12 Януари, 2020 08:55 3 430 60

Иран арестува британския посланик, подклаждал протестите

  • иран-
  • арест-
  • посланик-
  • великобритания

В Техеран се надигнаха протести, след като властите признаха, че иранските военни са поразили с ракета украинския самолет

Иран арестува британския посланик, подклаждал протестите - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Британският посланик в Иран - Робърт Макеър, е арестуван в Техеран, съобщи в. "Мирър" с позоваване на агенция Tasnim.

53-годишният дипломат е бил поставен под стража за няколко часа, след като е бил обвинен в подстрекаване на протестиращите студенти. По-късно той е бил освободен.

В Техеран се надигнаха протести, след като властите признаха, че иранските военни са поразили с ракета украинския самолет, който се разби в сряда край столицата на страната. Протестиращите поискаха оставката на аятолах Али Хаменей, както и да бъдат наказани виновните за катастрофата.

Ако се съди по постингите в "Туитър", по-голямата част от демонстрантите са студенти от технологичния университет "Амир Кабир" в Техеран.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    43 9 Отговор
    Сега да го натовари на един боинг 737 и знае процедурата :)))
  • 2 Анти милиционер

    41 13 Отговор
    Надупен английски седераст на Ротшилдите.... така му се пада на боклука. 90% са невменяеми по света.
  • 3 Така ще е най-европейско

    50 8 Отговор
    Да арестуват и мъжа му.
  • 4 rusnak

    36 9 Отговор
    Дали е имало ориенталски ласки в зандана? Не че на англето щеше да му е зле.

    Коментиран от #18

  • 5 А уж

    9 6 Отговор
    Признат грях не било грях.
  • 6 Ай ся манафи

    8 5 Отговор
    Ама имало извънземни май
  • 7 Проста медия

    8 17 Отговор
    Тая новина е след дъжд качулка
    Цял свят писа за протестите в Иран тука ся се появява новина постфактум ....
    Ирян крещи смърт за Хаменей !!!

    Зле зле сте

    Коментиран от #8

  • 8 Румяна Костова

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Проста медия":

    И съвсем случайно свалянето и смъртта на Хаменей ще бъдат изгодни за американците и англичаните, а на мястото му ще бъде избран сговорчив заместник с либерални и демократични възгледи
  • 9 Румяна Костова

    16 4 Отговор
    Невинни хора в самолета загинаха, а Западните демократи ще извлекат полза, организирайки протести в Иран. Но това все пак не им е украинския Майдан,че за народът да се подведе с едни само демократични бисквити.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 ми то

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Ако Тръмп не беше извършил убийство там, щеше ли да падне самолет? Кой е виновен за жертвите? - САЩ!

    Значи, колко убийства извърши Тръмп в Иран?
  • 11 Анти милиционер

    12 3 Отговор
    Колко много мъка срвд западните полу-маймунски добитъци за бъдещето на т.нар. "израел".... една маймуна е по-умна от поне 90% от ултра безмозъчната тълпа на запад.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Румяна Костова

    8 4 Отговор
    Тръмп не е гледал съветския филм,, Бялото слънце на пустинята ", откъдето води началото си фразата,, Восток-дело тонкое. Там трябва много ум и усърдие, за да контролира някой неконтролирания хаос, който сам предизвиква.
  • 14 Ххх

    16 3 Отговор
    Вчера четях коментарите на прегърналите евроатлантическите ценности у нас - Иранското ръководство колко било коректно, че признало вината за инцидента, за разлика от Путин и полет МН 17. Само че под същата статия аз вчера написах, че да се държиш честно и почтено е добре, но трябва да преценяваш кой имаш насреща си. Защото Щатите и Великобритания са като хиени. Те душат за слаби. И на коректността няма да отвърнат с коректност, а са на принципа ако им подадеш пръста, да ти отхапят ръката Същото стана със СССР по времето на Горбачов, но в много по - големи мащаби. Правиха отстъпки, правиха, и накрая какво - свят без оръжия ли постигнаха ? Или НАТО се разшири до руските граници, ограждайки Русия с бази и оръжие. Ами какво стана при бомбандировките над бивша Югославия ? Русия седеше, и гледаше отстрани как разрушават една независима и суверенна страна. Накрая тръгнаха да правят въздушен десантен в Прищина, ама, както пишеше под една карикатура на Тодор Живков "Късно разбрахте, че съм луд". Но, все пак Елцин си даде сметка накрая до какво го води политиката на безкрайни отстъпки пред натовските страни. И не случайно, напускайки ядосан някаква конференция, подметна през зъби към Клинтън "Кучи син".

    Коментиран от #21, #32

  • 15 Рашка с чашка

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Повечето загинали в самолета също са студенти, нормално е студентите да протестират. Нали не мислиш че младите иранци, всички симпатизират на изкуфелия радикализиран дъртак. Кой го знае какви ги е вършил на младини, докато е живял на запад в изгнание, а сега ограничава младежта във всичко.

    Коментиран от #19

  • 16 Ххх

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Путин":

    Още колко пъти ще копираш "оригинално сътворения" безмозъчен текст ?
  • 17 Румяна Костова

    7 2 Отговор
    Едва ли е някаква конспирация, но твърде често взе да се намесва името на Украйна в световни, не весели събития. При последния повод да се катурне Тръмп от постта му, отново бе замесена Украйна. И дали е само лош късмет, че в същото време, в което е излитал техния самолет, още два са се издигали във въздуха, а един се е приземявал. Жалко за летците и стюардесите, които съдейки по снимките са били великолепни красавици. А летците пък много добри професионалисти
  • 18 Порно

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Айде сега , те са го арестували не за да му правят кефа.
  • 19 Румяна Костова

    16 5 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Подозрително е само, че тези протести са прекалено изгодни за американците,които са професионалисти когато си играят с човешки емоции. А студентите и учениците са най-податливи заради младостта си, горещия темперамент и съответно липсата на опит. За справка-студентите във Франция, които свалиха Де Гол, веднага след като успя да върне френското злато от Америка.
  • 20 Ххх

    9 3 Отговор
    Свалянето на пътнически самолет е безспорно голяма грешка, да не кажа и престъпление. Това говори и много зле за техническите възможности на иранските ПВО системи. Но, аз все пак не получих информация украинския самолет движел ли се е в предварително зададен въздушен коридор, или е имало някакво отклонение от маршрута, така, че екипажът на ПВО комплекса да го приеме за вражеска нападаща цел ?

    Коментиран от #22

  • 21 Румяна Костова

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Да не забравяме, че делото за сваления малайзийски самолет не е приключило, а мслазийдкото правителство въобще не смята Русия за виновник(на базата на доказателствата, с които разполага) колкото и да е раздувана нейната вина в пресата.

    Коментиран от #30

  • 22 Румяна Костова

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ххх":

    За съществено отклонение едва ли може да се говори, тъй като той е летял само 2 минути. Мисля, че става въпрос по-скоро за някакво насочване към ирански обект.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 един

    11 2 Отговор
    Украинци доказа, че малайзийският самолет е свален от тайните служби на Великобритания, но всички се правят на луди. https://www.youtube.com/watch?v=gVMbCTWRcSs&t=1822s
  • 25 факт

    9 1 Отговор
    значи само няколко часа са го обиждали джендърчето?

    Коментиран от #31

  • 26 Анатема

    10 2 Отговор
    Краварете(СеРеУ-то)и извратеняците(МИ-6)
    много пари са инвестирали за иранския майдан ,надявайки се да им вземат петрола.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Стою касапина

    3 1 Отговор
    Иранците думнаха самолета целенасочено. И не случайно избраха да е украински. Това си е отмъщение и предупреждение към Тръмп заради смъртта на генерала. А привързаността му към Украйна е довела до избор на конкретен самолет. Намекът им да си наляга парцалите и да внимава какво върши не се знае дали ще излезе успешен. Но пък граждански самолети бол, а иранците изобщо не им пука по кой ще гърмят. Така че американците да мислят каква я вършат щото Америка не е целия свят.

    Коментиран от #29

  • 29 Ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Стою касапина":

    Не мога да приема и да си представя, че са свалили самолета съзнателно. Това е много голям удар по международния престиж на Иран. Това са и много големи икономически загуби. Предполагам, ще трябва да платят милиони като обезщетение за самолета и убитите пасажери. Освен това почти целия въздушен трафик над Иран беше пренасочен по обиколни маршрути. А това са загуби от такси за преминаващите самолети. И от това загубите за Иран сигурно ще достигнат милиони. По повод инцидента много авиокомпании престанаха да летят до Иран. И това също са загуби за страната. А в момента икономическото положение в Иран е достатъчно тежко поради наложените санкции, те нямат никаква нужда от нови стотици милиони загуба по повод на такъв инцидент.

    Коментиран от #33

  • 30 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Румяна Костова":

    Да не забравяме, че Русия фактически си призна, че руските сепаратисти са свалили самолета над Украйна ! Директора на ОРТв призна че предаванията в които бяха излъчени в неговия канал, че уж украинска ракета е взривила майлазийския самолет са били нагласени и свидетелите-очевидци които се кълняха, че са видяли как украинците са свалили самолета, също са били фалшиво-нагласени. Константин Эрнст признался во лжи в сюжете «Первого канала» о сбитом малайзийском Boeing, все фото и видео в ролике были фейковыми. ... Эрнст сказал, что ошиблись, в том, что это сознательная ложь признался Леонтьев !!

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 31 Хомейни

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "факт":

    И друго му направихме, много е доволен!
  • 32 Евала,пич!

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Всичко,което си споменал е истина,а и още колко неща могат да се кажат по темата.!
  • 33 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Айде бе и ти си една фурнаджийска лопата, до вчера тук плямпаше, че иранците, въобще не били сваляли самолета и цели фермани печаташе тук на тази тема. А сега обърна плочата и подхвана съвсем друга песен, я си виж пак завчерашните простотии и ги сравни с днешните : Ххх - Ирaн oт вчeрa ли рaзпoлaгa c ПВO кoмплeкcи ? Oт вчeрa ли имa въздушeн трaфик нa грaждaнcки caмoлeти нaд Ирaн ? И eкипaжитe нa тeзи ПВO кoмплeкcи кaквo, oт гoрaтa ли ca хвaнaти, дa cтрeлят пo вcичкo, кoeтo ce пoяви кaтo лeтящ oбeкт нa eкрaнa нa cиcтeмaтa ? Грaждaнcкитe caмoлeти лeтят в oпрeдeлeни въздушни кoридoри c включeни трaнcпoндeри. Щo зa oлигoфрeни трябвa дa ca били в eкипaжa нa ПВO кoмплeкca, чe прocтo тaкa дa нaтиcнaт кoпчeтo и дa cвaлят грaждaнcки caмoлeт c 80 ирaнци нa бoрдa. Рaзбирaм, пo cъщoтo врeмe дa e имaлo aмeрикaнcкo въздушнo нaпaдeниe, ирaнcкият eкипaж дa e дeйcтвaл припрянo и пoд cтрec, cлeдeйки нaпaдaщи вoeнни caмoлeти. Нo тaкaвa cитуaция нe e имaлo. Cкoрocттa нa излитaщ пътничecки caмoлeт e дocтaтъчнo ниcкa, зa дa имa врeмe ПВO рaзчeтът дa прeцeни, aкo трябвa дa ce cвържe c кoмaндвaнeтo, c грaждaнcкитe aвиoдиcпeчeри, нo тaкa прocтo дa нaтиcкa кoпчeтo пo кoгoтo пaднe ?

    Коментиран от #43

  • 34 Румяна Костова

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    Какво сте се запънали като магаре какво някой е изявил в медиите. Те за това, всеки да дава глас на фантазиите си и да дава субективна оценка. Какво кукуригат журналята е едно, а работата на следствието съвсем друго. По скрибуцанията Ви личи, че имате клиширано мислене и не четете криминални романи. Аз бих си коментирал тази тема с особи, които си задават въпроси от рода на,, Къде изчезна украинската диспечарка, няма я нито сред живите, нито сред умрелите? И как така скоропостижно се самоуби украинския летец, присъствал във въздуха със самолета си в близост до координатите на инцидента. Летците са по принцип със здрава психика. Човек с тази привесия няма да си сложи край на живота само защото жена му си е хванала любовник например.

    Коментиран от #37

  • 35 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    Омръзна ми да повтарям, че миналата година холандски(не руски) журналист направи разследване, на което показа експертите, доказали, че записът на който Донецки бойци обсъждат как са свалили самолета, е фалшив. Това е един от причините, поради които следствието продължава.

    Коментиран от #39, #42

  • 36 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    За пореден път се успиваш, каскет, време ти е за пенсия. Дискусията почти приключи, ти сега се сети да пишеш. Както казваше ефрейтор Лисев в казармата "Таман да хванеш охлюва, и той се шмугнал в храстите" !

    Коментиран от #38

  • 37 Borislav Popov

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Румяна Костова":

    Румо, аз не съм се запънал, ала ти така си се запънала, че и се препънала даже в собствените си кремлеботски лъжи. Аз няма да ти разтягам много локуми тук, както правиш ти и твоите тукашни сътролове ! Само ще ти дам линк за фейковните, които призвежда кремълската пропагандна машина, ако искаш го гледай, но поне влез и прочети коментарите на руснаците под филма, белким ти станат ясни някой работи, макар, че ти и без това ги знаеш.
  • 38 Borislav Popov

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ххх":

    Ми разбира се, че ще приключи сега дискусията, като ти наврях завчерашните простотии под носа, даже на теб ти стана неудобно и срамно.

    Коментиран от #40

  • 39 Borislav Popov

    0 5 Отговор

    До коментар #35 от "Румяна Костова":

    На мен също ми омръзна Румо да повтарям, че миналата година холандските следователи вече представиха железни доказателства за вината на руските сепаратисти. Москва все още отрича, очевидни факти, но въпрос на време е, всичко ще си признаят. Ще ви видя тогава, каква ще песен запеете тукашните проруски тролове..)

    Коментиран от #41

  • 40 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    Навряжте си сам в носа, че не виждате разликата между това някой по невнимание (или нарочно) да пусне непроверен запис и умишлено то фалшифициране на,, доказателство "от украинските служби. Соросятата като нямат доводи, минават на лични нападки. Руснаците в такъв случай казват,, Сам дурак" Но аз няма да го кажа по Ваш адрес защото искам да се правя на възпитана. 🙂
  • 41 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    Ако са представили железни доказателства защо следствието продължава? Защо се привличат още заподозрени? Защо няма вече присъда?

    Коментиран от #44

  • 42 Borislav Popov

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Румяна Костова":

    На ма Румо, гледай лъжи и се наслаждавай и чети коментари после -https://www.youtube.com/watch?v=HRGy0kir7qs
  • 43 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Абе каскет, дето викаше един познат на времето "На хляба мекото, на живота лекото". "Тате носи, мама меси, да живей труда". И твоята работа същата. Защо да си напъваш акъла да пишеш собствени коментари, като може да копираш моите. Ами копирай ги още десет пъти, ако искаш ! Аз съм си бил противоречал ! И с какво точно, и къде си противоречат? Посочи конкретни текстове, в които има противоречие, няма защо да ми лепиш отново целите коментари, който е счел за необходимо, вече ги е прочел. Да, не отричам че твърдях, че за мен е абсурдно система на ПВО комплекс да не може да различи граждански самолет, движещ се в предварително зададен коридор с включен транспондер от нападащ военен самолет или крилата ракета. Но, явно че иранската ПВО система е със слабо покритие и съществени технически недостатъци. И в такъв смисъл е коментара ми по номер 20, ако си го прочел и осмислил. Така че, аз противоречия не виждам, а ти носи по - редовно каскета защото времето захласна и имам чувството, че главата ти е настинала.

    Коментиран от #46, #55

  • 44 Borislav Popov

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "Румяна Костова":

    Следствито е приключило ма, Румооооо, но понеже тойти русняци продължават да отричат, сега ще има съдебно дело и тогава, искат не искат, ще си признаят, няма къде да ходят.

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ххх":

    Ще ти ги копирам и 100 пъти ако трябва, докато не вденеш, колко си захлупен ! Видя ли, че щатите се оказаха прави, за тва кой е свалил самолета ? Я си виж твоите тъпотии, още веднъж : Ххх - Щaтитe нaли имaт вceвиждaщи cпътници, кoитo ca зaceкли пуcкa нa рaкeтитe ? E, aз нe знaм тoчнo кaкви ca възмoжнocтитe нa тeзи cпътници, нo, aкo ca били нacoчeни към рaйoнa нa пуcкa, прeдпoлaгaм, чe ca зacнeли кaкви тoчнo ПВO кoмплeкcи e имaлo в рaйoнa и къдe тoчнo ca били рaзпoлoжeни. Caмo чe, нe cъм чул никaкъв кoмeнтaр пo тeмaтa oт aмeрикaнcкa cтрaнa. Зaщo ? Aкo ca зacнeли ПВO кoмплeкcи в рaйoнa, зaщo нe прeдocтaвят инфoрмaциятa ?

    Коментиран от #48

  • 47 хаяско

    1 0 Отговор
    C400 ;)
  • 48 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Borislav Popov":

    Повтаряйте си и 100 пъти по сто заучения монолог. САЩ само казаха, че имат запис, от спътника си, но никъде не са го показали. Или са го показали по Вашему? Къде? Дайте линк да видим. Официална версия, или поне такава на водеща американска медиа, а не на провинциален блогер. Руснаците казват, че такъв запис не им е предоставен, нито на тях, нито на следствието. Задача за първи клас:Ако имаха това доказателство, нямаше ли този шарш да бъде вече завършен?

    Коментиран от #50

  • 49 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    Сега ще има съдебно дело, а онова до сега какво беше - не съдебно? И откога световните съдилища, които са под шапката на американците се съобразяват с мнението на руснаците? Значи в процес е съдебно дело само защото руснаците още отричат?

    Коментиран от #52

  • 50 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Румяна Костова":

    Повтарящ заучените си монолози-опорки, ти Румо, а аз ти давам конкретни доказателства за пропагандните лъжливи кремълски филми, които ти защо ли, избягваш да коментираш и само разтягаш локуми тук. https://www.youtube.com/watch?v=HRGy0kir7qs
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Румяна Костова":

    Ми щом не си признават тойти русняци, вината им ще бъде доказана чрез съд ! Забрави ли как Украйна, чрез съд се доби, Русия да и изплати 3 милиарда долари компненсации. Макар, че вие тук кремлеботите, се биехте в гърдите твърдяхте че Русия не признавало решението на Стокхолмския съд, руснаците го признаха и си платиха като милички.

    Коментиран от #54

  • 53 Я русский полюционер

    1 1 Отговор
    Няма интересни, грабващи въображението новини. Британския посланик бил арестуван и няколко часа по-късно освободен. Скучно. Мен ме интересуват новини за хипер, мега безаналоговите мултики на железата на русия, летящи със скоростта на светлината. Интересува ме, въведоха ли в подводно-надводно космическо-галактическата безаналогова руска армия безаналоговите кюнци С-1000, 2000, 3000 и т.н., които засичат летящ комар от 15 хиляди километра? Интересува ме, русия произведе ли и прие ли на въоръжение 60 хиляди бройки от безаналоговата и несваляема щайга за домати и чушки СУ-69 от 5-то, 6-то, 7-мо и т.н. +++++ поколение? Колко страни и по колко хиляди бройки щайги СУ-69, 79, 89 и т.н. са поръчали? Също така, много е важно да знаем путин на колко следновогодишни фойерверки се е радвал днес. Дали памперса му е сух и дали 10 или 15 души прислуга го подмиват и повиват с памперси. Ей такива неща ме интересуват, а не някакъв скучен дипломат.
  • 54 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Borislav Popov":

    Логично, от това, че руснаците са платили на украинците почти 3 милиарда, следва, че те са свалили и малазийския самолет. 👍

    Коментиран от #56

  • 55 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ххх":

    Каскет, ти не си протворечиш, ти просто обръщаш резбата, то от лява на дясна, то от дясна на лява и лъжеш, лъжеш, като дрът сиганин.
  • 56 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Румяна Костова":

    Давам го като пример, понеже вие кремлеботите, постоянно тук лъгахте, че руснаците уж не били признвали европейските съдилища. коит уж били под шапката на американците. Видя ли, че ги признават ? Ще ги признаят, нямат друг изход и решението на Хагския съд, за сваления малайзийски Боинг и него ще го признаят, ти само не се притеснявай Румо, всичко ще си дойде на мястото. Що не казваш нищо за видеото, чете ли коментарите на руснаците под него ??

    Коментиран от #57

  • 57 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Borislav Popov":

    Видеа много, тъй като Вие прескачат от тема на тема, не зная какъв материал Ви вълнува в момента. Руснаци много, Фурсов, Стариков и Пучков са руснаци, но и Навални, Собчак и Юрий Дуд също.

    Коментиран от #59, #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Румяна Костова":

    Да, много са, но аз съм ти дал едно да гледаш, което е по темата на нашия спор, а именно за пропагандните кремълски лъжи - : https://www.youtube.com/watch?v=HRGy0kir7qs
  • 60 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Румяна Костова":

    Защо избяга ма Румо, друг път не съм те забелязвал така лесно, да си оставяш магарето в калта ?!