8 Август, 2012 10:02 5 894 7

Мистерия с руски генерал в Сирия - Видео

  • сирия-
  • русия-
  • владимир петрович коджиев

Бунтовниците в Сирия официално обявиха, че при сражения западно от Дамаск те са убили руския ген. Владимир Петрович Коджиев и неговия преводач Ахмад Айук. Това става ясно от разпространено в YouTube обръщение на генерал-лейтенанта от армията на бунтовниците Маджид ас Сайед Ахмад.

Високопоставеният руски военен, който е работил като военен съветник към правителството на президента Башар Асад, е бил убит след като попаднал в засада край град Гута. Това е станало на 5 август. Тогава бунтовниците са успели да пленят и секретни документи и карти за разположението на силите на Башар Асад.

„Искам да потвърдя, че аз съм жив и здрав, в Москва съм. Чисто по човешки този инцидент ми е неприятен, но като генерал от запаса, аз разбирам, че новината за моята смърт е провокация не само срещу мен, а най-вече срещу Русия“. Това заяви генералът от запаса Владимир Петрович Кужеев. Той отказа да разкрие къде е бил съветник от 1997 г. до своето пенсиониране през 2010 г. Кужеев не успя да обясни как негова снимка е попаднала в ръцете на свободната сирийска армия.

Пожелал анонимност високопоставен източник от руските сили за сигурност заяви пред Интерфакс, че нито в руската армия, нито в службите за сигурност е служил руснак с подобни имена, а още по-малко офицер. От министерството на отбраната пък заявиха пред РИА Новости, че няма техен служител с фамилията Коджиев или близка до нея звучение. От мисията на Кремъл в Дамаск заявиха, че внимателно проучват информацията, но в момента нямат данни руски военни да участват в конфликта в Сирия. Според тях става дума за информационна война срещу Кремъл за подготвяне на общественото мнение за военна кампания срещу Асад.

Руски специализирани блогове междувременно коментираха, че в случая може да става дума за военен от бившите съветски републики, които все още се възприемат от арабския свят като част от "руската империя". Според анализатори не трябва да се изключва възможността да става дума за пенсионер от украинската армия или на представител на Беларус.

Новината за убития в Сирия топ руски военен не се появява случайно. Преди две години на 8 август 2010 г. край Латакия се удави началника на Главно разузнавателно управление на Генщаба Юрий Иванов. През последните месеци Русия е активен защитник на режима на Башар Асад. Освен с доставките си на ремонтирани хеликоптери Москва се забърка и в скандал с печатането на местна валута.

Подкрепата на Кремъл не е безкористна. Москва иска да си запази контрола на единствената военно-морска база в Средиземно море, която се намира в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 saab

    2 0 Отговор
    Вече е пристигнал нов негов заместник....
    А може и с подразделение....
  • 2 сирийски пенсионер

    1 2 Отговор
    Рано или късно ще се простите и с тая база. Украински пенсионер бил.... :))))), евала! Там е гъмжило на кагебейците. Предстои ви второто духане на супата след авганистан! Марш в Тайгата!
  • 3 aha

    0 2 Отговор
    omimrotvoritel e bil,a amerikancite bezkoristno im pomagat s telefoni za da si ob6tuvat revoluicionerite :D
  • 4 руснака

    1 1 Отговор
    боже господи ! втори афганистан ще ставало! ти на колко години си, пишляме?!? на 12? или на 13?
  • 5 руснака

    2 0 Отговор
    ето ви малко истина относно този "убит" генерал - http://vz.ru//politics/2012/8/8/592411.html

    всичкото това ми напомня за простотиите, които се писаха точно преди 4 години относно война в Осетия! пък използвате същите начини на манипулиране
  • 6 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ЗНАЧИ МОСКВА ИМАЛА ИНТЕРЕСИ А АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ТАКА ЛИ ? МНОГО МИ Е ЧУДНО ВСИЧКИ ТИЯ РЕВОЛЮЦИИ КАК ТАКА ЗАПОЧНАХА ИЗВЕДНЪЖ И ТО В ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО ИМА ЩЕДРО ПЕТРОЛ ? ХОРАТА БИЛИ СЕ ОРГАНИЗИРАЛИ В ИНТЕРНЕТ И ТАКА ВДИГАЛИ РЕВОЛЮЦИЯ (ще се спукам от смях) СЕГА И В СИРИЯ ЩЕ СТАНЕ КАТО В ЛИБИЯ И ЕГИПЕТ И ПОСЛЕ Е ЯСНО КОЙ ДА СЕ ГОТВИ ... И КОЙ СЕ ПРАВИ ЧЕ САМО ГЛЕДА ОТ СТРАНА И НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ !
  • 7 Мнение

    1 0 Отговор
    В Сирия се води мръсна война, в която няма справедлива кауза, а само страдания и смърт за обикновените хора. Глупост беше от страна на правителството да афишира пристрастност.