9 Март, 2020 17:07 3 783 18

Ане Франк - момичето, което завинаги ще си остане на 15 години

  • ане франк-
  • втора световна война-
  • дневник-
  • нацисти-
  • концлагери-
  • аушвиц

Ане Франк има една голяма мечта - да бъде писателка

Ане Франк - момичето, което завинаги ще си остане на 15 години - 1
Снимка: Shutterstock

Ако беше имала повече късмет и не я беше застигнало злото, сторено от хората, тя можеше да доживее този ден: на 12 юни 2019 година Ане Франк щеше да навърши 90 години. В началото на август 1944 година SS я открива в тайник на къща в Амстердам, където две години се укрива заедно с други евреи. Все още е спорно дали те са били предадени или случилото се е малшанс. Но когато са открити, те са задържани и депортирани в Аушвиц. По-късно Ане и сестра ѝ Марго са прехвърлени в лагера Берген-Белзен, където няколко месеца по-късно те умират от тиф, изтощение и глад.

През март 2020 година се навършват 75 години от смъртта на Ане Франк. Точната дата не е известна - има само потвърждение от окупационните сили, че концлагеристката Франк е умряла между 1 и 31 март 1945 година.

Дневникът на Ане Франк

Ако умреш млад, оставаш завинаги млад. Такъв е случаят и с Ане Франк - тя завинаги ще остане 15-годишното момиче, което в дневника си намира едновременно свой приятел и събеседник. И което има едно голямо желание: да бъде писателка. „След войната искам задължително да публикувам книга със заглавието „Задната къща"“, пише Ане на 11 май 1944 година в своя дневник. След няма и три месеца по-късно тя е депортирана заедно с още седем други евреи.

Дневникът ѝ като по чудо е запазен и се превръща в една от най-четените книги по целия свят. Ото Франк, бащата на Ане и единственият оцелял от концлагера от семейството, изпълнява волята на дъщеря си и редактира както дневника, така и многото листове, записки на гърба на сметки и спестовни книжки. Две години след края на войната, на 25 юни 1947 година, излиза „Задната къща“. Първото издание от 1 500 книги е изчерпано моментално.

Световен бестселър

Пълното издание на книгата излиза през 1986 година на нидерландски, а две години по-късно и на немски. То е публикувано без съкращенията, направени от бащата на Ане Франк – отрязъците, в които става въпрос за майката на Ане и за мислите на малкото момиче за сексуалността. Книгата се превръща в световна класика, разпознаваема по цял свят, и неизменна част от учебната програма в Германия.

Записките на Ане Франк за живота в „Задната къща“ отново оглавяват класациите за най-продавани книги, въпреки че са минали 20 години, след като последните пет, непознати за публиката, страници са открити и добавени към книгата. Какво е новото сега?

“Скъпа Кити”

През март 1944 година от ефира на нелегалната програма на БиБиСи "Radio Oranje" тогавашният министър на образованието Герит Болкестейн призовава населението в окупираната си родина да съхранява писмата и дневниците си. “Представи си, колко ще е интересно, ако мога да издам роман за задната къща”, обръща се Ане към въображаемата си приятелка Кити в своя дневник.

И оттогава не спира да пише. До злополучния 4 август 1944 година, когато е открита, тя е написала 215 страници като основа за неин бъдещ роман. Написаното не е просто препис от дневника, а самокритично преработени текстове на нейните наблюдения и мисли под формата на писма. През 2019 година за първи път текстът излиза като роман и с чисто нов превод. Така се отдава почит на литературния талант на Ане Франк.

Една сбъдната мечта

Записките обхващат 779 дни, 753 от които тя се крие в “задната къща”. Романът се казва “Скъпа Кити” и обхваща периода от 12 юни 1942 до 29 март 1944 година. В сравнение с предишното издание на дневника ѝ, този текст илюстрира литературната компетентност на Ане Франк. В послеписа към изданието американската литераторка Лаурийн Нусбаум пише: “Тя е пропуснала части от дневника, преработила е други, добавила е нови описания, прозрения и свързващи текстове и така е създала един много интересен и лесно четим текст”.

“Ще напиша ли някога нещо голямо, ще стана ли някога журналистка или писателка? Надявам се, много се надявам”, пише Ане Франк. Новото издание сбъдва тази нейна мечта - да бъде една истинска млада писателка.

Автори: Сабине Пешел, Хайке Мунд


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    7 8 Отговор
    .. е нали им пускали газ в газови камери?? Как така е умряла от някакъв тиф?

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Вуте

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Газът е само за дезинфекция брато
  • 3 666666

    23 12 Отговор
    Стига с тия евреи.Напишете за загиналите Български партизани и антифашисти.За убитите Ястребинчета и мн.други борци за свобода до 1945г.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Йозеф

    13 8 Отговор
    Нали доказаха, че тоя дневник е фалшификат. Стига вече.
  • 5 Sos

    11 4 Отговор
    Хората обичат фалша
  • 6 петко

    7 4 Отговор
    Жалко, че истински стойностните хора си отиват млади!
    Гадовете, клошарите и изметта живеят като скотове до дълбока старост, не ми е нужно да се напрягам, за да мога да си представя поне четири - пет такива екземпляра в моя район!
    Да почива в мир момичето!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Трогателна

    6 1 Отговор
    история. Ех, някога е имало войни и жените дори още като момичета са осъзнавали какво богатство е изборът да бъдат свестни. Днес искат пари, доминация, бройкане, и пак не са щастливи, а разбити семейства колко щеш. Не трябва да поставяме нищо над семейните ценности.
  • 8 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Горенето на телата е било свързано именно с дезинфекция. Смъртните случаи са от болести и глад. Нали никой не мисли, че нормални лидери ще хранят евреите за сметка на войниците и германското население. Всичко останало са долнопробни чифутски лъжи.

    Коментиран от #13

  • 9 Госあ

    10 1 Отговор
    Що не напишат, че в цялата османска империя само чифутите са били освободени от редица данъци, включително кръвния. Това дали няма нещо общо със старозагорското клане извършено с изключителното участие на чифути ?
  • 10 стоян

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "666666":

    До 3 ком =Какви борци за свовода ги наричаш - тия крадци на мандри и атентатори на черкви бе кумунисче=и каква свобода ни донесохте като ни оградихте с три огради бодлива тел някой да не избяга от свободата
  • 11 Баро Вкаров

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "петко":

    Сполай ти за добрите думи,Петко!Иде коронавирусата,и ти скоро ше си при Ането!
  • 12 Дядо Вангел

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "666666":

    Ква свобода бе промит мозък, за окупацията от червената армия ли наричаш свобода и 45 годишен съветски гнет. Скучая със 7 Ястребинчета е трагедия, не е трябвало да става. Партизаните обаче са терористи спонсорирани от Москва да се борят срещу законната власт в суверенна България, в която не е имало фашизъм. Терористите разбира се е трябвало да се неутрализират.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 13 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    глупости.евреите са избивани поголовно.създадена е цяла индустрия за тяхното унищожение,която няма аналог.скотобоини за хора !тва е наистина срам за наи-културната европеиска нация,до които срам я доведе един ненормален наркоман с малоумните си брътвежи!

    Коментиран от #14

  • 14 Мими

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Интересно, че главно евреи са изтребвани, а главно и евреи печелят финансово от тази война.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мими":

    евреите винаги печелят,щото са много кадърни.печелят и във воина и в мир,но през втората световна почти бяха избити в европа.хитлер нямаше как да обясни на немците че са свръххора ,когато във виена 70% от лекарите и адвокатите бяха евреи.няма да споменавам за учените,финансистите или предприемачите.тази история за лошите евреи не е негов патент ,но е удобно извинение с което лесно успява да сплоти огорчените от първата световна воина немци и да ги тласне към себеунищожението.
  • 16 jforfk

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дядо Вангел":

    По Вашата логика излиза, че всички борци за свобода и независимост са терористи. Като започнем от генерал Уошингтън, минем през Левски, Ботев, Гарибалди и М. Ганди ... Ами естествено, че всички партизани са терористи за тогавашната власт, но и хайдутите и борците за свобода и независимост са също терористи, за тогавашната власт. По същата логика Уошингтън , Боливар и т.н. също са терористи. Ленин, Троцки - също. Колкото до Ане Франк съвсем е доказано, че дневника ѝ, ако е имало такъв, е пълна фалшификация ... Но в Западна Европа просто е забранено да се говори затова. Един френски изследовател го е доказал. Много е искал да докаже точно това - концлагерите не са лагери на смъртта, а лагери в които се е полагал робски труд. И камерите не са за екзекуция. Конструиралият американските камери за екзекуция го оповергава. А който се съмнява да провери колко е спечелил бащата на Ане Франк. Винаги трабва да се постави въпроса: "кой печели"?
  • 17 Дедо изтрщел си

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дядо Вангел":

    Терористи са горяните и правилно са ги очушкали! А за ястребинчетата и др антифашисти е въздадена справедливост от Народния Съд! Скоро пак ше има и за тия дето ни бутате на война срещу Русия!
  • 18 Дедо изтрщел си

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дядо Вангел":

    Терористи са горяните и правилно са ги очушкали! А за ястребинчетата и др антифашисти е въздадена справедливост от Народния Съд! Скоро пак ше има и за тия дето ни бутате на война срещу Русия!