Last news in Fakti

23 Януари, 2020 20:30 6 692 18

Ток, вода, парно: колко плащат в България и в Германия

  • ток-
  • парно-
  • пелети-
  • отопление

През 2018 година 30,1% от българските домакинства са срещали затруднения да плащат режийните си разходи

Ток, вода, парно: колко плащат в България и в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цели 30% от българските домакинства са изпитвали затруднения да плащат режийните си разходи през 2018 година. В Германия техният дял е бил само три на сто. Ето още интересни данни за цените на тока, водата и отоплението.

През 2018 година 30,1% от българските домакинства са срещали затруднения да плащат режийните си разходи, които включват електричество, вода, отопление и други. Това показват данните на Евростат за 2018 година. За целия Европейския съюз 7% от домакинствата имат подобни затруднения. Техният дял сериозно е спаднал от 2013 г. насам, когато 10% не са били в състояние да покрият разходите си.

В най-тежко състояние са гърците, най-добре – нидерландците

Статистиките сочат, че 35,6% от гръцките домакинства са изправени пред финансови затруднения. Гърция се нарежда на първо място сред 28-те страни-членки, следвана от северната ѝ съседка - България. С най-малко проблеми в това отношение са нидерландците, чехите, шведите и австрийците. Чехия е единствената държава в Източна Европа, в която процентът на домакинства, които не са успявали да покрият сметките си, е под 5 на сто. В Германия, която има население от близо 83 милиона души, едва 3% от домакинствата са изпитвали затруднения да се разплатят.

Колко струва токът за битови потребители?

По данни на Федералната статистическа служба към 2019 година, електричеството в Германия е било най-скъпо в рамките на ЕС. През първото полугодие на 2019 год., един киловатчас е струвал близо 31 евроцента на битовия потребител. Тази цена е била с 1 цент по-висока спрямо същия период на 2018.

Данните се потвърждават и от Евростат. Веднага след Германия се нарежда Дания с малко под 30 цента на киловат. Най-евтино (по абсолютни стойности) е електричеството за битовите потребители в България и Унгария, съответно около 10 и 11 цента на киловатчас. По данни на германската Асоциация за енергийна и водна промишленост средната цена, която германско домакинство, състоящо се от трима души, плаща за електричество месечно, е 88,10 евро.

Цените на водата

Както и в България, цената на водата в отделните части на Германия е различна. През 2018 година тя е била най-евтина в провинция Долна Саксония (средно 1,23 евро на кубик), а най-скъпа в Берлин - 2,17 евро за кубичен метър. След като българският регулатор КЕВР прие новите цени на водата за 2020 година, най-скъпа тя ще е в Разград - 3,67 лева на кубичен метър или 1,87 евро. Най-малко ще плащат пловдивчани - 2,22 лева (1,13 евро) за кубик.

Колко отиват за отопление?

Цената за отопление зависи не само от кубатурата и изолацията на жилищата, но и от вида на отоплителната инсталация. По-малко от три процента от сградите в Германия са оборудвани с котли, в които се горят пелети и дървесни стърготини. Това се счита за най-изгодно, особено за големи жилища. Половината от германските жилища се отопляват на газ, за което едно домакинство отделя средно около 1200 евро (приблизително 2350 лева) годишно за целия отоплителен сезон.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    73 0 Отговор
    Най-гнусните и мръсни хора работят в кевр. Обявяват минимален % увеличение от първи юли, а дотогава са вдигнали цените с още 20-25% без да обявят никъде. Това го правят всяка година. Много противно племе, ама много...

    Коментиран от #4

  • 2 Последния софиянец

    87 1 Отговор
    Извода: Цените германски, заплатите български.
  • 3 мали мали

    13 0 Отговор
    Долен долен па колко по долен ,хахаха цъфнахме че вързахме
  • 4 Гошо

    50 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Така е колега! Тва е комисия която защитава интересите на монополиста като ни баламосват! С последното покачване на водата даже ни спестиха и причините, нито се е повишило качеството на водата, нито пък услугите са по-добри, нито се инвестира в инфраструктура, нито нови язовири, деривации или водохващания......... НИЩО! А наглеците даже споменаха и Перник където пък въобще няма вода.
  • 5 Аз незнам защо е това

    45 2 Отговор
    Пука ти на саксофона мечтата България отдавна се изпари.и 20 лева да стане тока същата работа няма кой да реагира
  • 6 комшията

    45 3 Отговор
    Нека цените у нас да са германски, обаче и заплатите да са германски. Но у нас само цените са германски, а заплатине са ни африкански.
  • 7 Бръммм

    26 0 Отговор
    В Словения плащам около 200-220 евро през зимата и 80-120 през лятото - централно парно и топла вода зимата,вода,газ,електричество,комунални услуги. През лятото съм на газов бойлер,наем не плащам живея на 2 км.от центъра като съм в града,имам и вила в едно селце - там съм на дърва и дизел - колкото изгоря инак купувам по 2кубика дърва и 1000л.дизел и ми стигат за 2 зими.,ток вода и комунал са ми 40-50 евро зимата ,35-40 лятото.заплатата ми е над средната,сега вие си направете изводите къде е по евтино
  • 8 Valio

    37 2 Отговор
    Всички боклуци от Топлофикация,ВиК Чез EVN начело с ДКЕВР за за разстрел.
    Некачествени услуги на баснословно високи цени за нашия стандарт.
    Имам парно и четири климатика.
    Е може ли да имам парно и да пускам някой път и някой от климатиците за да се достопли щото тия боклуци от парното ми намаляват топлоподаването автоматично,когато навън се вдигнат температурите а в апартаментите си е студено.
    За какво са ми тогава врътките от които аз да си регулирам температурата в стаите.
    Това са боклуци от световна класа начело с банкяския им шибаняк....
  • 9 Горо

    36 1 Отговор
    Разбира се, това "почетно място" преди Гърция се дължи най-вече на данните на нашия Статистически институт, чиито методики на изчисления обикновено са пълна импровизация в угода на управляващите.

    Коментиран от #10

  • 10 Последния софиянец

    29 0 Отговор

    До коментар #9 от "Горо":

    В Статистическия ни институт са майстори на манипулациите още от времето на социализма.
  • 11 пена

    29 0 Отговор
    Статията е най-малкото некоректна. Сметнете процентно по колко пари ще платят в различни части на европа възоснова на минималната работна заплата, защото за никого не е тайна, че у нас за тази минимална заплата работят повече от половината трудоспособни хора!!!
  • 12 Гост

    8 0 Отговор
    Лъжа-голяма лъжа-статистика!
  • 13 Яж ахах

    7 0 Отговор
    Ганьо яде картофи...шеф мО яде кифтета...средно българина яде мусака😂😂😂
  • 14 Гост

    2 0 Отговор
    Защо не проверите белите хора в Швеция,Норвегия ,Финландия ,колко плащат за Квт.ч.? Не мисля ,че при нас е най евтино.А да доходите ни са най-ниски.
  • 15 СТАЛИН

    2 0 Отговор
    ние живеем в топлата част на европа не можем да се сравняваме със северните страни.
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    В Англия плащам 12 пенса за ток и 3 пенса за киловатчас газ.
  • 17 стоян

    0 3 Отговор
    А защо руския газ е най скъп в България =въпрос до пудкинофилите=отговор ,,монопол на русия,,подкрепян от пудкинофилите =работещи против интересите на България
  • 18 Личен опит

    4 0 Отговор
    Живеем в провинция Хесен Германия. Ние плащаме 700 евра наем. Повечето немски семейства живеят под наем. И имат разходи за жилище 800-1500 евра на месец зависи колко е голямо и къде се намира.Един служител в Лидъл например получава между 900 и 1200 евро. Зависи дали е практикант или стар работник. Бруто нашият доход е 2400 евро, но отдържат около 600 евро за социални и здравни осигуровки и данъци в това число данък солидарност -Западна Германия помага на Източа и данък за религия. И остават около 1800 евра. Сключваш договор с доставчик на вода ток и газ. Определя се един евентуален разход на месец в зависимост от броя хора и квадратурата на жилището. Така ние сме 4 човека и 80м2. Плащаме такси всеки месец 112 евро газ ,92 евро' ток, 15 евро вода. Зимен и летен период. В края на годината получаваш изравнителна сметка и имаш да даваш обикновенно още. При нас още 136 евра за газ. Имаш още да плащаш за боклук, данък за апартамента за къща повече че има двор нищо като си под наем. Плащаш веднъж за водата от чешмата и после още веднъж за същата че е изтекла в канала. Данък дъжд паднал върху покрива пак зависи колко е голям'че тази вода е изтекла в канализацията, която общината подържа. Данък радио и телевизия 18 евро на месец. Тези допълнителни разходи са ни още около 120 на месец. Има. големи проблеми с мухала. Заради влажния и студен климат. Има мн болни. Проблеми с костите и белите дробове. Носенето на очила тук си е бизнес. Детските надбавки са 204 евро н