Last news in Fakti

28 Януари, 2020 10:35 4 045 39

Русия определя външната политика на Турция

  • русия-
  • турция-
  • политика-
  • реджеп ердоган-
  • сирия-
  • либия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • нато

Външната политика на Турция е силно зависима от Кремъл

Русия определя външната политика на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турската политика е уязвима за военното и икономическо влияние на Русия. Подобни заключения индиректно правят изследователите на американската неправителствена корпорация RAND в доклад, озаглавен „Националистическият курс на Турция“. Мненията на експертите частично съвпадат с мненията на опозиционните турски политици, пише руският вестник “Независимая газета“, предаде агенция "Фокус".

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заяви наскоро, че Москва формира външнополитическата линия на Анкара. В Либия и Сирия, каза той, думите на Владимир Путин са от решаващо значение. Експертите на RAND смятат, че Русия и Турция преминават към стратегическо партньорство. Въпреки взаимодействието на редица теми, турският елит внимава с намеренията на руското ръководство, пишат американските изследователи.

В тази връзка турците са склонни да търсят помощ от основния си партньор в НАТО - САЩ, когато настъпят големи форсмажорни обстоятелства. Въпреки това експертите не могат да не признаят, че външната политика на Турция е силно зависима от руската. "Поради своята уязвимост към руския военен и икономически натиск Турция се придържа към стратегия за балансиране между НАТО и Русия", се казва в доклада. Изтъквайки петте елемента на руско-турските отношения (разширяване на партньорствата в търговията и енергетиката, противодействие на външната политика на западните страни, „разчитане на авторитаризма“, поддържане на регионална автономия в Черноморския регион и разширяване на влиянието в Близкия изток), американските изследователи заключават, че противоречията и разминаването на интересите между Русия и Турция ще продължи. Управлението на тези рискове ще зависи от взаимното съгласие за разширяване на влиянието по между им. „Въпреки това, дори ако Турция е готова да приеме Русия по много въпроси, неволен конфликт може да подкопае целия процес на дългосрочно сближаване“, се казва в проучването на RAND.

"Желанието на Русия да предизвика и подкопае западните институции представлява още един набор от възможности и потенциални проблеми за отношенията", пишат експерти от неправителствена корпорация. - Докато разочарованието от неуспешния процес на присъединяване към ЕС и евразийските фактори в Турция може да доведе до краткосрочно сътрудничество с Русия, то дългосрочната стратегическа връзка ще наложи Турция постоянно да се откаже от своите съюзници по НАТО или поне да се отдалечи от западните институции, действащи срещу интересите на Русия. " Експертите смятат, че това би било много рискован курс в момент, когато Руската федерация „все по-често предизвиква европейските стандарти за сигурност“.

Топлите отношения между Турция и Русия изостриха разликата в исторически близкия съюз между Анкара и Вашингтон и повдигнаха въпроса за перспективите за техните отношения, обръщат внимание изследователите на RAND, но и отбелязват: „Конкуренцията на интереси и потенциални горещи точки в руско-турските отношения показват, че е преждевременно да считаме това за нова парадигма. " Като се има предвид, че Турция беше една от малкото страни-членки на НАТО, които се ангажираха с колективната сигурност в трудни времена, тя можеше да си осигури „подкрепа на Северноатлантическия алианс по време на възможна криза с Русия“, предполагат експерти. Отчасти турските институции споделят страховете на експертите от RAND относно уязвимостта на Турция към руската политика. Доста ясна в това отношение беше речта на Кълъчдароглу, който оглавява най-голямата опозиционна фракция в турския парламент. „Зависимостта на Турция от Русия нараства“, така порталът Arab Weekly цитира лидера на НРП. - Ние сме зависими от до 60% от Русия в енергийния сектор. Това е грешно. " По отношение на регионалните кризи, над които Москва и Анкара се опитват да си сътрудничат, Кълъчдароглу отбеляза: „По-важното е, че Путин започна да оформя външната политика на Турция. Думите на Путин са особено важни за Либия и Сирия."

Недоволството от линията на президента Реджеп Тайип Ердоган е регистрирано сред обикновените турски избиратели. Така проучване, проведено от социологическия център Metropoll, който е базиран в Анкара, показва, че парламентарната коалиция на президентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) е одобрявана само от 51% от турците. Това означава, че населението е почти разделено в оценката на държавната политика. Критиката на към ПСР обикновено се свързва с продължаващата икономическа криза в страната, както и с военните кампании в Либия и Сирия. Директорът на Metropoll Озер Сенкар обаче казва: избирателят не е сигурен, че опозицията може да предложи нещо коренно различно. Определящият фактор за турските власти е атмосферата в армията, но дори сега тя е натрупала отрицателен потенциал. „Офицерите от средното ниво са изключително разочаровани от военното командване и са загрижени, че ще бъдат отстранени от длъжностите си по време на текущи чистки“, се казва в доклада на RAND. "Това недоволство може дори да доведе в някакъв момент до нов опит за преврат, а Ердоган, изглежда, приема сериозно тази заплаха."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El chochone

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Олег🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Джон

    3 20 Отговор
    🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸❤️🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸❤️❤️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СссереМ

    16 34 Отговор
    Ами когато САЩ определяха външната им политика бяха добре,от прости козари станаха хора,е сега пак ще станат прости козари.

    Коментиран от #9, #16, #38

  • 7 Онур

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "Олег":

    Както аз те подкрепям ли?
  • 8 Реално

    34 6 Отговор
    Абе то и политиката на САЩ скоро ще се диктува от Москва-щом вече и президент им назначиха-спукана им е работата на краварите

    Коментиран от #11

  • 9 Хасан

    33 9 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Добре де ако са били прости козари как така 500 г те управляваха а и не само твоите деди?!

    Коментиран от #13, #22, #26

  • 10 шщшшро7

    15 2 Отговор
    ква е тая тъпа статия , мари моме марио ?
  • 11 СссереМ

    10 26 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    Такъв президент им назначиха че ги СПУКА ОТ САНКЦИИ,докара мужиците до просия и да умират от глад,все такива назначения им пожелавам.
  • 12 Трудно преглъщат краварите истината

    42 6 Отговор
    Яд ги е, че Турция отхвърли господството им.
  • 13 СссереМ

    12 22 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ами хората излязоха от средновековието, а вие си останахте там.

    Коментиран от #15

  • 14 Мехмед

    33 6 Отговор
    Напротив, Турция вече е истински независима. Това САЩ го разбраха и за това правят такива доклади.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Децата на българските ядрени физици стават дистрибутори продавачи на Авон,Бош а децата на продавачи на локуми и килими стават ядрени специалисти,разрабитват дронове,самокери,танкове ..и ми казваш Средновековие
  • 17 Турчина

    34 2 Отговор
    А външната политика на България от кого се определя?От платеният ви васал,Борисов ли?САЩ не могат да си простят,че Турция избра своя път,различен от техния.

    Коментиран от #19

  • 18 Пешо

    9 0 Отговор
    Луцифер и на двете държави споменати , определя политики и много други неща.
  • 19 СссереМ

    5 20 Отговор

    До коментар #17 от "Турчина":

    Може и да си прав, и точно поради тази причина ще ви върне пак в средновековието, и ти със хасанчо пак ще опъвате козичките докато ние жулим кадъните.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Турчина

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "СссереМ":

    Щом това те радва!Жив и здрав да си!
  • 21 да си знаеш

    8 18 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Докато с едно щракване на пръсти могат да ти закрият валутата и цялата икономика,няма как да си напълно независим.По-скоро им се пуска малко аванта в момента,но Турция при първия случай в който се помислят за по-важни,изчезват от картата по всеки един критерии.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Po-znaesht

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Управляваха ни турците,защото и ние бяхме овчари тогава,но КРОТКИ християни..и МАЛКО МЪРЗЕЛИВИ..Повече пасяха овце,по по-полегатите склонове и ридове,оряха нивичките си..А турците бяха повече КОЗАРИ!!По-пъргави,енергични и главно по по-стръмното бяха с козите..С една дума-по-силни и по-смели срещу трудностите!Май и сега сме ОВЦЕ,пасят ни ДРУГИ ОВЧАРИ!!
  • 23 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "СссереМ":

    Ти жулиш жени ама кьорфишек .няма деца ...при нас пък има резултати -деца

    Коментиран от #27

  • 24 Мехмед

    17 5 Отговор

    До коментар #21 от "да си знаеш":

    Това за затриването на Турция е протрита песен, която всеки ден я пеете, докато Турция си възвръща силата. Не са далечни времената, когато отново ще изгрее слънцето на Османската Империя, този път под името - Република Турция.
    Свиквайте!
  • 25 ГОШО

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "да си знаеш":

    Е да ама нещо без пръсти взеха да остават а и щракането им тихо едвам се чува
  • 26 Саиман

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ххх хасанчо нешто неси разбрал пестотин години българите опъваха консите ане обраното и оште опъват коготоси искат
  • 27 СссереМ

    5 14 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Верно има деца ама все кюрди бре,а РЕПУБЛИКА КЮРДИСТАН наближава.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    А бе човек ..турчина е жилав народ ..кюрдите не са проблем както 500 г християни,араби,африканци,евреи не бяха проблем

    Коментиран от #30

  • 29 Хасан

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    Отново си в грешка.Кюрди има и в Ирак,Иран,Сирия и повечето кюрди не говорят кюрдски език.По-скоро би се създал "Великия Туран" на Ердоган,отколкото няколко държави да бъдат разцепени.Много кюрди са заявявали,че биха умрели за Турция.Не си на нивото на дебата!
  • 30 Един турчин

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Хасане,защо спориш с него?Не му ли виждаш разсъжденията-все едно хлапе във втори клас.По много теми липсва конструктивен дебат.
  • 31 Енес Кадер

    4 11 Отговор
    Това е истината. Ердоган прави това, което му казва Путин. Стана марионетка на Путин.

    Коментиран от #34

  • 32 БАЙ МАРИН

    9 2 Отговор
    По скоро Русия има интереси да е в добри отношения с Турция,която е лидер в тюркската общност. Горбачов сам призна че разпада на СССР е в следствие на отделянето на тюркските държави от съюза, а за разпадането на Русия причината няма да е по различна.
  • 33 Българин

    8 1 Отговор
    Когато бяха с американско оръжие, хич не бяха уязвимиТъпи мериканци, признайте си геноцида над индианците. Избихте милиони, а се правите на демократи и право защитници. Само васалите ви харесват. Като Тиквата!
  • 34 Българин насран

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Енес Кадер":

    Като Тиквата, който стана слуга на САЩ! Ердоган поне има армия и рита даже срещу американците!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Българин

    2 1 Отговор
    Москва вече диктува и командва даже Европа и САЩ! Не виждате ли, че и Боко търчи у Ердоган още щом го погледне! От едно племе са! Макар българите да не го признава ме.
  • 36 Не си прав

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Българин насран":

    Америка е голям съюзник на Турция, никога не е убивал турци и турски съюзници. Напротив, Путин убива турци и протурски джихадисти всеки ден и в Идлиб и в Либия.
  • 37 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ДВА НАРОДА ИМАТ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ -ДНЕС !!" БИЛИ СА СЕ БИЛИ" -АМА ЕЕЕХЕЕЕ КОГА !!! И ТУРСКИТЕ РАБОТНИЦИ И РУСКИТЕ СА ТОЛКОВА -ТОЛКОВА БРАТСКИ СПЛОТЕНИ ВТРУДОВАТА БИТКА , ЧЕ "ЧИЧО САМ " МОЖЕ ДА СИ ОТХАПЕ ЯЙЦАТА !!!! НИЕ СМЕ СЪВЕТВАЛИ СУЛТАНА - ДНЕС ТРЯБВА ДА ПОСЪВЕТВАМЕ ГЪЗОЛИЗЕЦА НАШ ..."ТИТАНА " !!!!!!!!
  • 38 Вальо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    А на България външната им политика определя целия свят,продажници
  • 39 Пичо

    0 0 Отговор
    Абе тук няма ли някой да разведе български флагчета? Асане, какво дириш тук ами не си идеш в Туркието и да пишеш там по сайтовете, а маскара такъв?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания