Last news in Fakti

5 Юли, 2012 11:52 2 193 3

Японското ядрено бедствие е човешко дело

  • аец фукушима-
  • япония-
  • цунами-
  • земетресение-
  • ядрена авария-
  • човешка грешка
Японското ядрено бедствие е човешко дело - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аварията в АЕЦ Фукушима е дело на човешка грешка. Това е заключението на експертна комисия, която в последните 6 месеца проучи как се стигна до ядреното бедствие в Япония. То бе предшествано от опустошителна комбинация от земетресение и цунами на 11 март миналата година.

Критичният доклад извежда констатацията, че ядреното бедствие можело и трябвало да бъде предвидено и предотвратено. Специалистите са категорични, че катастрофата можеше да има значително по-ефективен отпор и по-смекчени последствия, предаде Би Би Си.

В документна са набелязани грешките както на правителството, така и на компанията – оператор на 6-блоковата централа -  „Тепко“. Цитирани са причини и от морално естествено, като например нежеланието да се задават въпроси на висшестоящите. Не са спестени и критики към бюрократичната и тромава регулация на ядрения сектор.

Експертизата е изготвена след 900 часа разговори със свидетели и интервюта на над 1000 души.
Комбинацията от грешки и своеволното неглижиране са основните фактори централата да не бъде подготвена за земетресение и цунами, твърди председателят на комисията, описвайки трагедията като „Произведено в Япония“. Картината дори повече се влошила, след като избухнал взрива в първия реактор на АЕЦ „Фукушима“.

Аварията принуди тогавашният премиер Наото Кан да подаде оставка.

„Въпреки че е задействано от природни бедствия, същинският инцидент в АЕЦ „Фукушима“ не може да бъде описан като природно бедствие, а като предизвикана от човека катастрофа“, пише в щателния доклад.

Японският катаклизъм взе стотици човешки животи, евакуира хиляди и нанесе огромни щети върху страната на изгряващото слънце. Потвърдените жертви са най-малко 1353, а над 10 000 се считат за безследно изчезнали само в префектура Мияги.

Най-силното земетресение в историята на Япония удря рано сутрин на 11 март 2011 година. Силата му е 9 по Рихтер, което е невиждан магнитуд в историята на страната на изгряващото слънце. Земетресението поражда цунами с височина достигаща до 10 м. Огромни райони в град Сендай, префектура Мияги са разрушени и залети от цунамито. Вълната залива и град Камаиши в префектура Ивате на главния японски остров Хоншу. 2 дни след първоначалния трус премиерът на Япония Наото Кан го обявява за „най-сериозното изпитание от Втората световна война насам“. Земетресението измества основния остров Хоншу на Япония с 2.4 метра[ на запад и намалява времетраенето на денонощието с 1.6 микросекунди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    При земетресение 9та степен и Цунами..
    не мисля че може да има точно конкретен виновен..
    Просто експертите преди този случай не са очаквали, че е възможна такава силна комбинация..
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    аварийните им дизели бяха сложени ПОД нивото на океана и не бяха защитени по никакъв начин. в руските централи например, дизелите са защитени с бронирани врати издържащи на атомна експлозия. Бедствието е причинено от глупостта и наивността на японците
  • 3 Японски

    1 0 Отговор
    При тази на пръв поглед невъзможна комбинация- земетресение 9 по Рихтер+10 метрово Цунами японците търсят човешка грешка. И я намират! И отговорните фактори сами си подават оставките! В Милата ни Татковина при явно човешко нехайство и груби нарушения виновни НЯМА! И не могат да се намерят! И всеки си пази службицата, като наследство! Как да не полудееш от ГОРДОСТ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!!!
Новини по държави: