Last news in Fakti

22 Април, 2020 18:02 2 869 18

Големият избор на ЕС

  • ес-
  • среща-
  • икономика

Субсидии или заеми ще бъдат предоставени на страните

Големият избор на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Наблюдава се голямо разделение сред страните – членки в ЕС, относно разпределението на подкрепата за страните в групата, съобщи The Telegraph.

Утре ще бъде проведена видео среща на върха. Основна тема ще са действията за възобновяване на икономиката.

Очаква се постигане на споразумение за използване на дългогодишният евробюджет за създаване на фонд за възстановяване. Предстоят преговори по отделни въпроси.

Основна тема е дали подкрепата да е под формата на субсидии или заеми. Запознати с преговорите смятат, че те може да продължат до юни.

Тогава трябва да влезе в сила и пакетът за подновяване на икономиката. Германия, Дания, Австрия, Нидерландия и Швеция настояват средствата да бъдат разпределени като заеми.

Франция, Италия и Испания защитават идеята те да са субсидии за страните.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Пут

    11 27 Отговор
    ЕС става все по единен въпреки усилията на Ршеткин да го направи на парчета.
  • 2 аха

    27 9 Отговор
    Безсилие и лъжи в ЕС! Лекарите са без защитни облекла и се страхуват, а пациентите умират само като чуят цената

    Коментиран от #8, #17

  • 3 Испания и Италия хванаха последния влак

    28 3 Отговор
    Изборът е ясен отдавна. Европа на 3 скорости, Кочинката - задна предавка.
  • 4 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    25 4 Отговор
    Изобщо не ми дреме дали ще са заеми или субсидии, важно е да ги докопам,аз така и така запоследно съм в властта.
  • 5 Няма

    18 3 Отговор
    да има субсидии , а заеми ! Ганьо ще го натоварят с още борчове !
  • 6 Марио

    14 2 Отговор
    Обезсвижмането не е проблем само за пенсионерите.Проблем е за всички, за млади, за стари.Когато човек се обездвижа тялото му и всички мускули по него атрофират.Това е пагубно за здравето ни.Познавам болно дете, единственото му спасение е плуването, за жалост властите му отнеха правото да плува, съответо и правото да живее.Майка ми вчера отиде до супермаркета.Каза, че е толкова обездвижена, че е спирала 15 пъти да си почива.А аз след като спях тренировките имам проблеми с кръвното.Така че борим се с коронавирус, а в същото време си съсипваме здрането.Призовавам властите поне да отворят фитнесите.Моля се да отворят, защото виждам как хората се унищожават, обезвижвайки се.

    Коментиран от #7

  • 7 айсиктир

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Марио":

    Колко хора посещават фитнесите. Ти от тях ли си? Ако си от тях, жалко за самия теб. Във фитнесите се трупат само мускули с помоща на тренажори и хапчета.
  • 8 Аха..я...

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "аха":

    Безсилие и лъжи има в Русия, не в ЕС, там лекарите нямат защитни облекла и маски, там пациентите са оставени на произвола на съдбата. ЕС, в момента взима важни решения за въстановяването на икономиката, и тя ще бъде въстановена защото съюза е богат и има пари, за разлика от провалената икономика на Русия.
  • 9 ZZorro

    15 3 Отговор
    Няма да стане с изкуствено дишане, ЕС просто е в кома и политиците се стремят да запазят единствено статуквото.
  • 10 Гойко Митич

    7 8 Отговор
    Какви субсидии бе мързеливи южняци,севера няма само да ви бърше задниците.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Васил

    10 3 Отговор
    Ес показа колко е слаба и нищо не става от Европейският съюз

    Коментиран от #13

  • 12 Хехе

    9 3 Отговор
    Франция и Германия нилога не могат да бъдат съюзноци.ЕС е мъртвороден.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха Ха Ха

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гойко Митич":

    Кои са южняците Сомалииците в Стокхолм ли?
  • 16 Фифи Перото

    4 1 Отговор
    Субсидии или заеми? Ако се приеме решение за субсидии, за Италия ще е добре, с оглед на големият им вътрешен дълг спрямо БВП на страната, и лошото състояние на фиска и публичните финанси, за Франция и Испания не е от толкова голямо заначение с оглед на добрият им кредитен рейтинг който ще и осигури кредити с ниска лихва. Тези три страни не се славят с добра финансова дисциплина, за разлика от Германия, Нидерландия, Швеция и другите северни страни. Ако се приеме варианта субсидии, финансово дисциплинираните страни ще заплатят част от сметката. Решаващо значение при преговорите ще има ЕЦБ, в лицето на Кристин Лагард, и ако преговорите зациклят, варианта е само един, напечатване на още един или два трилиона евро и въвеждане на субсидирана помощ на страните членки на ЕС, при спазване на определелени правила за страните с по лоши финансови показатели и по голям контрол от ЕЦБ и комисията по финанси в ЕС. Субсидиите ще бъдат най-добрият вариант за по бедните страни, и по лош за по богатите, но тук по важно е скороста на въстановяване на икономиката, и ново преструкториране на европейският пазар, дори и в момента по богатите държави да платят повече в бъдеще време след въстановяването на икономическата дейност на ЕС те пак ще са печеливши.
  • 17 Японеца

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "аха":

    Без облекла са в русия...
  • 18 Реалист

    3 1 Отговор
    Смотани комунистически утрепки, що не вземете да имигрирате в турция или русия и да спрете да пророкувате и злословите за вечния ЕС?