Last news in Fakti

7 Август, 2012 16:53 1 247 3

Башар Асад отново на екран

  • башар асад-
  • сирия-
  • саид джалили-
  • дамаск
Башар Асад отново на екран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският лидер Башар Асад се появи в ефира на държавната телевизия. Подобно нещо не бе ставало в последните две седмици, будейки неяснота къде точно се намира президентът. Асад се появи в компанията на иранския шеф по сигурността Саид Джалили, който заяви, че само и единствено Сирия може да намери начин да сложи точка на конфликта, който я раздира от 17 месеца.

Държавната телевизия, която бе нападната преди дни, излъчи част от разговора на Асад и Джалили. В съобщението се казва, че двамата са дискутирали партньорството си и регионалната ситуация. Техеран е изявил желание да свика международна среща за сирийския въпрос, става ясно още от репортажа.

Иран е стратегически съюзник на Дамаск - една от малкото останали външни опори на Асад, който вчера бе напуснат и от премиера си Рияд Хиджаб. Освен че дезертира и мина на страната на опозицията, Хиджаб обвини държавния глава в геноцид срещу собствения си народ. Сирийската държавна телевизия път обяви, че той е уволнен. Нещо повече, броят на дезертиралите сирийски генерали вече е 31.

Продължава битката за втория по важност в страната град – Алепо. „Съдбата на нашия народ, миналото, настоящето и бъдещето зависи от тази битка“, заяви по-рано Асад. Продължаваща вече няколко дни, битката е определя като „майката на всички битки до сега“ от 17-месечния конфликт, прераснал в гражданска война и отнел около 20 000 човешки живота.

В града живеят над два милиона души и близостта с турската граница може да накара сирийците масово да потърсят убежище на север, въвличайки в конфликта и други държави.

Междувременно иранският външен министър Али Акбар Салехи пътува за Турция, която показва липса на колебания да реагира на сирийските действия.

Башар Асад изчезна от екрана на 22 юли, когато бомба уби четирима от най-близките му съюзници в Дамаск.

От началото на протестите срещу управлението на Асад в страната загинаха над 19 хиляди души. Конфликтът продължава вече 16 месеца, макар че бе осъждан многократно от международната общност.

В същото време Великобритания обяви, че увеличава четирикратно помощта за сирийските бежанци, бягащи от кървавите сражения. Средствата ще бъдат разпределени чрез ООН до съседните страни, в които се намират сирийски бежански лагери.

Между 1,5 и 3 милиона души са засегнати от насилието в Сирия, а цялото цивилно население страда от недостиг на храна и гориво. Приблизителнонад 87 000 души вече са избягали от страната, като техният подслон и закрила се осигуряват от съседните държави, най-вече Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Над една трета от бягащите от насилието в Сирия намериха убежище в Турция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    Асад ще победи разбойниците който са подкрепяни от други по големи разбойници САЩ , Франция , Англия , Катар и Саудитска Арабия .
  • 2 колев

    0 0 Отговор
    Сирииското правителство има огромна подкрепа от страна на Русия и Китай .Русия контролира от години едно от южните пристанища на Сирия,което се ползва за потдръжка на преминаващи в близост Руски военни кораби.Пот претекст че Руската база в Сирия е застрашена от бунтовниците,Русия преди две седмици направи десант по южните краибрежия на сирия с военни кораби.Като в момента в Сирия има над хиляда Руски морски пехотинци с 60 бронирани единици.Които контролират южното краибрежие на Сирия.Стриктно погледнато руското пристанище там наистина беше в опосност от опозицията.При такава международна подкрепа от Русия,Китай,Иран и редица други по малки съюзници на Русия,НАТО и САЩ няма да посмеят да нападнат Сирия.Русия в никакав случеи няма да позволи с Сирия да се случи това което НАТО и САЩ направиха с Либия,Ирак ,Сърбия.Съсипаха цветущи даржави в,които в момента царува анархия.А с опозицията сирииското правителство ще се справи,въпрос на време е.

    Коментиран от #3

  • 3 Мир

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "колев":

    Колев може ли да ми кажеш източниците си за намесата на Русия. И аз очаквам да се намесят , но на по-късен етап. Ще се изкефя Израел да нападне и никой да не ги подкрепи, което е малко вероятно. Тогава всичко ще си дойде на мястото.