Last news in Fakti

30 Септември, 2012 12:49 1 154 0

23% по-малко радиация около АЕЦ Фукушима

  • аец фукушима-
  • радиация

Нивото на радиация в района на авариралата японска атомна централа "Фукушима-1" в североизточната част на Япония се понижи от началото на тази година с над 20%, предаде NHK.

По данни на министерството на науката и технологията на страната, измервания на радиационното замърсяване са направени на почти 140 000 контролни точки на ниво един метър над земната повърхност в радиус 80 км. от АЕЦ. Направени са измервания и от хеликоптер. Според резултатите , спрямо предишни измервания от края на миналата година, радиацията е намаляла средно с 23%.

Аварията в японската атомна централа "Фукушима-1" възникна след мощно земетресение с магнитуд 0 по скалата на Рихтер в североизточна Япония на 11 март 2011 г., последвано от 14-метрово цунами. Гигантската вълна заля четири от шестте реактора на централата като извади от строя системата за охлаждане на реакторите. Това доведе до серия от взривове на водород и повишаване на радиацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: