20 Декември, 2019 16:24 19 174 64

Турция ядоса и Америка, и Русия

  • либия-
  • турция-
  • армия-
  • сащ-
  • русия-
  • халифа хафтар

Русия е обезпокоена от възможността Турция да изпрати военни сили в Либия

Турция ядоса и Америка, и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Часове, след като международно признатото либийско правителство обяви, че активира споразумението за военно сътрудничество с Турция, с което отваря пътя за евентуална военна подкрепа от Анкара, Държавният департамент на САЩ призова всички страни "да се въздържат от утежняване на гражданския конфликт" в Либия, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

"Външните играчи трябва да спрат да подхранват конфликта. Всички страни трябва да се въздържат от утежняване на гражданския конфликт и да подкрепят възобновяването на подкрепяния от ООН политически процес", е казал говорител на Държавния департамент в писмен отговор на въпрос на изданието "Хелас джърнъл", предаде БНР.

В отговора се казва, че целта трябва да бъде "започване на вътрешнолибийски диалог, деескалация и изтегляне на външните сили". Русия е много обезпокоена от възможността Турция да изпрати военни сили в Либия, е казал източник от руското външно министерство, предаде "Интерфакс", цитирана от "Ройтерс". Руската позиция е, че споразумението в областта на сигурността между Триполи и Анкара повдига много въпросителни.

Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, която започна офанзива срещу Правителството на националното съгласие в Триполи, даде тридневен ултиматум на милициите "Мисрата", които воюват на страната на правителството, да се изтеглят от Триполи и от крайбрежния град Сирт, предаде AP.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси е дал зелена светлина за "временното" предоставяне на танкове от Кайро на силите на Хафтар, съобщи гръцката телевизия "Скай", като цитира неправителствената организация "Мидъл Йист Монитор" (Middle East Monitor), която се позовава на египетски източници. Въоръжението ще бъде предоставено при условие, че ще бъде върнато след завладяването на Триполи, като целта е по този начин да бъде заобиколено оръжейното ембарго на ООН. Според съобщението Египет е взел това решение заради сериозното намерение на Анкара да предприеме пряка военна интервенция в подкрепа на Правителството на националното съгласие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на Евразия

    41 20 Отговор
    Ердоган заяви , че въобще няма да се съобразява с руските наемници в Либия ...
    Каквото и да значи ..

    Коментиран от #14

  • 2 Факт

    66 31 Отговор
    Малка му е какалашката на Ердоган да ядосва всички заедно.И се усеща сигурно-но прави опити да играе с големите наравно-няма как да стане.Веднъж вися пред кенефите на ООН да чака Путин-а после няколко пъти би таманета в Кремъл,и май пак ще се наложи да обува наколенките.Ердо не може едно да разбере-ще си разиграваш коня дотолкова-доколкото големите ти позволяват.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Рашка с чашка

    45 27 Отговор
    Русия изпрати вагнеровци в подкрепа на Хафтар. Турците ще се сбият с тях първо в Либия, а после и в Сирия. Преди, когато турски Ф-16А свали руския Су, Ердоган отърча в Брюксел да реве на НАТО. Сега когато се зъби и на САЩ и на ЕС НАТО няма да му помогне, ще изключат Турция за да си нямат ядове.
  • 4 Хасан

    43 29 Отговор
    Добре де , Турция е до законно признатото от ООН правителство на Либия ..а Хафтар се подкрепя от джихадистите на Сарабия и Египет

    Коментиран от #11, #28, #46

  • 5 Хасан

    29 11 Отговор
    Въиийй..ам'сига..ко стана..Ердо пак моча накриво...ем накриво. ем срещу ветъро..
  • 6 Асад

    40 9 Отговор
    И аз не искам никой в Сирия ,но има всякакви,и любопитното е,че тези които реват срещу Турция, които учат турците на морал, същите са в Сирия. Като ще ме учат на морал,нека да са тези с морал

    Коментиран от #8

  • 7 Терминатор

    43 20 Отговор
    Генерал Хафтар е обучен в Америка и е пратен в Либия. Сега убиват цивилни, опитват се да свалят правителството и да крадат петрола... Както направиха в много други държави...
    Хафтар е поредният Американски терорист което се храни с кръв. Но просто ще го използват и ще го убиват като много други...

    Коментиран от #13, #45, #54

  • 8 Хасан

    25 8 Отговор

    До коментар #6 от "Асад":

    Кой има морал в един свят с курвентини ?;
  • 9 Биоробот

    13 12 Отговор
    Подаваш ли на акулата рибка може да ти отхапе цялата ръка. Путя скоро ще го разбере от личен опит.
  • 10 Borislav Popov

    35 21 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    За вас каскетите, когато Ердоган се изправяше на американците беше, голям мъж и вие се надпреварвахте тук да му лижете дупито. А сега като се изправи и на вашите ментори, казмуристанците, веднага обръщате плочата и Ердоган вече не е мъж, а какалашка, всичката ви работа е такава, фурнаджийски лопати.

    Коментиран от #29

  • 11 Рашка с чашка

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    А също и от Русия и Франция. Сега вече вероятно ще му помагат Израел, Гърция и Италия, заради пуста газ. Нищо чудно ООН набързо да смени лагера, без това от тях вече нищо не зависи.

    Коментиран от #18, #43

  • 12 българин

    44 14 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ние затова ли си седим тихичко в ъгъла и дърпаме сополи, мечтаейки за големите топки на Ердоган,понеже големите са ни навряли там . Турците са смели,поне се опитват да правят нещо,а ние,чакаме все някой да ни поднесе нещо на готово,ама май само някакви тлъсти суми за плащане ни поднасят

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Borislav Popov

    21 7 Отговор

    До коментар #7 от "Терминатор":

    Хафтар се е учил в СССР, мой чорап и си тяха рожбичка, така, че не се изказвай друг път неподготвен тук - Хафтар учился в СССР: в 1977—1978 гг. он окончил высшие офицерские курсы «Выстрел», а в 1983 году был слушателем курсов в Академии имени М. В. Фрунзе и, как и многие арабские высшие офицеры того времени, знает русский язык !

    Коментиран от #57

  • 14 Гост

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на Евразия":

    Значи, че си играе с опашката на мечката.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    17 10 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Прави ралика между смелост и глупост!
  • 17 Рашка с чашка

    13 7 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Ти за какво мечтаеш си е твой проблем. Ние нямаме никаква причина да се месим в предстоящата война, дори да можехме, защото нямаме никакви претенции към газовото находище край Кипър.

    Коментиран от #19

  • 18 Хасан

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Държавите са като стадо вълци ..видят ли охранена и куца антилопа и се хвърлят да я разкъсват ...след Сирия , Либия е поредната антилопа
  • 19 българин

    16 4 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Ние никога не сме имали претенции,но сме се озовавали все на грешната страна. Да не се озовем в окото на урагана
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Значи

    14 21 Отговор
    Тези терористи, джихадистите които отдавна изпрати Турция в Либия, са гола вода. За нищо не стават. Οтново са загубили войната както в Сирия. И сега Тайп се нуждае от редовната армия.. Която освен всичко друго няма добра репутация за своята ефективност. Предвижда се ново поражение.
  • 22 Хасан

    11 6 Отговор
    Хем пари искаш,хем три вибратора,мискинин. Задръж си козата,ще ти изпратя трите вибратора и двата пръча. А лек за фригидността ти може да намериш в някой затвор в Централна Африка
  • 23 Калпазанин

    13 4 Отговор
    Усещам че скоро рекордния добив на шистовия петрол на краварите уж добиван в краварника(Сирия Либия Ирак) ще секне
  • 24 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Асан":

    За теб е мискинино
  • 25 Хасан

    12 9 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Пак ли се появи,БЪЛХАран лайнарски ??
  • 26 koпа

    23 2 Отговор
    Външнитe игрaчи трябвa дa cпрaт дa пoдхрaнвaт кoнфликтa. Вcички cтрaни трябвa дa ce въздържaт oт утeжнявaнe нa грaждaнcкия кoнфликт и дa пoдкрeпят възoбнoвявaнeтo нa пoдкрeпяния oт OOН пoлитичecки прoцec.Това се отнася и за Сирия,какво правят двуличните краварите и ЕС в Сирия , граница ли имат или някой ги покани, отгоре на това дадоха 30000 търа оръжие на терористите ПКК
  • 27 ропа

    17 7 Отговор
    Ката е национална армия ,Халифа Хафтар защо от нито една държава не е признато.Диктатора Сиси подкрепя друг диктатор Халифа.
  • 28 Съзнанието ти

    12 15 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    1. Правителството на Триполи не може да се счита за законно, тъй като никога не е получило вот на доверие от либийския парламент, както е предвидено в Конституцията.

    2. Трибуналът на Либия постанови, че решенията, постановени от правителството на Триполи, се считат за недействителни.

    3. Националното споразумение за помирение, с което се създава правителството на Триполи, предвижда максимален срок от две години, който е изтекъл отдавна и следователно решенията му не обвързват страната.

    4. Фалшивото правителство на Либия е това, което използва джихадисти, терористичните братя мюсюлмани.

    5. Кипърското правителство е законно, международно признато и от ООН. Турция не се интересува от това.

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Ххх

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Е, сега като се изправя срещу нашите ментори е твой ред да му лижеш дупиту, пък ако искаш, и нещо друго. На, както казваше Владимир Путин "президента Турции, Ердагана".
  • 30 koпа

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Съзнанието ти":

    От петия ти параграф какво да разбираме че ООН не е организация коята решава съдбите на страните ,решението е само със сила, както правят краварите ,ЕС и Русия.Турция взима пример от тях.

    Коментиран от #32

  • 31 Среднощен експрес

    11 20 Отговор
    Турция е неоосмански режим с експанзивни политики, които противоречат на европейските ценности и върховенството на закона и са насочени срещу европейските стратегически интереси в Средиземноморието и на други места. Освен това правителството на Ердоган извършва престъпления срещу човечеството, пренебрегвайки международното право и подкрепяйки икономически и военни джихадистки режими, като режима в Триполи и Мюсюлманското братство в Египет. Европейският съюз трябва енергично да защитава своите жизненоважни интереси в съответствие с европейското и международното право и да пристъпи към налагането на сурови финансови санкции и оръжейно ембарго върху Турция.

    Коментиран от #50

  • 32 Ей Хасане

    10 15 Отговор

    До коментар #30 от "koпа":

    От петия параграф трябва да разберете че вие турците сте двулични и лицемери.
  • 33 Osman

    27 9 Отговор
    Вчера в интервю по телевизията, главнокоманващия бандитите на Хафтар заяви че не могат да навлязат в Триполи защото са им попречили турски командоси които разполагали само с едно оръдие. Водещата три пъти го попита дали е така наистина , на което той отговори с да. Представям си другата седмица когато Турция влезе там със самолети и танкове какъв джумбиш ще настане.

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Хасан

    20 10 Отговор

    До коментар #28 от "Съзнанието ти":

    Либийското правителство е признато от ООН и е легитимно ..Хафтер си е терорист който бе се подчинява на законната власт ...а за Кипър ..прочети конституцията ..република от два етноса ..кипърски гърци и кипърски турци ..което гърците отричат и искаха противоконституционно да анексират към Гърция
  • 35 Либия

    5 0 Отговор
    Грешката за фактическото положение сега е заложена преди 8-9 години. Сега. Резултатът!
  • 36 българин

    21 8 Отговор

    До коментар #33 от "Osman":

    Турците ще ги бият тези само с играчките (дроновете) си.
  • 37 Ххх

    9 14 Отговор

    До коментар #33 от "Osman":

    И като са толкова "велики и непревзимаеми" турските ти командоси, те какъв фронт от отбраната на Триполи покриват ? И не могат да бъдат заобиколени ? Като в историята за тристате спартанци и Ксеркс, ама все пак Триполи не разположен в проход, че толкова успешно да го вардят турските ти командоси. Може би Путин не иска да си разваля отношенията с Ердоган, иначе предполагам няколко противотанкови ракети от вагнеровците по ключовите отбранителни точки и командосите ти са дотам !

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Сулейман

    15 10 Отговор

    До коментар #37 от "Ххх":

    600 години трябваха на три континента да се освободят от прегръдката ни
  • 39 Месут

    25 11 Отговор
    Турската армия вече прие на въоръжение дронове камикадзе. Летят на ято по 200 или триста , с изкуствен интелект. Едно такова ято от дронове е в състояние да унищожи за няколко секунди цяла рота жива сила на противника. Турция е един от лидерите в производство на бойни дронове. Скоро Хафтар ще разбере с кого си има работа
  • 40 Хасан

    19 9 Отговор

    До коментар #37 от "Ххх":

    Отбраната на Африн беше организирана от руски военни специалисти ,турците ги разпарчодассха ..в Елбаб от американски съветници и ги разкатаха

    Коментиран от #51

  • 41 Хахаха

    24 6 Отговор
    Султанът напъна джихадистите на халифа и кьопеците ревнаха. Мачкай ги Ердо, мачкай ги да пищят от яд!!!!
  • 42 koпа

    10 3 Отговор
    Какво стана не ти ли хареса отговора нали се обесняваше по параграфи ,помъчи си малко малкия мозък може да намериш някой друг параграф ,разбира се може и да се откажеш и да продължиш Бай Ганьовщиницата си.
  • 43 Много си назад с инфото

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Ама то така сте нископлатените тролове. Хафтер постепенно е изоставян. Сега е оставен на произвола на съдбата почти сам самичък.
  • 44 окончателно решение

    10 16 Отговор
    за турците само бой и санкции. ако продължат, атомна бомба
  • 45 стоян

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Терминатор":

    До 7 ком Четеш ли което пишеш -Е как този генерал уж убучен от американците да свали правителството -а руснаците воюват за него
  • 46 Пираня

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Хасане ти откъде падаш. Законно ама как е озаконено, спуснат с парашут един човек който не е живял в Либия и никога не е гласуван от парламента!!! Все едно Симеон Брюксел да каже това ще ви е премиер. Освен това този човек се поддържа от най-големите изверги на планетата земя ислямските милиции и Ердоган. Ще го изметат като оният Морси, за ислямистите и ненормалниците само това заслужават.

    Коментиран от #58

  • 47 Халифа Хафтар

    5 12 Отговор
    Смърт на турския ислямистки терорист Сарадж!
  • 48 Пираня

    7 6 Отговор
    ХеХе айде бе я пак???
    Русия, САЩ, ОАЕ,Египет, Франция, СА!!!!
    Само ислямската милиция и Турция подкрепя този ненормалник Сарадж спуснат от някъде в Либия.
  • 49 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    15 3 Отговор
    Хафтер има 3 деня да завладее Триполи.До като дойде Аскера ял пил.След това марш към Египет наемен корумпиран продажник юдейска пийонка Аскера ще ти уреди сателитен удар с ракета в черната точка и след това пак ще има траур.Моли се на Исус за помощ
  • 50 Пираня

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Среднощен експрес":

    ХеХе добър ден абсолютно вярно. Европа има два врага пред портата си Русия и Турция. Въпросът е защо се вземат всички мерки да се угоди на балтика и Полша а за балканите и нашите проблеми се мълчи. Които не се учи от историята яде дървото, жалко.
  • 51 Пираня

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Хасане стига лъга Кюрдите не се споразумяха с Асад и стана каквато стана. После в Тел абияд и така кюрдите са бавноразвиващи се явно. В Либия обаче нещата са различни ако в средиземно море Турция изпрати самолети ще стане страшно.

    Коментиран от #59

  • 52 ПАДИШАХА ОБИЧА СМЕЛИТЕ

    9 7 Отговор
    Утре ще се гласува в межлиса за изпращаме на Аскера в Либия.Сега Турция ще воюва срещу Фащ Русия Египет Хафтер ОАЕмирства Саудитите Израел и Гърция.Много интересно.Ако Ердоган излезе печелившия от тази война тогава се отварят всички врати към новата Турска Империя
  • 53 СЕРТАКИ

    8 7 Отговор
    Ние Бг.патриотите искаме да помогнем на Хафтер в Либия .Обаче ни е много страх от Аскера защото много лошо Боцка.Без вазелин не утиваме на помощ това е нашето условие от Бг.патриотите
  • 54 Разлика

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Терминатор":

    Хафтар е съветски възпитаник, в последствие станал ислямски фундаменталист, в момента подкрепян от Кремъл.
  • 55 Ахмето Д

    6 4 Отговор
    Дупедавците и рязаните карабини имитират мислене... Айде, слагайте наколенките!
  • 56 Честито на турците

    5 3 Отговор
    В началото на следващата година в Атина се подписва междудържавното споразумение за газопровода East Med, грандиозен проект с огромно геополитическо значение, който ще бъде колективният отговор на Израел, Кипър, Гърция и Италия към Турция и който също ще има силната подкрепа на САЩ.
  • 57 Терминатор

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Хей чорапогащник, после? Последните 20 годи каде беше и каде взе допълнително военно обучение (USA)?? Последно кой изпрати него долу(USA)???
    Така че недей да пишеш глупости...
  • 58 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "Пираня":

    Той е признат от ООН и международната общественост .. не разбирам защо евреина може да си бъде евреин ,християнина да е християнин но мюсюлманина да не е???
  • 59 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #51 от "Пираня":

    Нищо няма да стане .. гърците трябва да научат къде им е границата а това е континенталния шелф а не някакви камънаци и островчета ...
  • 60 Разум

    5 7 Отговор
    Турция на Ердоган освен хуманитарни катастрофи да носи където се намесят друго нещо да са направили?
  • 61 Българин

    7 0 Отговор
    Триполи ще стане гробище за хиляди турци. Хафтар издаде заповед по пет на нож!
  • 62 Ердоган

    1 7 Отговор
    Скоро пак ще поробим България. Българите ще ми клекнат без бой, защото са мишки! Само да свърша с кюрдите и либия

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Всички пуйки на шиш

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ердоган":

    Ще ви хвръкнат зелките клоун.
  • 64 комшу

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ердоган":

    Имам усещането, че Ердоган го чака едно голямо н@сир@н€.