Last news in Fakti

22 Януари, 2020 12:10 1 502 1

В Румъния: Замърсяването ни убива ежедневно

  • смог-
  • мръсен въздух-
  • замърсяване

Броят на заболяванията от рак нараства заради праха и токсичните газове във въздуха на Букурещ

В Румъния: Замърсяването ни убива ежедневно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Замърсяването ни убива ежедневно. Броят на заболяванията от рак нараства заради праха и токсичните газове във въздуха на Букурещ", пише в заглавие румънският вестник "Адевърул", като цитира доклад на Националния институт за обществено здраве.

Докладът сочи за пряка връзка между замърсяването в Букурещ и все по-големия брой тежки заболявания: остър инфаркт на миокарда, тежки инфекции на горните дихателни пътища или инсулт. Броят на заболяванията от рак, инфаркти на миокарда и други сърдечно-съдови заболявания е пряко повлиян от излагането на силно замърсяване с прахови частици (РМ10), каквото се наблюдава в Букурещ и други градове на страната, става ясно от доклада. Румънската столица и още девет града трябва да инвестират в намаляване на замърсяването под натиска на ЕС, който заплашва със солени глоби от порядъка на милион евро, пише "Адевърул". Изданието определя замърсяването като "бомба с часовников механизъм" за жителите на румънските градове.

Вестникът пише и за среща в понеделник на министъра на околната среда с представители на местните власти от трите най-замърсени градове в Румъния - Букурещ, Брашов и Яш. Министърът посочи, че 10 градове в Румъния трябва да изготвят планове за превенция за намаляване замърсяването на въздуха. Той допълни, че предстоят дискусии и с останалите - Клуж, Галац, Тимишоара, Бакъу, Браила, Крайова, Мъгуреле.

"Адевърул" пише още, че за Румъния са предвидени 757,1 милиона евро от фонда Европейски екологичен пакт, който има за цел да помогне на Европа да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Нито една държава членка не е изключена от списъка на Брюксел, като е предвидена помощ от минимум шест евро на глава от населението, отбелязва румънският вестник. Средствата ще бъдат отпуснати, след като всяка страна представи подробни регионални планове за преход към екологични системи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    4 4 Отговор
    В Румъния няма никакво замърсяване!Замърсяване има само в България.Навсякъде в целия свят е свежо, чисто и приятно, мръсно е само в България и то защото Бойко Борисов я замърси иначе преди него беше чисто.
Новини по държави: