Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 17:25 15 030 33

По-смъртоносен от ТОРС: как новият коронавирус беше предаден на хората

  • коронавирус-
  • вирус-
  • зараза-
  • китай-
  • епидемия-
  • прилепи

Учените се опитват да разберат как вирусът е бил предаден на хората

По-смъртоносен от ТОРС: как новият коронавирус беше предаден на хората - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Според ново изследване люспениците, наричани още панголини (застрашен вид, подобен на мравоядите), са вероятната връзка между коронавируса, прилепите и хората.

Досега имаше предположения, че първите заболели са прихванали вируса от морска храна или от змии. Учените от Южнокитайския аграрен университет са открили, че ДНК-секвенцията на вируса при люспениците е на 99% идентичен с този, който вече зарази 37 200 души само в Китай. Това означава, че преди да засегне хората, вирусът е бил предаден от прилепи на люспеници, които са едни от най-продаваните животни на черния пазар.

Коронавирусът за първи път беше идентифициран през декември 2019 година на животински пазар в китайския град Ухан. Броят на жертвите вече надхвърли 800 души. С това епидемията от новия коронавирус вече е по-смъртоносна от ТОРС-епидемията (тежък остър респираторен синдром) през 2002/2003 година. Тя също беше причинена от коронавирус, който преди 17 години отне живота на 774 души по света.

Защо прилепи?

Не за първи път хората стават жертва на заболяване, дошло от прилепи. Ебола е сред болестите, за които се смята, че също се произлезли от прилепи, както и два други коронавируси - Тежкият остър респираторен синдром (SARS) и Коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (MERS). Първият се прехвърли от прилепи на бозайника цивета, преди да засегне хората през 2003 година, а вторият вид коронавирус беше предаден на човека от камили и от него се разболяха близо 2500 души през 2012 година.

Според професор Ян Сян от Университета в Тексас това не е изненадващо предвид голямата популация на прилепи. Прилепите са вторият най-разпространен бозайник след гризачите. Те представляват 20% от всички бозайници. Познати са над 1300 вида прилепи, някои от тях живеят до 40-годишна възраст. Вирусологът казва, че учените все още нямат „пълната картина", но изброява два елемента от имунната система на бозайниците, част от „вродения имунитет" – високата телесна температура и високите нива на протеините интерферони, които сигнализират за началото на антивирусно състояние на организма.

Прилепите са единственият бозайник, който може да лети, което покачва тяхната телесна температура, ускорява метаболизма им и поставя телата им в постоянно състояние на висока температура. Някои учени смятат, че прилепите са потиснали имунната си система и затова са толерантни към повечето вируси.

Междинни животни

Въпреки че новият коронавирус първо се е развил в прилепите, това не означава, че директно е предаден на хората от тях. Коронавирусите са зоонозни заболявания - които се предават от животните на хората или обратното. Когато попаднат в организма на животните, те преминават серия от генетични мутации, които им позволяват впоследствие да се прехвърлят и на човека.

Сян е убеден във връзката между коронавируса и люспениците, установена от Южнокитайския аграрен университет. Те са тествали над 1000 проби от диви животни. Проучването тепърва ще бъде публикувано, Сян казва обаче, че доказателствата за него вече съществуват в изследване, излязло през октомври 2019 година. В него се говори за генетична секвенция на болни люспеници, нелегално внесени от Малайзия в Китай.

„Вирусът вероятно не е могъл да зарази хората директно чрез прилепите и е трябвало да премине през междинно животно, за да мутира и зарази хората", казва Сян пред ДВ. Междинното животно, което е осигурило възможността за образуване на хибрид от двата вируса, според Сян, е „най-вероятно люспеницата".

Защитните механизми на организма

Щетите от подобни епидемии е трудно да бъдат предсказани. Според Стюарт Нейл, вирусолог от лондонския Кралски Колеж, подобни събития не се случват много често. Пред ДВ той казва, че хората се сблъскват с такива вируси и без да се разболяват от тях.

