Last news in Fakti

17 Юли, 2012 10:58 1 370 0

Тежки боеве в Дамаск

  • сирия-
  • бунтовници
Тежки боеве в Дамаск - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наситена стрелба с автоматично оръжие се чува днес в самото сърце на сирийската столица Дамаск, констатира кореспондент на АФП.

Автоматични откоси се чуват на площад "Сабех Бахрат" и може да се видят служители от силите за сигурност с автомати Калашников да тичат на прибежки, твърдят очевидци.

На този площад се намира сградата на Централната банка на Сирия. Стрелба отеква по близката централна пътна артерия "Багдад". Освен това в столични квартали, чието население е против режима на Баша Асад, продължават въоръжените сблъсквания между бунтовници и армията.

Прелитат хеликоптери, които също стрелят. Огромен стълб черен дим се издига над близкия до центъра квартал Мидане, който вчера беше бомбардиран от редовните войски. В същото време населението на сунитското градче Треймса, където на 12 юли бяха избити около 150 души, е категорично: "клането" е било извършено от редовната армия с подкрепата на алевитските въоръжени отряди "Шабиха".

Гневът там може да се пипне с ръка и е малко вероятно оцелелите жители на Треймса да простят някога за тези безчинства. "Никога", подчертават без никакво колебание хора, които бяха интервюирани.

Сирийските бунтовници обявиха, че предприемат мащабна офанзивна операция срещу режима на Башар Асад, предадоха световните агенции.

Операцията е наречена "Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия". В изявление на бунтовническата Свободна сирийска армия се отбелязва, че операцията се предприема в отговор на масовите убийства и зверствата, извършени от режима. Призовава се да бъдат обкръжени всички постове на полицията, армията и паравоенните доброволчески отряди в цяла Сирия и да се влезе в тях в ожесточени боеве с цел тяхното елиминиране.

Асад може да използва химическо оръжие срещу силите на опозицията, смята Науаф Фарес - първият сирийски дипломат, преминал на страната на опозицията. Фарес е на мнение, че дните на Асад са преброени, но предупреди, че той е готов "да унищожи целия сирийски народ", за да остане на власт.

Военнослужещи от армията на Сирия и техни колеги от Израел незаконно пресякоха границата с Ливан, съобщава ЕФЕ.

Петнадесетина сирийски войници са били забелязани в ливанския населен пункт Ал Юра на изток в Ливан. Те останали там десетина минути, след което се завърнали в Сирия. В същото време на по-малко от 20 израелски войници пресекли границата на юг в Ливан, като навлезли навътре в страната на 500-800 м.

Този инцидент сериозно може да провокира разрастване на конфликта извън границите на Сирия и опасно да се пренесе в съседни територии, които са под контрола на Хизбула.

Телата на двама мъже, убити в сирийската столица Дамаск, бяха идентифицирани като принадлежащи на журналисти от Ирак.

Али Джубири Кааби и Фалах Таха са били простреляни с куршуми и наръгани с ножове в района Джарамана. По информация на иракското военно командване, телата на двамата журналисти са били предадени в местна болница от сирийските специални служби и полицията. Ал Кааби и Таха са били убити в събота. От личните документи на двамата убити не е станало ясно за коя медия са работили те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания