Last news in Fakti

4 Юли, 2012 14:05 1 587 2

Европарламентът отхвърли ACTA

  • acta-
  • аста-
  • еп-
  • интернет-
  • пиратство-
  • интелектуална собственост
Европарламентът отхвърли ACTA - 1

Сред горещи и продължителни спорове, Европейският парламент отхвърли договора ACTA. Спорното международно споразумение за борба с интернет пиратството, отприщило серия протести на Стария континент, не срещна подкрепа в пет ключови комисии на европарламента преди това, което до голяма степен предопредели днешния вот.

ЕП отхвърли АСТА с 478 гласа против, 165 въздържали се и едва 39 гласа „за“.

След важното гласуване някои евродепутати се изправиха с плакати, гласящи „Здравей, демокрация. Сбогом, АСТА“. Някои депутати настояха гласуването да се отложи, след като Европейският съд се произнесе дали договорът е в противоречие с гражданските права и свободи. 

Остри критики към документа отправи докладчикът по договора Дейвид Мартин, британски евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

На обратното мнение е ресорният еврокомисар по търговията Карел Де Гухт, според когото отхвърлянето на споразумението ще е „отстъпление“ от защитата на правата на интелектуалната собственост по света. Той също призова ЕП да изчака позицията на съда, преди да реши съдбата на АСТА.

Депутати от Европейската народна партия се изказаха в подкрепа на подобен договор, който да защитава  носителите на авторско право от злоупотреби в интернет.

Споразумението бе шумно заклеймено най-вече заради опасението, че ще превърне интернет – доставчиците в онлайн полицаи, а потребителите – в потенциални престъпници, ограничавайки свободата в интернет и престъпвайки личната неприкосновеност.

Драконовските мерки, предвидени в договора, обхващат всички сфери на интелектуалната собственост – от софтуерното инженерство до земеделието. Именно липсата на ясно разписани критерии породи основните опасения и критики към договора.

Европейската комисия реши да се обърне към Европейския съд за правно мнение.

До момента Полша, Чехия, Словакия, Словения Латвия, Дания, Германия, България, Румъния и Австрия замразиха ратификационния процес на спорния договор. Документът изисква и одобрение от Европейския парламент.

Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ подкрепят споразумението.

Противниците на договора твърдят, че неясните формулировки в него може да доведат до ограничаване на права и свободи като свободата на изразяване, правото на неприкосновеност на личния живот и свободата на словото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тхео

    1 0 Отговор
    браво
  • 2 Акага

    0 0 Отговор
    Супер, ще настане масово сваляне