Сокол.Няма такъв защитник на Турските народи които са около 70 клана.Той е единственият защитник на народа си който е по-вече от 70 клана .Обидинител.Също така защитава и опазва тяхните етнически и религиозни права като се опълчва на Диктаторите от Сорос Юдеи и Фащ които искат да разделят Турция и да основат Юдейски Атаистки велик Израел и да смучат петрола и газта на хората около района.Затова беззащитните араби го виждат като Освободител на мюсюлманите.А Саудитите и ОАЕ ще духат един ден Супата

    Коментиран от #20

  • 19 Шопа

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "12:00":

    Стига бе, преди това не беше ли такава??? На мен Ердова Турция ми прилича на Руска колония. А Ердо след като събори един руски самолет и се направи на мъж - след година лиза на Путя задника и днес все още му седи надупен и му влизат отзад ракети, тръбопроводи.. Путя му олаби алката на Ердо, не е вече такъв мъж.

    Коментиран от #35

  • 20 Шопа

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Високо-Планински джентълмен с 5 букви":

    Аз го виждам като руски ибрик.
  • 21 Нещастието да си турчин

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Cедващият":

    Гладът, мизерията и трагичните безизходици в Турция са толкова големи, че изборите ще се проведат много по-рано от 2023 г.
  • 22 Мухъхъх

    9 4 Отговор
    Наште помаци и турци като чуят името ердоган и започват да се овлажняват отзад.

    Коментиран от #36

  • 23 Необразован

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "12:00":

    О, мъдри човече, просвети ни какво значи "сувернитетна" държава! Ний сме прости, но да разберем ти къде си - наднак или под нас? Аз мисля, че такава дума няма!!!

    Коментиран от #27

  • 24 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    9 5 Отговор
    Руския самолет дето беше свален от Турските ПВО не беше Свален от Ердоган а от Гюленистите с цел да се отвори фронт на север с Русия и Турция и да се спечели време за да няма време Турската армия да обърне внимание на Югоисточното Средиземноморие и Израел Египет и Гърция да пуснат Газопровода за Европа.И ко стана сега Русия каза на Турция да сключи договор с Либия за да няма тръбопровод от Египет до Европа.И Ген.Хафтар Седна на г...а си .И ко правим сега.Моля каним всички желаещи на Откриването на Турски поток за Европа на 8 януари да резнем лентата.

    Коментиран от #25, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНАТА

    8 5 Отговор
    Честно казано Навремето ни смениха имената с български.Тогава имахме всичко освен правата си.След като ни изгониха за Турция ни върнаха правата а нямахме нищо.Тука в БГ бяхме от патриотите турци които кат стъпихме на Турска земя целунахме земята.А Сега в Турция сме от тези които сме комбина с ПКК срещу Ердоган защото не ни дава да пием Алкохол и забрани баровете където намирахме хашиш..Преди ни отнеха имената а имахме всичко а сега си върнахме имената а Ердо не ни дава Хашиш

    Коментиран от #38

  • 30 BREAKING NEWS

    8 3 Отговор
    Сенатът на САЩ гласува признаването на арменския геноцид.

    Коментиран от #31, #42

  • 31 окончателно решение

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "BREAKING NEWS":

    много хубаво, сега бой и санкции, ама много
  • 32 Необразован

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Може, но ти първо":

    Наднак - над нас, а сега си ти. Покажи си глупостта
  • 33 Шопа

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "12:00":

    "суверинитетна" - ааахахаха, въъъй тоя се опитва да говори красиво. Всички фенове на Ердо, Путиновия ибрикчия ли са толкова проЗти?
  • 34 Guest

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    "Велик" лидер може да си, когато спокойно се предвижваш сред народа си с велосипед (холандските и скандинавски управници). В Анкара денонощтно кръстовищата по големите булеварди са завардени от по две полицейски коли, както и местата, на които има струпване на повече хора. Що ли? Може би от ВСЕНАРОДНАТА любов към Таийпи.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Zzz

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    I VSE OŞTE VERVAME
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "444":

    Не следя турската вътрешна политика , но е от национален интерес меморандума с Либия ...значи зад Египет,Израел,Гърция и Кипър стоят "седемте сестри " корпорации които държат монопола над енергийните ресурси ...те са собственост на Рокфелер,Ротшилд и сие

    Коментиран от #40

  • 40 Е и?

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Докато зад Турция ..... BP, Qatar Petroleum, Rosneft и Sogaz.
  • 41 Оня без коня

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Високо-Планински джентълмен с 5 букви":

    Брях.. Я си дигни фередже'то малко та свят да видиш. Ако airдоганчо лично не е замесен за свалянето на руския самолет значи съм не знам кво. Ти свалянето на самолет го имаш за игра явно. Разправяй ми ги на дедовия теа неща. Ибрикчията на Гюлен(еврейчето реджеп). Реве дръжте гюленисти. Лошо няма но е нож с две остриета. Няма как да си изчисти биографията. Поне пред хората с памет, а не с капаци приемащи инфо с фуния:).
  • 42 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "BREAKING NEWS":

    А признаването на Индианският Геноцид,който Американците извършиха над коренното население,кога ще е?

    Коментиран от #44

  • 43 А ПЪК БЪЛХАРИТЕ

    2 0 Отговор
    СИ имат БОКО ТЪПОТО който ще ги направи американски щат
  • 44 На корена му ряпа

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    Дву седмици след признаването на геноцида над Сибирските народи от РФ
Новини по държави: