Last news in Fakti

22 Юли, 2012 19:21 1 036 0

Сирийските бунтовници завзеха главния КПП с Ирак

  • сирия-
  • бунтовници

В ръцете на сирийските бунтовници вече е главният контролно-пропускателен пункт между Сирия и Ирак. Това е сериозен удар по режима на президента Башар Асад, а също и за товарооборота, който е извънредно важен за икономиката на двете страни, предава АФП.

Сирийската свободна армия, съставена от дезертьори и въоръжени цивилни, завзе КПП Букамал, през който се осъществява връзката с иракския град Каим. Букамал е невралгичният център на търговията между двете страни, които имат 600-километрова обща граница.

КПП Букамал е много по-важен за Сирия отколкото за Ирак, цитира АФП мнението на Хамид Фадел, професор по политически науки в Багдадския университет. Завземането му ще засили позицията на бунтовниците и ще отслаби сирийскийския режим, който иска на всяка цена да избегне подкрепления – хора и въоръжение – да достигнат до опозицията.

Сирийските бунтовници вече завзеха три КПП на границата с Турция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА