Last news in Fakti

16 Декември, 2019 18:05 4 916 100

Допустимо ли е да сравняваме нацизма и сталинизма?

  • германия-
  • ссср-
  • нацизъм-
  • сталинизъм-
  • адолф хитлер-
  • путин

Сталинизмът е режим на лъжата и омразата. Режим на нечовешки ужаси и терор. И въпреки това Съветският съюз все пак е нещо по-прилично от нацистка Германия.

Допустимо ли е да сравняваме нацизма и сталинизма? - 1
Снимка: Shutterstock

Спиралата на конфронтацията между Европа и Путинова Русия навлезе в нова фаза - и то по повод на една война, която приключи преди почти 75 години. След няколко месеца предстои юбилей от годината на победата и страстите тепърва ще се нажежават - особено когато става дума за това кой е бил виновен за тази война. И затова не е чудно, че Путин реагира толкова остро на една резолюция на Европарламента, която подчертава сходствата между двата тоталитарни режима и осъжда пакта Молотов-Рибентроп, отворил пътя (според Европа) към Втората световна война.

Защо Русия пое греховете на Съветския съюз?

Сегашният сблъсък между различните възгледи ще продължи дълго и ще се води агресивно - дотогава, докато Русия не се откаже да бъде политически и историко-идеологически правоприемник на Съветския съюз. Но защо ли младата Русия, току-що освободила се от съветския тоталитаризъм, реши да поеме греховете на СССР? На това му се казва глупаво решение!

От гледна точка на историческата логика ролята на правоприемник на Съветския съюз поставя Русия в трудно положение и я изолира от цивилизования свят. Така на практика тя признава, че Сталин е бил прав по главните въпроси. А Сталин е самото Зло - не само за Европарламента, но и за Манделщам, Ахматова, Пастернак, Солженицин, Шаламов, за цялата велика руска интелигенция.

Може би да признаем успехите на Сталин във вътрешната политика? Индустриализацията беше проведена в чудовищни условия, целият режим беше изграден върху лъжа, омраза и терор както по отношение на класовия враг, който всъщност беше най-продуктивната част от обществото, така и по отношение на цялото население, което стана жертва на непреодолимия страх от репресии. Или може би да признаем успехите на колективизацията и големия терор в края на 1930-те години? Всичко това е немислимо, освен ако не навлезем в територията на безумната и безсмислена комунистическа идеология.

Всъщност няма нужда всичко това да се признава, достатъчно е да се замълчи по тези въпроси. Ето как в днешна Русия се ражда положителният образ на Съветския съюз и на самия Сталин.

Да поддържаш линията на Сталин във външната политика - това на практика означава да мечтаеш за възраждането на съветската империя и да плашиш съседите, които причисляваш към сферата си на влияние, без да ги питаш за мнението им. Мигар някой е питал съседите за мнението им, когато са подписвали пакта между Сталин и Хитлер? По онова време всичко се решаваше от позицията на силата, тъй че малките балтийски страни се оказаха в безпомощно положение.

Втората световна война започва не на 22 юни 1941, когато Германия напада СССР, а на 1 септември 1939 година - една седмица след подписването на договора между Хитлерова Германия и Сталиновия Съветски съюз. Сталин много бързо окупира голяма част от Полша, балтийските държави, Финландия, Бесарабия, Северна Буковина. Слабите съседи са истинска радост за онзи, който се стреми да увеличава територията си. Тази радост продължава до ден-днешен.

Външната политика на Съветския съюз се свежда до Студената война и омразата срещу „капиталистическото обкръжение" - тоест, срещу западните демокрации. Хитлеровият режим също мрази демокрацията - с тази разлика, че в случая омразата е не класова, а расова.

Когато един ден Русия стане демократична страна

Да сравняваш тези тоталитарни режими на омразата е трудна работа. В своята бесовска природа те са неравностойни. В идеологията на комунизма първоначално звучи нотка на социална справедливост, която привлича лявата интелигенция на Запад. А Хитлер беше обявен за безусловен враг на цялото човечество. Както и да го погледнем, в историческа перспектива СССР наистина се оказва нещо по-прилично от „Третия райх".

Но отвъд разликата в идеологиите, има и още една разлика. Нацистка Германия беше разгромена от Съветския съюз и западните му съюзници, което помогна на Западна Европа да се освободи. Докато тъй наречените „народни демокрации" изпитаха на гърба си същинския ужас на сталинизма. В резултат от това Съветският съюз и до ден-днешен си остава нещо като мит за Западна Европа - и същински пъкъл за Източна.

75-годишнината от победата във Втората световна война, която ще отбележим през май, е безспорно велика дата. И когато един ден стане демократична страна, Русия ще трябва да излезе на чисто както със себе си, така и със съветските ужаси. А победата никога няма да бъде забравена, защото тя беше без съмнение народен подвиг.

Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    47 25 Отговор
    Разликата между Хитлер и Сталин, е че единия избива евреи а другия се управлява от евреи и избива руснаци.

    Коментиран от #5, #92

  • 2 DW = WC

    64 34 Отговор
    Отново се обадиха битите от СССР наследниците на фашистите! Нормално е да мразят Сталин така ги биха, че 45 години руското знаме се вееше в Берлин!

    Коментиран от #7, #83

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    41 31 Отговор
    Германците ако не внимава с риториката скоро ще плащат данък и на Владимир Путин!

    Коментиран от #86

  • 5 Сталин.

    41 23 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Утрепа повече руснаци от Хитлер. Слаба работа е тоя Хитлер.
  • 6 Уди Кълвача

    34 16 Отговор
    Сороснята не знае, че е на ръба на изчезването!!!
  • 7 Ватници

    15 19 Отговор

    До коментар #2 от "DW = WC":

    Аз си мисля, че на майкати нещо от зад се вееше!

    Коментиран от #11

  • 8 Йосарян

    22 2 Отговор
    Явно методите на Гьобелс са добре развити!
  • 9 Справедлив

    50 12 Отговор
    Не-не е допустимо.Просто защото нацизма е осъден като идеология от целият свят при Нюрберският Процес-официално! А DW да не се позовава на пакта за ненападение Молотов -Рибентроп защото всички западни държави имат такива договори много по-рано от този пакт.Мин.прецедателя на Великобритания-Чембърлейн какво казва като се завръща в Лондон от Берлин...?--Донесох ви мир...Айде Дойче Веле по-леко с тъпите си страсти и размисли.

    Коментиран от #38

  • 10 Ото Скорцени

    27 20 Отговор
    Няма никаква разлика между Сталин и Хитлер. Просто единия диктатор, трябваше да победи. Други отива за обругаване. Така е било винаги. Не напразно хората казват, а и има такава латинска сентенция:" Тежко на победените". Днес двете идеологии, национал социализма и комунизма, трябва да бъдат забранени и тази забрана да бъде законово закрепена. В много страни отричането на холокоста е углавно престъпление, но никъде отричането на концлагерите и унищожението на свои и противникови военнопленници в СССР не е криминализирано. Победителите не ги съдя, нали?

    Коментиран от #26

  • 11 Соросоидно пу-тен-це

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ватници":

    Не на мойта на твойта, на един араб му се беше разкопчал дюкяна!
  • 12 Патето яки

    25 8 Отговор
    Шом е от дойче зеле стана ми ясно без да чета.

    Коментиран от #14

  • 13 Айзенщаин

    24 16 Отговор
    Хитлер и Сталин са двете страни на една и съща монета.

    Коментиран от #87

  • 14 КОНТРАТА

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Патето яки":

    Наки не мислиш ли, че изобщо някой чете тази помия!
  • 15 Йосарян

    10 5 Отговор
    Без експериментите на Менгеле, как ще има джендър идеология? Нима зверствата се четът, от Силният? Зверски Глупави сме!
  • 16 Rudolf Hess

    7 14 Отговор
    Heil Hitler, mein Fuhrer!Поведи мен и всички събратя от СС, да превземем Европа!Да смажем враговете, да смажем всички, които ограбиха немската земя!Всички, които искаха да няма Германия!Luftwaffen SS
  • 17 Хрониките на Евразия

    21 24 Отговор
    В първите месеци на войната почти 4 милиона красноармейци са се предали в плен ..
    Повечето от тях не са искали да се бият за кървавият комунистически режим ..
    Картината се променя , когато Сталин издава заповед " Нито крачка назад " а предалите се в плен за " изменници на Родината ."
    И се започва - отзад загранотрядите , отпред немците .. милиони жертви ...
    Затова и съветските архиви по време на войната , Путин ги засекрети до 2042 година ..
    Истината да не се знае ..

    Коментиран от #19, #88

  • 18 Мелитон Кантария

    14 10 Отговор
    Следващия път ще им изгасиме,, лампата "на немците завинаги!
  • 19 Хисторик

    25 10 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Бой - бой - бой само при Волгоград (Сталин град) Червената армия пкенява 4 000 000 немци от които само 35 000 се прибират в Германия! До 1945 г 400 дивизии са разбити от армии - Център- Германия на източния фронт от СССР!

    Коментиран от #24

  • 20 Дебат

    9 2 Отговор
    За лански сняг. Или каква е ползата от вредата. Или кога животът е бил лесен. Или предишен и сегашен.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 10 Отговор
    Нацизмът това си е социализъм, но отхвърлящ класовата борба в обществото, а набляга на класовото сътрудничество...

    Коментиран от #41, #76, #89, #90

  • 22 Тръмп

    14 20 Отговор
    Путин от КГБ си е чист Сталинист,внук на готвача на Сталин с което се гордее!!!:):):)Промяна в СССР няма,още са в комунизма!!!:):):)И поддържат ислямския тероризъм,нали те го създадоха в Иран и къде ли не!!!:):):)Всички които са подвластни на Путин са зле,като почнем от Венецуела та до Северна Корея!!!:):):)Единствено Китай са добре,защото играят със Запада!!!:):):)
  • 23 Истината!!!

    28 8 Отговор
    В момента над 60% от държавните служители в Германия са внуци на нацисти, които са участвали активно в избиването на невинни!!! В САЩ и Англия също над 60% от държавните служители са внуци на престъпниците, които подпомагаха разпалването на войната в Европа! България трябва да прекъсне всякакви връзки с Англия, Германия и САЩ, защото те подготвят нова Европейска война и геноцид!

    Коментиран от #25

  • 24 Хрониките на Евразия

    22 19 Отговор

    До коментар #19 от "Хисторик":

    Чета малоумщините на ушанковият зоопарк и онемявам от тяхната безграмотност ..
    Какви 4 милиона бе Ушанков - 160 хиляди до 200 хиляди са пленените немци при Сталинград !
    В този брой влизат и румънци и руснаци сражавали се за Хитлер ..
    Най - много пленници немци във Втората световна война , пленяват англичаните в Северна Африка - 250 хиляди ..
    Но с друго се гордеете , не с пленниците ,- 4/5 от жертвите на
    Червената армия е на съвестта на съветските ръководители и маршали ..

    Ако не бяха те и техните мераци за световна революция , тази война въобще нямаше и да е има ..

    Коментиран от #27, #91

  • 25 Голям праз.

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Истината!!!":

    Това го има на всякъде. Нас ни управлява Бойко, личния пазач на Живков. Че социализма разби аристокрацията е лъжа. Просто си създаде своя нова.
  • 26 Мзмзм

    10 16 Отговор

    До коментар #10 от "Ото Скорцени":

    Вярно...няма разлика между тези двама психопати ...нека не забравяме че преди войната и по време на нея и двете държави са социалистически...и двете държави избиват масиво милиони невинни хора..преди войната и двете социалистически държави си правят общи военни паради..има го документирани..офицерите им заедно пият алкохол на военни балове...ако евреи избягат в Русия от Германия да не ги убият то руснаците ги връщат услужливо на социалистическите си другари от Германия те да си ги убият..всичко това е истина за жалост..минусите са безсмислени
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 jorj

    10 16 Отговор
    Световната коалиция победи фашизма а не руснаците ! Ако западните държави не бяха помогнали и се включили във ВСВ руснаците щяха да са победени, но жертвите щяха да са по малко!!!!

    Коментиран от #31, #43

  • 29 Фейсбук

    8 10 Отговор
    Допустимо е, защото и при Сталин и при Хитлер, има,, деспотизъм,, само с различни имена и различни народи, има все пак нещо което притеснява все още, не само историците, че Хитлер всичко е правил открито, а при другия не се знаят много жестокости, които са ставали по негово време, въпреки че се усмихвал,, другарски,, със типичната му физиономия...! (Мое мнение)
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бесен Язовец

    17 7 Отговор

    До коментар #28 от "jorj":

    Коя коалиция фенско-ингилизката където се криха до средата на 1943 г. ли? Смешния Монтгомъри уж се би с италианците в Африка където имаха повече китари от колкото пушки или краварите където си играха на островите с японците на стражари и апаш и къде е салама?
  • 32 ГоСт

    6 14 Отговор
    Да се благодарят рашастанците, че ако не бяха съюзниците и огромните помощи по т.нар-''заем-наем'' (който и до сега пияните каскети не са си платили), на Красная сега щеше да се прави парад на германо-японските победители.

    Коментиран от #34, #93

  • 33 Панов

    4 12 Отговор
    Трудно може да се сравнят.
    Сталинизмът е много по античовешка идеология и диктатура.

    Коментиран от #37, #52

  • 34 КОНТРАТА

    5 6 Отговор

    До коментар #32 от "ГоСт":

    Тоо руснаците затова не бързат да си вземат Аляска заради заема от ВСВ не искат от САЩ пари за наема, но още малко скоро ще има пито платено, аре беше ни хубаво ама нещо много се заседяхте кой от къде е!

    Коментиран от #35

  • 35 ГоСт

    5 14 Отговор

    До коментар #34 от "КОНТРАТА":

    Верно бе, то каскетите мноо има да увиват за Аляска...егати малоумниците, да си продадат една от най-богатите територии за шепа мъниста...Ми те индианците са продали Манхатън по- на сметка в сравнение с пияндурниците...Така де, то света се крепи от глупаците, а в Рашастан ги има доволно много...

    Коментиран от #40

  • 36 ТОЧКАТА

    11 4 Отговор
    Значи ,пО презумпция РУСИЯ Е САМИЯТ УЖАС>!!!!!!Германия/жертва а капита,измът/демОкрация>!!!!!Вие,сериОзнО>!!!!!думате така>>??????СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ/Ста,ин/ имаше задача>>>>>>и я РЕШИ>!!!пО единственият възмОжен начин и на неОбхОдимата цена>!!!!!!>НИКОй,>НИКОГА не е решава, пОдОбна пО мащаб задача>!!!НИКОЙ>!!!!!И НИКоГА >!!!!

    Коментиран от #39, #51

  • 37 АБВВБА

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "Панов":

    А, кой е живял и при двете, за да сравнява? Дядо казваше, че Гестаповците тероризират хората. После минали съветски войски, и станало НРБ. Докарали им трактор в селото, инсталации, електрифициране, индустриализация. На практика руснаците са изиграли положителна роля за българина. народ. После партийната БКП мафия, Калинкизиала и това приключило соца. Като гледам реалността, прав е дядо. Руснаците са ни по-полезни за много неща.

    Коментиран от #42

  • 38 стоян

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    До 9 ком -Алоу -ако беше победил Хитлер на - съд щяха да съдят Сталин за интернирането и избиването на милиони руснаци без присъда
  • 39 гост

    4 13 Отговор

    До коментар #36 от "ТОЧКАТА":

    Ква задача е решавал Сталин бе, борсук, като след нападението на 22 юни се е крил като мишка цял месец на дачата...та после зорлем са го изкарали Хрушчов и Маленков от там...решил бил.Пак добре че са били СМЕРШ и НКВД със загранотрядите, че сега щеше да има КПП-та на германо -китайската граница по река Аму-Даря..мухахахааа.

    Коментиран от #44

  • 40 Финикиеца

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "ГоСт":

    Не я продадоха руснаците, а австрийската шпионка Екатерина! Затова договора може да бъде обявен за нищожен!

    Коментиран от #47, #57

  • 41 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А това ,,сътрудничествО,, стана под ,,угрозата,, на ЕКСПРОПРИАЦИЯТА>!!!!!!!!ТОва бе съветската система/без частна собственост на >СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО>!!!!!А нацизмът се Опираше на нацията,РАСАТА и едрият капита,>!!!!!!
  • 42 старо куче комсек

    6 13 Отговор

    До коментар #37 от "АБВВБА":

    Абе кво ти е казал дедо ти, не знам, ама пък моя ми е казвал че при преминаването си германците не са смеели да пипнат нищо, под страх от разстрел и за всичко са си плащали кеш, докато каскетите са мародерствали по селата бетер от башибозук.Да знаеш случая с падналите в Бургас 19 ''героя'' в неравна битка с една цистерна метилов алкохол, а....че накрая и паметник на незнайния воин им вдигнаха комундетата.
  • 43 Атеиста

    14 4 Отговор

    До коментар #28 от "jorj":

    Единсъвено с молитва помогнаха западняците на СССР орез ВСВ. Ако беше грамотемн щеше да знаеш, че вдички пътища от запат и изток до СССР бяха блокирани от коалицията! На север фините част от коалицията сещу СССР и,, Арктика "която е непреходна. От Изток Япония от Юг немските кораби и подводници влдееха,, Средиземно море " от къде стигна помоща до СССР?

    Коментиран от #54

  • 44 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    1924/1956г/времето на >Ста,ин>!!!!!!!НЕ 1941/1945Г>!!!!!ТЪПЧО
  • 45 Хрониките на Евразия

    7 6 Отговор
    Има един фоговор, подписан в Москва между НКВД и Гестапо, парафиран от Берия и Мюлер, с дата ноември 1938 г., за взаимодействие между двете тайни служби, обхващащ в девет страници всички подробности.

    Този договор е бил в сила чак до падането на Берлин. Имало е няколко тайни срещи на височайши шефове на службите, като на тази на 20 февруари 1942 г. в Минск, където първият заместник на Берия – Меркулов, връчва на представителя на Германия групенфюрера от СС Волф подписано от Сталин „Предложение до германското командване“.

    В него на 5 май се предлага да се прекратят до 1 август военните действия по всички фронтове. Да бъде извършена предислокация на Вермахта. След което да започнат военни действия на Червената армия и Вермахта срещу Англия и САЩ. От страна на Германия Волф отговаря, че Червената армия трябва да остане на сегашните фронтови граници, да изсели всички евреи в Далечния север, изолирани и впоследствие – унищожени.

    Германското командване не изключва възможността за бъдещ единен фронт срещу Англия и САЩ. При приемане на германските условия се предвиждало германското командване да стесни границите си на Изток в полза на СССР. Както и да смени фона на свастиката в знамето си от черен на червен. Документите бяха обнародвани преди 12 години.
  • 46 ГосТ

    9 2 Отговор
    "безумната и безсмислена комунистическа идеология" Хммм а коя е "умната" и "смислена" идеология? ЛЕМЪН БРАДЪРС ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аятолах Ердогани

    1 2 Отговор
    ...а ислямофашизма?

    Коментиран от #50

  • 49 Сталинчо

    6 10 Отговор
    Хитлер в сравниние с Гузинският палач е юноша бледен срамно е че фашизма се заклеймява ,а гнусният и репресивен комунизъм се лансира СРАМОТА
  • 50 Сталин, Хитлер, Ердоган

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Аятолах Ердогани":

    „Престъпници на човечеството от всички страни, съединявайте се!“
  • 51 да те питам

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "ТОЧКАТА":

    Ха познай сега коя задача не можа да реши Сталин...айде да те видим , като си такъв експерт -Сталинист....та ива в каскета изпрошнат.

    Коментиран от #55

  • 52 Мзмзм

    5 12 Отговор

    До коментар #33 от "Панов":

    Вярно е..Сталин избил милиони хора още преди Хитлер да си помисли въобще че ще предоставят възможност да убива милиони невинни хора...нека не забравяме че и двете държави са били социалистически ....много го е срам на руснаците от това и още Сталин е заповядал да казват фашизъм когато става въпрос за Германия ...от срам...а фашизма е бил в Италия..не в Германия..и нашите комунисти обичат тази лъжа с фашизма...а някои са тъпи и не разбират че на тези които викат фашисти всъщност са социалисти в Германия...партията на Хитлер се казва....национал социалистическа....колко да наивни у тъпи нашите социалисти..комунисти

    Коментиран от #59

  • 53 Сталинчо

    3 14 Отговор
    Жалко много жалко че Велика Германия не смаза съветските мерзавци но САЩ и Англия са виновни че ги подкрепиха и сега всички сърбаме борж с квас (къква помия)
  • 54 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "Атеиста":

    Ей ,тъпан пробит, прочети книгата на Валентин Пикул за конвоите бе, неграмотник-'' Реквием за кервана PQ-17''....откъде ви събират такива неграмотни избушляци бе....
  • 55 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "да те питам":

    естествено на бананите>!!!Ти затова се радваш сега/имаш банан>!!!!Вземи и мОя>!!!,битов гражданин

    Коментиран от #58

  • 56 Бай хой

    15 3 Отговор
    Страх, страх, страх! Малей страх! Соросоидите сатанизират всичко от което се страхуват. Сталин ли изби индианците, ми милио ите избити в британските колонии, а атомни бомби той ли хвърли над цивилни обекти, а бомбардировките в Европа тоже по цивилни цели и градове. За новата история - Корея, Виетнам, централна и южна Америка, Ирак, Либия, Афганистан, Хаити, Гватемала, сомалия, Судан, Еритрея, Йемен. Кой освободи Българите и създаде третатаБългарска държава? Кой по време на ялтенската среща не позволи България да бъде разформирована и раздадена на Румъния, Гърция и Турция? Кой мрази България?
  • 57 да ти кажа ако не знаеш

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Финикиеца":

    ..че тия, дето са ти сложили ''+'' са по-големи неграмотници и от тебе..дори и минус няма да ти сложа, не си струва.Отдалече си личи че зорлем си избутал трети клас...
  • 58 да ти кажа ако не знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "ТОЧКАТА":

    Задачите са две с които не можа да се справи-едната е, че не можа да обърне реките да текат от юг към север, а другата...не можа да кръстоса човек с маймуна...бадева я лашкаха Наташка шимпанзетата в Африка...всъщност с тия банани , дето са ти в главата, май че е успял с втората задача...
  • 59 ГосТ

    9 4 Отговор

    До коментар #52 от "Мзмзм":

    Социализма е многопластов моето момче. Това е философия базирана не само на Маркс и Енгелс, а на хора като Русо,Волтер, Прудон, Клод Сен-Симон,Фурие,ОуенБърнард Шоу, Хърбърт Уелс, Джон Мейнард Кейнс, Джордж Оруел, Полинг. Все умни хора. Социализма е философия на социума и има разновидности от анархизъм до еко-социализъм. Т'ва да не ти е алъж вериж на битака наречен капитализъм.

    Коментиран от #64, #65, #66

  • 60 jorj

    2 5 Отговор
    Кой сключи договор за мир, Х и С!!! Те започнаха ВСВ, защото и двете нации мислеха, че с убийства, геноцид ще си решат просперитета!!!!!!!! Запомнете от подпалилите ВСВ, Германия и Русия, НЯМА ПОБЕДИТЕЛ !!!!!!!!
  • 61 jorj

    0 0 Отговор
    Коментарите по писаното в 28 си ги изхвърлете в разделения боклук !!!!!!
  • 62 robur

    4 0 Отговор
    ха ха ха -експерти по всичко как с широка рака пренаписвате и преобръщате с краката на долу историята няма де се учудя че след някоя година вие и канибализма ще го легализирате
  • 63 мнение

    3 2 Отговор
    наистина е жалко да гледам как руските ни братя величаят един грузинец. ако не бяха такива хора като Жуков, пак ли Джугашвили щеше да свърши работата
  • 64 Нзнзнь

    4 9 Отговор

    До коментар #59 от "ГосТ":

    Първия човек при който е документирано про пропагандира за масови убийства е при Маркс..това е шокиращо...дори е казвал кои държави в Европа трябва да бъдат избити..ти не си добре ..или не го знаеш...ти защо мислиш като налагат социализма в Русия и започват веднага масови убийства в размер милиони...след това налагат социализма в Германия и там почват масови убийства на милиони...в Китай и Камбоджа трябва ли да ти казвам при наложения социализъм колко милиони хора невинни са убити...дори не знаеш каква трагедия е докарал на хората социализма..до сега най големия враг на православната християнска религия е бил социализма в Русия..почти е успял да го унищожи..Сталин масово е взривявал църкви ..там където не ги е разрушавал е слагал свои портрети вместо иконите...избили са хиляди свещенници...ти си или луд....или трол...или направо нямам думи за теб...да ти напомня ли как социализма забраняваше на хората да пътуват там където да го наложили...да влизат в църкви..ти не си добре
  • 65 Нзлзм

    2 4 Отговор

    До коментар #59 от "ГосТ":

    Дано да нямаш деца и жена..ти си пародия на човек щом агитираш за масови убийци..дано нямаш наследници...да не ги отровиш така както да те отровили теб

    Коментиран от #68

  • 66 Жммм

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "ГосТ":

    Дори не знаеш че социализма е измислен от тези които да тъй наречени капиталисти...колко си...нямам думи ...просто да решили с тази дума да избиват милиони хора по света...а началниците им са общи..на тъй наречени социалисти и капиталисти
  • 67 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    5 0 Отговор
    Преди Хитлер или Сталин.Сега Израел или Фащ.Каква е Разликата.Само дето се смениха полюсите.Десетки хиляди убити деца от Израел Есат Сиси Хафтер Милошевич Мианмар.Някой мисли ли че тоя свят ще остане така безнаказано.Все някой ще излезе с големи топки за голф и тоя път природата на света пак ще почива за 15000 години
  • 68 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Нзлзм":

    Рядко слагам минуси, ама ти си рядко ... 😂

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Нснзнд

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "ГосТ":

    Ти реално можеш ли да кажеш дали това което беше написано дали е истина за многопластовия ти социализъм??или ти изнася да се правиш на ударен ?

    Коментиран от #71

  • 71 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "Нснзнд":

    Социалдемокрацията на Русо е най приемлива. Въпреки че както казва Фукуяма, технологиите се развиват по добре в частни лица при по голяма конкуренция. Това предполага наличието на частни гигантски корпорации. Тук е удачно да се направи малко изключение от разсъжденията на Русо,че е недопустимо да има частна собственост и да допуснем съществуването на частни ТКЗС'та, които да бъдат облагани достатъчно, че да не натрупват колосални депа от капитал. Съгласен съм със идеята за демокрация на суверена, което предполага пряка демокрация на гражданите, но при условия на планова. Само плановата икономика може да спаси човечеството. И няма как гражданите да не са съгласни с това при всички факти за овърконсумация и полюция- материална и морална.

    Коментиран от #72

  • 72 Клбм

    3 5 Отговор

    До коментар #71 от "ГосТ":

    Жалко е това което отговаряш...може само да си щастлив че не си живял в социализма в някоя от държавите където е налаган...най вероятно щеше да си изтезаван преди да бъдеш убит...

    Коментиран от #73

  • 73 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Клбм":

    Ех, Франция винаги е била голямата ми любов.
  • 74 Хкйхйк

    0 0 Отговор
    Да бръщолеви си глупостите
  • 75 Хкйхйк

    0 0 Отговор
    Да бръщолеви си глупостите
  • 76 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре казано. И като оставим настрана диктатурата на психопати, води до големи резултати. Най големите.
  • 77 Последния софиянец

    3 4 Отговор
    Разликата е че Хитлер е щадял немците, а грузинеца Сталин не се е интересувал колко жертви ще дадат руснаците и затова е спечелил войната.
  • 78 Хрониките на Евразия

    2 3 Отговор
    Страната е проклета и едва ли ще се оправи ..
    Сериозно да се обсъжда добър ли е , или лош Сталин и да се плюнчиш в защита на този умрял вече строи , това е работа само за олигофрени ..


    .

    Коментиран от #94

  • 79 Jrj

    1 4 Отговор
    Кой иска да има цигани?Кой иска държавата му да се напълни със всякакви мелези?защо от крайни времена са мразени еврейте?Какво му е лошото на националсоциализъма?Когато Хитлер идва на власт Германия е в пълен упадък,за няколко години става в икономически,политически,военен смисъл номер едно.Запознайте се с мерките ,които фюрера прави в социален план за германците.След него няма лидер ,който да е направил толкова за народа си,може би само Кадафи!Това е едната му страна,другата е войната.Там той се намесва не е ей така ,а има много пред история.Ама имало милиони жертви,еми всяка война има.Имате ли представа какво е правил Чингиз хан,където е минал всичко под нож и дране.Това пленници е непознато пониятие,а Тимерлан.За 9г наместник в Галия Цезар убива 1милион гали от 3милиона жители???но такива и други личности се четат в книгата ,,100 най добри пълководци,,Хитлер,ако бе добър военачалник и стратег отдавна света щеше да е негов,надявайте се скоро да се роди такъв човек с такава идеология ,че Европа ще забрави за бялата раса ,култура и славната си история

    Коментиран от #80

  • 80 Хкйхйк

    4 2 Отговор

    До коментар #79 от "Jrj":

    Толкова много е направил Хитлер за Германия че в края на неговото управление градовете са били разрушени а милиони невинни хора убити заради него...колко хубави неща е направил...дааа:)))
  • 81 Никола Ников

    5 1 Отговор
    Интересно е да се четат мнения на "интелигентни" люде по такива въпроси, като началото на една война, втората световна. особенно е забавно да наблюдаваш как променят историята и налагат своите представи.
    Нямало обсъждане с другите страни! Ами Мюнхенското споразумение и омиротворяването на Германия?
    На 1 септември Хитлер напада Полша, на 2 и 3 септември Англия и Франция му обявяват война!! Защо не водят бойни действия??
    На 17 септември Червената армия нахлува в Полша и оказва неоценима помощ на Хитлер, който е пред разгром!! Защо Англия и Франция не обявяват война и на СССР??

    ЗАЩОТО СА ДОВОЛНИ, че ПЛАНЪТ ИМ да сблъскат най-после и още веднъж съвзелите се от предишната катастрофа две велики държави, техни заклети конкуренти, се е СБЪДНАЛ!!!
  • 82 Алексей Сергеев

    1 5 Отговор
    Сталин и Хитлер не се различават НИКАК. Деспоти, тирани, убийци. Лошото е, че Путин стана и той диктатор,управлявайки Империята на злото. Няма просъществувала Империя. Все в един момент се разпада

    Коментиран от #95

  • 83 Я русский полюционер

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "DW = WC":

    Руско знаме никога не се е вяло в Берлин, вееше се съветско. Сега обаче СеСеСеРе не съществува, а Германия се обедини и просперира с най-мощната икономика в Европа. Докато руснаците бягат на талази от немотията към Берлин, няма нито един германец, който да е избягал в кочината. Освен това автопарка на руснаците е основно немски, а в Германия има тук там някой останал Москвич или Лада от времето на ГДР и е като шестица от тотото да видиш такива по немските пътища. Та кой е победителя в крайна сметка?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Комбина

    0 3 Отговор
    Това са двете големи злини за човчеството, но комунизма – интернационалсоцилаизма е в пъти по-гаден от националсоциализма.
  • 86 konservator

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Аз пък мисля, че ако Путкин не е внимателен Русия ще се изпари за 1 минута.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 бай Шиле

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Боре,"архивите за 2СВ са заксекретени да 2042г." ? Това да не го прочете в указанията на водещия офицер от Козяк? Като козяшки трол си доста добър,но за 2СВ не се бъркай.Сваляш си нивото.
  • 89 бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Умнико,що не напишеш книга за националсоциализма и социализма.Много ще се търси.Най вече от дебилите и новите идеолози на Студената война.Може да "лапнеш" и някой лев от прогорама на г-н Сорос./Господ здраве да му дава/
  • 90 бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Умнико,що не напишеш книга за националсоциализма и социализма.Много ще се търси.Най вече от дебилите и новите идеолози на Студената война.Може да "лапнеш" и някой лев от прогорама на г-н Сорос./Господ здраве да му дава/
  • 91 бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Пленените при Сталинград са малко повече.Приятелски те съветвам да не тролстваш против СССР по темата 2СВ.Ролята на СССР в тази война е ясна на цял свят.Като се буташ в тази тема,губиш авторитета си на козяшки трол.
  • 92 бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Чети повече,отколкото пишеш.И защо американците бавят десанта?За каже след 70 години някой джендър,че САЩ са спечелили войната?

    Коментиран от #99

  • 93 бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГоСт":

    Помощи в техника наистина е имало.И не малка.Но при Сталинград не е имало почти нищо,като изключим камионите платформи на "катюша".А ти нотариус ли беше там,та знаеш дали са си върнали заема?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 бай Шиле

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Алексей Сергеев":

    Глупако,от името ти се вижда,че си руснак.Недей да пишеш глупости за Путин.Първо предупеждение.Второ няма да има.
  • 96 бай Шиле

    1 0 Отговор
    Язък.Борето Хрониките си ляга рано.Не дочаках някой "бисер" от него.Мислех,че при козяците няма работно време,като при нас от Мацква ...
  • 97 лаборант

    2 0 Отговор
    А да не би да е забранено на журналистите в ДВ да си пишат имената? Да знаем кой с.ре тези л@йна.
  • 98 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ СРАВНЯВАМЕ НАЦИЗМА С ЦИОНИЗМА?!

    Те са два антипода на едно и също учение.
  • 99 Кат Русия няма втора

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "бай Шиле":

    Първия фронт във Втората световна война срещу националсоциалистическа Германия го откриват Англия и Германия на 03.09. 1939г.До 22.06.1941г. Германия и СССР са съюзници като дотогава СССР снабдява нацистката армия с гориво и продоволствие. До 22.06.1941г. СССР завладява половин Полша, превзема Литва, Латвия, Естония, Бесрабия и една част от Фонландия след като я напада. Но това са съветски победи по време на Втората световна война и интересното е, ЗАЩО руснаците не ги празнуват тези свои военни победи. Даже не ги и споменават. Те отбелязват датата 22.06.1941г. когато са ВЕРОЛОМНО нападнати от съюзника си Германия. И на всички паради отбелязват, че войната за тях е започнала на 22.06.1941г. като я нарочат Велика отечествена война. Но предните войни който те са започнали и са победили не ги отбелязват и празнуват.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания