17 Декември, 2019 12:29 2 220 2

Тревога! Алпите стават все по-опасни!

  • алпи-
  • лавина-
  • глобално затопляне

Климатичните промени коренно изменят планината, засилват опасността от срутване на скали и преместване на ледници

Тревога! Алпите стават все по-опасни! - 1
Снимка: Shutterstock

Монблан и Матерхорн са два от най-известните планински върхове в Алпите. Изследователите обаче твърдят, че климатичните промени коренно ги изменят и нараства опасността от срутване на скали и преместване на ледници, предаде БТА.

На местата, където обикновено спирахме за почивка, вече не може да се стои дълго време заради опасността от падащи скали, разказва Ян Бютел, планински водач и изследовател във Федералния технологичен институт в Цюрих.

Според него планината винаги се е променяла, но без съмнение сега се срутват все по-големи скали. Една от причините за раздробяването на скалите е топенето на вечните ледове.

Има тенденция към затопляне във вечните ледове, най-вече от 2010 година, заяви експертката от института за изследване на снега и лавините в Давос Жанет Ньоцли. През лятото най-горните слоеве на вечните ледове се топят и според Ньоцли има ясна тенденция това топене да става все по-голямо.

Като допълнение към топенето на вечните ледове или пермафроста, както ги наричат учените, топенето на снега води до просмукване на вода в пукнатините, а това създава огромен натиск и може да причини мащабно раздробяване на скалите.

От италианската страна на Монблан, на границата с Франция, местните жители са обезпокоени, защото в резултат на глобалното затопляне великолепният ледник Планпенсьо се движи по-бързо към долината. Върху ледника беше инсталиран радар, който да следи движението на ледените маси всеки ден.

Някои изследователи обаче твърдят, че рискът от тонове лед, които се плъзгат надолу и затрупват жителите, е силно преувеличен.

Според климатолога Масимилиано Фацини от университета във Ферара няма риск за Вал Фере дори, ако 250 000 кубически метра лед се плъзнат надолу. Според него жителите и туристите не са застрашени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    4 1 Отговор
    Перничани да вземат да се преместят под Алпите, че да няма правителството оправдания че някак си магически нямало вода.
  • 2 Сиромаха

    9 0 Отговор
    Доколкото знаЕм и " жителите и туристите" в Алпите са достатъчно Богати и не им пука особено за останалия Свят, така че Мош ли ми ОБЯСНИ що на мен да ми ПУКА???????
Новини по държави: