Last news in Fakti

7 Декември, 2019 16:28 2 022 23

Меркел и наследството на Аушвиц

  • аушвиц-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • полша-
  • концлагер-
  • наследство-
  • евреи

Тя използва първото си посещение в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, за да отправи силно послание за борба срещу антисемитизма

Меркел и наследството на Аушвиц - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Инес Пол:

От няколко години в Германия се засилват призивите да оставим миналото назад и най-сетне страната да спре да се занимава с историческата вина, която носи заради националсоциализма. В същото време престъпленията от омраза срещу евреите се увеличават. Разбира се, двете явления са свързани. Преди два месеца двама души бяха убити в германския град Хале от десен екстремист, който искаше да нахлуе в препълнена синагога на най-големия еврейски празник. И само благодарение на щастливите обстоятелства не се стигна до по-голямо кръвопролитие. Но евреите в Германия отново трябва да се страхуват за живота си. Това е ужасната истина!

Историята трябва да се разказва

Фактът, че първото посещение на Ангела Меркел в лагера на смъртта Аушвиц дойде в отговор на покана от фондация Аушвиц-Биркенау, отговаря напълно на прагматичността на германската канцлерка. Фондацията се ангажира със съхраняването на историческата памет за това място. Затова и речта на Меркел се фокусира върху водещата идея, че паметта и специалната отговорност на Германия никога няма да свършат. Историята трябва да бъде разказвана - отново и отново. “Аушвиц беше един от германските лагери за унищожение”. Тази отговорност завинаги ще бъде част от националната идентичност и това никога няма да се промени, посочи тя.

Всеки, който някога е бил в Аушвиц, вероятно подозира колко трудно трябва да ѝ е било на канцлерката да намери подходящите думи за тази своя реч. Но Ангела Меркел се справи. Не я видяхме да се държи като вцепенена или да не може да говори поради вина. Вместо това от уроците на миналото тя извлече ясни препоръки за действие в настоящето. Не са само реторика предупрежденията, че днес отново биват извършвани престъпления, породени от нетолерантност, заяви още германската канцлерка. И днес има расизъм и престъпления от омраза, а антисемитизмът заплашва отново живота на евреите в Германия и Европа. Освен това Аушвиц задължава всеки от нас да отстоява и защитава достойнството на ближните ни. "Никога не трябва да забравяме. Никога не трябва да затваряме тази глава от историята, нито пък да я омаловажаваме."

Символ на нацистките зверства

Съзнателната солидарност с еврейската общност и спомените за нацистките жестокости са неразделна част от 14-годишното управление на Ангела Меркел. През този период тя посети цели пет пъти израелския мемориал на Холокоста Яд Вашем; през 2009 г. - заедно с тогавашния президент на САЩ Барак Обама - тя беше в мемориала Бухенвалд; през 2013 г. - в Дахау заедно с оцелели в Холокоста; през 2015 г. се върна отново в Дахау - за 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер.

Сега, за първи път откакто е канцлерка, Меркел посети и Аушвиц. Като никое друго място в света този лагер символизира нацистките зверства и олицетворява индустриалните мащаби на масовите убийства, извършвани там. В Аушвиц са избити над един милион души. Затова е тревожно и срамно, че аз като германка трябва да кажа точно това: по-важно е от когато и да било от създаването на Федерална република Германия до днес, че канцлерката отиде да посети точно това място. Особено сега, когато антисемитизмът и националистическите настроения се възраждат и изживяват подем, превземайки редица местни парламенти в страната. И когато по улиците на германските градове и в германските синагоги евреи отново трябва да се страхуват за живота си.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    17 1 Отговор
    Единственото нещо което чифутите са дали на света е немската школа по физиология ! Не малко 😉

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 2 ГосТ

    26 0 Отговор
    Абе тия паразити не знам защо не искат да стоят в обетованата си земя ? Защо са се пръснали като злокачествени разсейки в държавите с развита икономика и технологии?
  • 3 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Забрави ядреното оръжие!:)

    Коментиран от #7

  • 4 България-Полша

    21 0 Отговор
    Цветана Цветанов,Соломон Паси,Росен Плевнелиев,също искат да разгледат Аушвиц от вътре,и имат и много много последователи който ще ги последват пожелание ако не насила!!!
  • 5 русенец

    24 0 Отговор
    Абсолютно правилно! Ако някой някога е направил нещо, което не е било редно или морално, то не бива правнуците му да се червят за това. А от друга страна това, че някой някога е убил няколко евреи не е причина днес те да ни се качват на главата. Лично аз от мига, в който започнах работа в еврейска фирма в България си обясних защо немците са ги изтребвали като паразити. Но, както казах - нека загърбим миналото.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГосТ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Приноса на чифутите за ядреното оръжие е единствено използването му. Лайнщайн е най големия радетел за употребата му. Има редица писма в които убеждава военните да го употребят срещу Япония.
  • 8 русенец

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Понеже явно ботът е настроен да не позволява да се публикуват някои думи, то ще го кажа по-нежно: та, в цяла цивилизована Европа през последните 20 години са гонили и понякога избивали "ромите" и евреите. Вероятно има основателна причина за това. Или много причини. Една от тях е, че и двата етноса не могат да се интегрират и живеят с нормалните люде.
  • 9 русенец

    11 0 Отговор
    ...поправям се, не последните 20 години, а последните 20 века.
  • 10 Обикновен Бг

    18 2 Отговор
    Всички знаем, че това са пълни глупости.
    Моля, прочетете доклада на Ицхак Лейхер ( Най-върлият ловец на военнопрестъпници).
    http://nstribuna.org/66.htm
    През 1988 г. Лейхтер взима проби от стените на предполагаемите газови камери в Аушвиц, Биркенау и Майда́нек (познат и като Люблин).

    Лейхтер не открива цианиден остатък по стените, което е било задължително, ако са се използвали като газови камери.

    През 1991 г. полското правителство повтаря тестовете, за да опровергае откритията на Лейхтер, но те получават същите резултати.

    Въпреки, че уж 6 милиона евреи са загинали в газови камери, няма направена аутопсия на нито едно от телата, с което да се потвърди смъртта от отравяне.

    Всъщност повечето от загиналите хора през ВСВ са умрели от тифус или глад, а от стотиците снимки с трупове повечето са на загинали германци от бомбени атаки.

    Но, нека за момент да отхвърлим всички доказателства и да приемем, че е имало газови камери.

    За да се убият 6 милиона евреи в газови камери, ще са нужни 68 години.
    И един мааалък проблем, тъй наречените газови камери са построени през 1956-1957.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обикновен Бг

    9 0 Отговор
    Моля вище каква е съдбата на Ицхак Лейхер след този доклад пред ООН.
    И защо центърът за изследвания на военнопрестъпници се премества от Израел в Лос Анжелис след смазването на Ицхак Лейхер.
  • 13 Ники Д

    14 1 Отговор
    На този хермафродит Меркел по времето на Фюрера нямаше да и издадат дори и карта за библиотека. А сега това същество управлява Германия - невероятно падение.
  • 14 Обикновен Бг

    7 1 Отговор
    Знаете ли за кой народ Адолф Х.и.т.л.е.р винаги наричал - наще братя по оръжие.
    И с кои войници заедно е воювал )?
    Кои войници го спасяват при раняването му, и на кий фронт ?
    Отговора е много кратък.
    За същите Сталин е говорил с огромно признание?
  • 15 criminal

    7 1 Отговор
    Sieg Heil......
  • 16 Внук на герой от Бухендвалд .

    4 1 Отговор
    Дядо ми е трепал престъпници и утайки в Бухендвалд бил е на обучение в Германия по време на втората световна обаче когато отношенията на България и Германия се влошават той бива задържан с останалите военно служещи и са пратени по концлагерите и затворите мислели са че ще ги убият но германците пак са излезли хора и са ги пощадили и българите са били помощник персонал на немците по лагерите и заедно с тях са трепали престъпници дядо ми също такива бяха времената ми е казвал.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Матей

    9 0 Отговор
    Еврейската тема е необятна,ако искате да имате сигурни отправни точки, интересувайте се от тема "Ревизионизъм на холокоста",защото в правителствените канали за дезинформация има само чудовищни лъжи и невероятни заблуди.Мута-Меркел затова я държат на власт,не смее да шукне и да отрече нелепите обвинения и вменяване на вина към днешните германци и да прекрати милиардните репарации,които изплащат на евреите и сигурно во век и веков.
  • 18 Внук на герой от Бухендвалд .

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Внук на герой от Бухендвалд .":

    Дядо ми до последно е отбранявал Бухендвалд биейки се в немските подразделения срещу американците до началото на април 1945 год.но американците са били много макар и да са били страхливци и пародия на войници след това се придвижват до България с още двама негови другари.Няколко дена преди това двама български войници изпратени от по ниш чин немски офицер от лагера за алкохол до близкото градче през ноща случайно се срещат с американски разузнавачи двама негри единият го убиват а другият го пленяват и отвеждат в лагера немците са се бъзикали че негрите били идеялните разузнавачи за през ноща но им трябвало още малко акъл.
  • 19 Комплекс!!!!

    1 7 Отговор
    Каквото и да говорите ще си останете само с това зад монитора . Жалки бедни душици ..... Израиль е велика дьржава . Мислете му вие как платите тока ....

    Коментиран от #20

  • 20 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Комплекс!!!!":

    Израел е паразит, който ще бъде унищожен!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сталин е по страшен

    2 1 Отговор
    Защо не пишете за Сталин и за неговите жертви двойно повече от тези на Фюрера и то през мирно време Той също е избивал и преследвал евреите

    Коментиран от #23

  • 23 Бай Стойчо

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сталин е по страшен":

    Защото Сталин е избивал евреи за да спаси страната си, а Хитлер (уж) ги е избивал за да им създадат държава.