Last news in Fakti

13 Януари, 2020 22:30 4 800 17

Нова мистериозна болест в Китай. Какво се знае за нея?

  • китай-
  • вирус-
  • зараза-
  • мистериозна-
  • коронавирус-
  • ухан

От дни Китай е обзет от паника, след като близо 60 души заболяха от мистериозна пневмония

Нова мистериозна болест в Китай. Какво се знае за нея? - 1
Снимка: Shutterstock

На 31 декември 2019 представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай беше информирано за 27 случая на пневмония с неизяснен произход. Пациентите са били регистрирани в 19-милионната метрополия Ухан, административен център на провинция Хубей.

Здравните власти в града първоначално свързаха инфекцията с посещение на местен рибен пазар, на който освен риба се продават и други животни (сред които и много живи). Пазарът впоследствие беше затворен и дезинфекциран.

До 5 януари 2020 броят на пациентите нарасна на 59. Един от тях вече почина, а шестима са в критично състояние. Междувременно и от Южна Корея беше съобщено за един съмнителен случай, свързан с 36-годишна китайка, която миналия месец е посетила Ухан. Пациентката е била приета за лечение в болница южно от Сеул.

И все пак: дотук осем от пациентите са били напълно излекувани и са напуснали болницата. Експертите изглежда са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното белодробно възпаление. От експертната група съобщиха, че са дешифрирали генната секвенцията на причинителя: нов вид коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването. Междувременно и представител на СЗО в Китай потвърди новината за новия коронавирус. Причините за избухването на заразата обаче все още са неясни. Изясняването на всички обстоятелства около разпространението на вируса продължава.

Що е то коронавирус?

Коронавирусите са открити през 1960-те години. Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите навън протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona).

Принципно коронавирусите не са нещо необичайно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревни оплаквания, най-вече разстройство. От момента на заразяване до появата на първите симптоми обикновено минават от една до две седмици време.

Но коронавирусите са силно приспособими и могат да бъдат и много коварни. Те принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична променливост: лесно преодоляват бариерите и причиняват инфекции. Често заразата се предава върху хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да причини и сериозни заболявания - като белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 година агресивният коронавирус SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха общо над 8000 души, а близо 1000 починаха. През 2012 на Арабския полуостров беше открит коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая експертите предполагат, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Как се предава заразата?

Инфекцията може да се предаде при директен контакт между човек и животно, но също така и по въздуха. Известни са обаче и други пътища на заразяване, например чрез храни - месо или други животински продукти, които не са надлежно термично обработени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да пренасят заразата, като не е задължително и те самите да развият болестта.

В сравнение с пандемиите от SARS и MERS сегашната ситуация е значително по-безобидна. Но опасността не бива да се подценява в никакъв случай. Засега китайските власти реагират със засилен контрол на местата с голяма концентрация на хора - като летищата и гарите. Някои азиатски страни затегнаха превантивните мерки по границите - особено за пътниците, идващи от Ухан.

Автор: Хана Фукс


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРкаскет

    16 23 Отговор
    В България пък има стара болест казва се русофилостотокос, обикновенно носителите са с ниска мозъчна активност може би от носенето на каскети или ушанки, учените не са сугурни още, но търсят усилено лек за нея

    Коментиран от #4, #5, #10, #14

  • 2 Делфинче

    5 4 Отговор
    А-а-а-а не! Край със стоките от алиекспрес!
  • 3 Лопатата

    7 0 Отговор
    27 случая за 19 млн. провинция. Шегувате ли се???
  • 4 краварска зараза

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "СССРкаскет":

    Е не може всички да са болни от модерната, но унищожителна болест соросоидна американолизакос ! Болестта се предава при лизане на американски ануси и се развива мълниеносно, като прави мозъка на заразените на каша, а сфинктерите им се разширяват десетократно от приеманите обекти !

    Коментиран от #7

  • 5 Микробиолога

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "СССРкаскет":

    А чувал ли си сорофренията предава се само по полов път на задна с контакт със соросоид!

    Коментиран от #9

  • 6 Монгола

    4 4 Отговор
    А чували ли сте за луда крава, избиват симптомите на джендерия!!!
  • 7 Тринити

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "краварска зараза":

    Лекува се само с руски куромицин по три сеанса на ден в продължение на 2 години
  • 8 незаинтересован

    1 0 Отговор
    Ние тука не мрем от тва нии сме изпитани
  • 9 Dada

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Микробиолога":

    Искаш да кажеш, че соросоидът ти я предава анално, а ти поемаш ли, поемаш
  • 10 Шамара

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "СССРкаскет":

    А не лека е открит и е добре исъхнал кол може да се използва и сап, и бой по манерката.....
  • 11 птичи вирОс

    0 3 Отговор
    Българския пенсионер ще оцелее.

    Коментиран от #16

  • 12 Еемфок

    1 1 Отговор
    Ееее както в бг познават кога идва грип само в бг го могат
  • 13 6362627

    4 0 Отговор
    Ясно, че големите градове са пълни с вируси и патогенни, и са опасни за здравето. Хора махайте се от Шопияланд и отивайте по селата да копате нивите и да пасете скота.
  • 14 Никакъв каскет не си, а чист

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "СССРкаскет":

    герберасопитек, който жадува да поема изотзаде дебел хамерикано-натовски хОй, такъв, какъвто редовно го поемат твоите началници ББ и ЦЦ! 🤪
  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    Докато не се престане с това генно модифициране на каквото и да е било така ще бъде . ВИРУСИТЕ СА В ОСНОВАТА НА МОДИФИКАЦИИТЕ !!!

    Коментиран от #17

  • 16 Вашата мамка, уроди!

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "птичи вирОс":

    Не е много сигурно. Кратунски и бирникът (да пукнат дано!) сигурно
    крият в ръкавите си още козове. Важното е да излезе копривата и левурдата. "Пролет пукна, пролет пукна ние не, ние не...!"
  • 17 Стига пинизи

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "незнайко":

    В основата на модификациите са разработките в лабораториите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания