Last news in Fakti

8 Август, 2012 21:14 1 954 3

Папагали с интелект на 3-годишни деца

  • папагал-
  • умен

Сивите папагали, които обитават джунглите в Африка, имат логично мислене като на маймуните и децата над 3-годишна възраст. Това установили учени от Виенския университет и Института "Конрад Лоренц", предаде БГНЕС.

По време на експеримента австрийската изследователка Юдит Шмидт размахва пред сив папагал две непрозрачни пластмасови чаши - едната с орех, а другата празна. Птицата моментално познава, че орехът е в чашата, от която се чува шум.

След това пред папагала се размахва само празната чаша, която се поставя на маса заедно с втора, и тогава птицата избира именно втората чаша, макар да не се знае дали в нея има орех.

Заключението на учените е, че щом едната чаша е празна, папагалът е наясно, че в другата има орех.

Такова разсъждение е известно при маймуните и децата над 3 години.

Само че маймуните придобиват този инстинкт едва след продължително обучение, а кучетата от породата немска овчарка изобщо не разсъждават по този начин.

Изследването е публикувано в британското научно списание "Proceedings of the Royal Society B".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    Те били по-умни от нашите , които имат ш.книжки , но са неграмотни ?
  • 2 The Bear

    0 0 Отговор
    Мисля, че тези папагали ще са по-лесни за интегриране в обществото от разпространеният у нас животински вид "м..густи"! Съгласни ли сте!
  • 3 рекс

    0 0 Отговор
    Папагалите са уникални животни, най-умните от всички. Не може и да се сравняват с въшливите помияри и проскубаните котки, дето само ядене и е...е им е в празните глави