Last news in Fakti

30 Януари, 2020 14:42 2 275 5

Броят на безработните в Германия е нараснал значително през януари

  • германия-
  • заетост-
  • безработица-
  • пазар на труда

Броят на безработните в Германия нарасна с почти 200 000 през януари, както е обичайно за сезона. Според Федералната агенция по заетостта 2,4 милиона души са без работа през първия месец на годината, което е със 198 000 повече, отколкото през декември, и с около 20 000 повече, отколкото през януари 2019-а. Безработицата е нараснала с 0,4 пункта до 5,3 процента. Това съобщи Die Welt.


Ръстът на броя на безработните през януари е нещо нормално в Германия. Освен всичко друго, работните места в строителството силно намаляват поради зимните метеорологични условия. В сравнение с декември пък, по-малко сезонни работници са заети, например в търговията на дребно.


Според Федералната агенция увеличението тази година е свързано и с факта, че търсенето на работна ръка е намаляло значително в сравнение с предходната, въпреки че все още е на високо ниво. Статистиката сочи, че през януари 2020-а са регистрирани около 90 000 по-малко свободни работни места, отколкото по същото време преди година.


Икономическото отслабване оставя своя отпечатък върху пазара на труда


Като цяло икономистите и експертите в областта продължават да виждат пазара на труда в Германия като стабилен. "Увеличението на безработицата през януари се дължи на сезона. Икономическото отслабване продължава да оставя своя отпечатък върху пазара на труда", заяви Детлеф Шееле, изпълнителен директор на Федералната агенция.


С леко възстановяване на икономиката, особено в промишлеността, и силната нужда от висококвалифицирани кадри, броят на безработните може да намалее в средносрочен план. Федералната агенция по заетостта продължава да разглежда липсата на експерти и високообразовани работници като решаваща спирачка за растежа на Германия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяя

    14 2 Отговор
    Ееее как бе...нали имаха нужда от емигранти-
  • 2 Kurkurkur

    5 2 Отговор
    Kurzagermnq🔥🇩🇪🔥🔥🔥🔥🔥
  • 3 Рошко

    4 4 Отговор
    Глупости на търкалета, ми да дойдат тука бе нали омаме икономически растеж за чудо и приказ, автора май някой нов стажанте да е
  • 4 чалма тв

    12 0 Отговор
    всички "бежанци" първо минават курс по немски, обикновено продължава от 10 до 20години, за някои цял живот, пак не думкат..после още толкова години им предлагат работа, но разбира се за тяхната висока квалификация все не намират подходяща и така минава още 20г....и после социална пенсия,разбира се не спират да получат обещетения за своите чевета, 5-10 деца на семейство, това е целта на занятието-СОЦИАЛНО ИЗТОЧВАНЕ - парите за най най мързеливите..а германеца да бачка до втръсване, да няма време да помисли аджеба..какво става , ни ли сме най големи идиоти в Европа...до кога ще приижда тая талибанска напаст..ПИТАЙТЕ НЕРЕС СОРОС.
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Зима е нормално, повечето строители се записват в бюрото и продължават да получават заплатите си от тях .Бюрото по труда даже им вноските по кредитите така е в Германия.👍👍👍👍