Причината за това са „нашите вътрешни защитни механизми". Няма такова нещо като същински смъртоносен вирус, посочва той, тъй като един вирус може да е безвреден за някои видове, както показват множеството коронавируси сред прилепите, и да се окаже смъртоносен за други. „Това зависи изцяло от защитния механизъм на видовете, които го приемат, и дали те могат да живеят в хармония с вируса или не", добавя експертът.

Подобни епидемии стават все по-вероятни, тъй като хората все по-често навлизат в местообитанията на дивите животни. И на това дължим факта, че хората са изложени на тези вируси, добавя Нейл.

Автор: Чарли Шийлд


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Микробиолога

    59 20 Отговор
    Не е възможно от това животно да бъде предаден на човек вируса! Тук играта е друга и мирише на икономическа война.

    Коментиран от #7, #15, #29

  • 2 Трибъл

    36 15 Отговор
    Някой си играе с търпението на азиатците и изобщо с тази част на Планетата !
  • 3 Време беше

    13 3 Отговор
    Ей да прочета хубава новина тук
  • 4 Гост

    26 30 Отговор
    Само комунист е способен да затрие света.

    Коментиран от #20

  • 5 миролюб бенатов

    45 14 Отговор
    Като въведат еврото и ние ще проядем прилепи

    Коментиран от #32

  • 6 мечо

    2 38 Отговор
    ас мравоят не сам ял нияма да се расболея които е ял да му мисли иначе сам ял единсвено щаркел сина го отстреля и направихме да ядем циялото семеиство пудобно е на пиле но сас по хубаво месо

    Коментиран от #23

  • 7 Ами

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "Микробиолога":

    Направо си кажи, че са лошите американци, та да ти поолекне. Ама па големи разбирачи се навъдиха бе, да му се не види.
  • 8 Ели

    19 34 Отговор
    Свободния свят трябва да вземе мерки срещу такива заблудени комунистически държави като Китай, Северна Корея, Русия, Венецуела, Куба защото един ден ще затрият света.

    Коментиран от #16

  • 9 гост

    34 7 Отговор
    Бла, бла, бла и накрая от една лаборатория, където едни се мислели за господ...

    Коментиран от #14

  • 10 Корпорация Ънбрела

    15 0 Отговор
    Вируса Т вирус: Заразно зло
  • 11 А..... ?

    33 7 Отговор
    От животно, а? Не вярвам. Вирусите се "обработват" предварително за да е ефекта смъртоносен и неконтролеруем. Много сме на тази планета, замислете се! Айде чао
  • 12 Браво

    15 8 Отговор
    Време е СЗО и страните членки да поискат от Китай да цивилизова пазарите си по отношение на хигиена, фитосанитарен контрол и т.н. ! Време е да скъсат с този примитив!
  • 13 Радо

    9 9 Отговор
    А от кузичка може ли да се прихване коронавируса???
  • 14 Бай Яни

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Еха, сам го каза от моцква е, 😂от подземията на червеният Кремъл ще да е. Тъпите мурзалки само това могат да сътворят.
  • 15 Zaza

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "Микробиолога":

    Става ясно, че този вирус е развит от американска лаборатория в Китай ..... Затова и първите сигнали дойдоха от САЩ !
  • 16 Све

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ели":

    Кой е този свободен свят ??????? Имаш в предвид ТЪРГОВЦИТЕ НА ДЕМОНОКРАЦИЯ ЛИ ?????? Тези , които подпалиха половината държави по света и са съседи на всички ???
  • 17 JPower

    26 1 Отговор
    Дааа, колкото СПИН е пречинен от ухапване на маймуна....
  • 18 BigBulgarianBoss

    8 4 Отговор
    Айде да ви е сладко щом ядете квото шава, боклуци азиатски.
  • 19 оооооооо

    21 4 Отговор
    АЛООО,Те,говедата и за СПИН "проучиха" и написаха ,че от маймуна се предал на човек ! Сега от мравояд люспесник ,а? Китайците дано ви повярват.....Само за статистиката,над 60% от африканското население е болно от СПИН,с една дума живи мъртавци,а компаниите които притежават природните богатства,водата и основно петрола са американски и британски !!!!!
  • 20 По този повод!

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Как е правилно да се каже - всички комунисти са евреи или всички евреи са комунисти?
  • 21 По повод короната!

    5 0 Отговор
    Долу ньой!
  • 22 китайче

    13 1 Отговор
    Глупости пълни , чудят се как да замажат положението - на всички е вече ясно ,че коронавирусът е бактериологично оръжие умишлено пуснато да намали икономическата мощ на Китай ! Това си е съвременна война на 101 процента и сега тука някакъв шарлатанин ми мънка като студент на заварка за разни прилепи и люспеници ала бала .
  • 23 Янаки

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Кой клас си завършил Мечо
  • 24 102201

    12 2 Отговор
    Теориите са много. 90% от тях са в сферата на фантастиката, 9 % нереални но възможни и 1% истина. Една от тях е, че Америка си отмъщава на Китай защото не им се подчиниха и не сведоха глава колко е истина преценете вие. Друга е от заразени животни вероятна но дали е истина. Трета е грешка при експеримент също вероятна но дали е истина. Има и такава, че се е събудил някой вирус от минали времена в зората на човечеството дали от повишените температури дали от нещо друго, което е също вероятно и възможно да е истина. Всичко е вероятно и възможно и трябва да се докаже иначе ще остане само страха и скъпите ваксини които ще се пуснат. Спомнете си много случай на умишлено заразяване. Англичаните умишлено са заразявали индианците и туземците с едра шарка и други заболявания несъществуващи при тях докато не идват белите хора и така са ги подчинявали. Това е ставало още в Англия в средните векове когато са се водили вътрешни войни и умишлено са изхвърляли с катапулт хора заразени с чума за да победят.
  • 25 102201

    6 2 Отговор
    И за спина има лечение но се крие за да се държат хората в страх и подчинение. И сигурно ще се изкара когато на Земята почти цялото население се разболее за да печелят повече Фармацевтичните Компании. Всичко е пари дори и Любовта нали знаете израза без пари и Мама на Тати не дава.
  • 26 В тази връзка!

    7 1 Отговор
    Който е любознателен, да прочете "Сблъсък" на Стивън Кинг. Удоволствието е гарантирано!
  • 27 Само кремацията и е спасението

    13 3 Отговор
    За България най-опасна се оказа СДС-Чумата.От 9,5 милиона,сега кме оцелели около 5,5 милиона българи,като 2 милиона от тях се спасиха от СДС-Чумата чрез бягство в чужбина.
    В световен мащаб пък най-опасна и зловредна се оказа ФАЩ-Чумата.От нея се пръкна и СДС-Чумата,и Африканската Чума и всички мутации на Чуми по света.Алчността,ненаситността ,безскрупулността краварска е основа на всички Чуми.
  • 28 Зле

    5 0 Отговор
    Предаден от цру, за да свалят митата с 50%, както й стана.
  • 29 Кру

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Микробиолога":

    Мирише ти на минджа на тебе, бастун.
  • 30 Баи

    2 1 Отговор
    Вероятностите за вьзникване на вируса са много - водещи вирусолози изследвали - СПИН епидемията твърдят че нищо не е вьпрос на случаиност и смъртоносните мутации на много видове вируси всъщност са плод и на известна човешка намеса - едва ли има кои да вярва , че СПИН ул случаино се пренесат от мамините вьрху хората или корона вирус случаино се пренесал от прилепи проблем е че се разработват - бактериологични химически психотропни орьжия от супер силите по света и се изпробват вьрху нищо неподозиращи хора - СПИН Ебола проектите на ЦРУ по - м култура станали по случаиност известни на обществото
  • 31 Supermag

    0 0 Отговор
    http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет
  • 32 Учиник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "миролюб бенатов":

    Голям умник си! Те щото в Китай с евра се разплащат.
  • 33 Аз Ви казах....

    2 0 Отговор
    .... няма да е все така.....по зле ще стане...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания