Last news in Fakti

6 Януари, 2020 14:41 9 155 27

Кризата между САЩ и Иран: ето кой печели

  • иран-
  • сащ-
  • касем сюлеймани-
  • убийство-
  • криза-
  • близкия изток-
  • доналд тръмп

Иран извлича двойна полза от ескалацията на напрежението в Близкия изток, докато САЩ си вкарват автогол

Кризата между САЩ и Иран: ето кой печели - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В разгара на настоящата криза между Иран и САЩ Техеран оповести, че вече няма да се придържа към ограниченията, които международното споразумение наложи на ядрената програма на страната. Но властите в Техеран все пак си оставиха и една отворена вратичка. Сътрудничеството с Международната агенция за атомна енергия ще продължи, а страната и занапред винаги е готова да поднови ангажиментите си по ядреното споразумение, стига то да влезе в сила, а САЩ да вдигнат санкциите, съобщиха вчера иранските власти.

Призиви от Европа за сдържаност

Нарастващото напрежение предизвика и европейска реакция. В съвместна декларация Германия, Великобритания и Франция призоваха всички страни да проявят „максимална сдържаност". В момента най-важната цел е да се свали напрежението, заявяват още лидерите на трите страни Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън. Защото сегашната ескалация може да има опустошителни последствия за целия регион, пише Райнер Херман в коментара си във ФАЦ.

Нищо добро не вещае оповестената от Иран „нова фаза в съпротивата" срещу Америка. Вярно е, че Вашингтон беше едва ли не принуден да демонстрира сила по отношение на Иран, за да не изгуби изцяло доверието на съюзници като Саудитска Арабия, след като пропусна редица други възможности. Но с настоящите си действия САЩ си вкарват автогол. Защото Техеран извлича двойна полза от последните напрежения. Първо, иракският парламент в Багдад вече реши да изгони от страната всички американски и чуждестранни войници. Така Ислямската република Иран автоматично се превръща в хегемон в целия регион – въпреки икономическата си слабост. И второ, омразата на протестиращите иракчани, която доскоро беше насочена срещу Иран, сега се обръща срещу САЩ.

Иран оповести, че отмъщението ще бъде „масивно", но всъщност Техеран ще избегне директния сблъсък с могъщите въоръжени сили на САЩ. Защото, в случай на отмъщение, Вашингтон просто ще бъде принуден да отвърне с военни удари и по този начин да поеме риска за още по-бурна ескалация. Ако желае да запази военното си присъствие в региона, на Америка ще ѝ остане една-единствена възможност. След сирийския саморазпад тази възможност се нарича „Иракски Кюрдистан". Но за да бъдат разположени американски войски там, сегашният автономен регион трябва да се превърне в независима държава. А това ще предизвика нови конфликти.

Печелят и хардлайнерите в Техеран

Ескалацията на напрежението около Иран и Ирак ще навлече на Запада и други ядове. През февруари в Иран ще има парламентарни избори. Отсега може да се предвиди, че привържениците на твърдия курс ще спечелят убедителна победа и в резултат от това оперативното пространство на президента Рохани допълнително ще се стесни. В същото време в Ирак се задълбочава вътрешнополитическата криза, съставянето на ново правителство става все по-трудно, а проиранските въоръжени отряди придобиват още по-голяма власт. Именно в тази ситуация оцелялата в нелегалност "Ислямска държава" с лекота може да се организира наново. Ето защо днес е по-важно от когато и да било преди международни войски да водят битка срещу ИД в региона. Защото тъкмо ИД е сред малцината печеливши от настоящата криза.

Райнер Херман, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малеееее

    21 11 Отговор
    Бойко винаги печели !🤣

    Коментиран от #27

  • 2 первез мушарав

    16 48 Отговор
    чалмите са храна за прасетата
  • 3 Емил

    26 62 Отговор
    Доста едностранчив коментар! САЩ нанесоха удар по самочувствието и на Иран, и на Русия! Не подкрепям насаждането на страх (като форма на политика и възпитание), но за примитивни хора и зли животни изглежда помага!

    Коментиран от #12, #21

  • 4 кнаус 485

    56 9 Отговор
    Всичко е относително,привидно печели някой,но всъщност и печелившия е губещ...гледах как в Техеран върви поклонението на убития генерал Сюлеймани,много,много народ и всичките мразят Сащ...интересно ми е при погребение на Тръмп колко хора ще се стичат по улиците...

    Коментиран от #5

  • 5 бочо

    4 40 Отговор

    До коментар #4 от "кнаус 485":

    да го слагам цялото парче на майка ти немит
  • 6 Турски локум

    6 23 Отговор
    Ердо развява байряка в Либия и е натрупал 3 хиляди пехотинци, 200 дрона и 10 хеликопетра и 15 Ф16. В същият момент Иран и САЩ се заканват от 4 дена. Най печеливш в този случай е Ердоган.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Елементарно Уотсън!

    15 6 Отговор
    Израел!!
  • 8 Сащ

    12 30 Отговор
    А е кой печели кой губи няма значка. Бай Дончо показа техника и сила за 2040 година и всички превелики сили мощно започнаха да копат бункери, свърши се с анимацията и сънищата на някои джендъри дето плашат собствения си народ и мародерстват над него.

    Коментиран от #14

  • 9 Емил

    9 16 Отговор

    До коментар #6 от "Турски локум":

    Ердо ще затрие Турция! Всички, тръгнали по пътя на Русия и САЩ, няма да ги бъде!
  • 10 ПЕНКО

    5 14 Отговор
    КЪДЕ ИЗРОВИХТЕ ПОРЕДНИЯ ХЕРМАН !!! РУСКИЯТ ТРЪМП СИ ВЪРШИ РАБОТАТА ПО НАЗНАЧЕНИЕ И ИЗТОКЪТ НАСТЪПВА ЕЛИМИНИРАЙКИ ГНЕЗДОТО НА РОДШИЛДОВЦИ И БЛУМБЕРГЦИ / ДОЛАРО -МИЛИАРДИРИ - В НАПЕЧАТАНА "ФАЛИТА" / !!!! КИТАЙ И РУСИЯ ЗАВЛАДЯВАТ АФРИКА И АНТАРКТИКА И АНТАРКТИДА !?!?НО, САЩ НЕ Е РОБ НА ПЕТРОЛНИТЕ И ГАЗОВИ ФАМИЛИИ И ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ / СОБСТВЕНИЦИ ДОРИ НА ДЪРЖАВНИЯ ИМ РЕЗЕРВ /- НАРОДЪТ НА САЩ Е ВЕЛИК И НИ Е ДАЛ ТОЛКОВА МНОГО / СЛЕД ИЗБИВАНЕТО НА 120 МИЛИОНА ИНДИАНЦИ / !?!?!?НАРОДИТЕ ИСКАТ КОЛЕКТИВНО БЪДЕЩЕ В СПРАВЕДЛИВОСТ !!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 11 локум ; рахат локум

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Турски локум":

    Нема лошо, а ти си тегли локумите колкото искаш...демократия,елиники демократия. Разбираш ли какво искам да ти кажа, а? Ако не-обади се на приятел.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Румен

    6 3 Отговор
    Да се бият всичките. Ние няма да взимаме участие. Чакаме самолетите 2024 година, а и в България почват празници. Йорданов ден, тиквин ден,хора,вина, и ей го къде е Трифон зарезан
  • 14 Бай хой

    25 8 Отговор

    До коментар #8 от "Сащ":

    Манго а почему тогда краварите бягат през глава и се окопават като през първата световна? Американците показаха единствено че са способни на долен тероризъм. Изясни се кой е инструктирал ислямска държава.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 наблюдател

    5 9 Отговор
    Авееее русофилията ? Ортака Ердоган що така ви ломбури в Либия от вратата.

    Груз 200- 10 , Груз 300 -20

    Коментиран от #20

  • 19 Иван

    8 3 Отговор
    Сауд Арабел-въэдуха,водата и слънцето эа нацистките масоно-педерастки САЩ.
  • 20 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    Эа да не си направиш сепуко,помак иэоглавен.
  • 21 Пако

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Инстинкта за грабеж(отмъкване)твоите
    любимци отвъд океана,го владеят до
    съвършенство,а това е най-примитивния инстинкт.Та ако ще говориш за примитивизъм,
    то твоите хора са даже по-примитивни от нас
    българите..,,ние поне не вървим по света и
    да отмъкване природните богатства на другите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петров

    15 5 Отговор
    Убийството на хора без съд и присъда е тероризъм! В случая - държавен тероризъм! С какво този случай се различава от убийството на Хашоги в саудитското посолство? Къде са "ценностите на западната демокрация"?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост от Германия

    1 1 Отговор
    Какво ни интересува мнението на deutsche welle , по корумпирано и пропагатно информационо нещо няма . В. Работлическо дело и в .глас имаше повече истини от тези мишки .
  • 26 USA

    3 1 Отговор
    Войната започна ако не сте разбрали още .Наричайте я както искате трета или 4та, в тази няма правила.
    Така че, на война като на война.

    Победителите не ги съдят ,а и те пишат историята.
    Така е от времето на Египетските
    Жретци които управляват до днес.

    Амин
  • 27 дивака

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Малеееее":

    СЕГА пък какво ти е виновен бойко - кажи нещо за темата бе