Last news in Fakti

10 Юли, 2012 15:22 933 1

Руската Уикипедия срещу спорен закон

  • уикипедия-
  • закон-
  • интернет-
  • цензура

Руската версия на Уикипедия днес стачкува срещу нов закон, който ще даде на властите по-голям контрол върху интернет. Руснаците, искащи да се поровят в базата на световната енциклопедия, се натъкват на надписа „Представете си свят без свободно знание“ и черна лента, закриваща логото й.

Междувременно, държавната Дума гледа спорните промени в Закона за информацията, които съдържат вратичка за извънсъдебна цензура на интернет пространството в Русия. Възможно е дори руската версия на световната енциклопедия да бъде закрита. Лидери в сектора като  Google, Yandex и Mail.Ru призоваха за внимателно разглеждане на законопроекта преди второто му четене.

Поправките предвиждат създаването на „федерален списък“ за закриване на определени сайтове, както и създаването на специално звено за наблюдение на интернет. След като бъде приет от депутатите, законопроектът трябва да мине и през одобрението на президента Путин. Текстовете са внесени от неговата партия - „Единна Русия“.

Мотивите са свързани с борбата с детската  порнография, както и с интернет – съдържанието, което подтиква тинейджърите към употреба на дрога или самоубийство. Критиците настояват, че това може да е удобна маша, с която Кремъл да отстранява опонентите си и да налага цензура. Страховете им се засилват, особено на фона на последните ограничения върху правото на протест и акциите срещу опозиционни активисти и блогъри.

Руското правосъдно министерство вече поддържа списък с над 1000 сайта, определени като „екстремистки“, които трябва да бъдат закрити.

„В последните 12 години живяхме в щастливото спокойствие, че руските власти ще бъдат достатъчно умни да не цензурират интернет. Ситуацията, за съжаление, се променя“, казва пред „Гардиън“ интернет експертът Антон Носик.

В Русия ролята на интернет като независим източник за осведомяваме постоянно нараства. От другата страна на монетата са държавните телевизионни канали и няколкото независими вестници. Протестите и шествията основно се организират чрез блоговете социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    офффффффффф..... вземете да прочетете законо-проекта, преди отново да пишете глупости