Last news in Fakti

29 Април, 2020 17:25 2 877 13

Пандемията като средство за манипулация и дезинформация от страна на Китай

  • китай-
  • тайван-
  • дезинформация-
  • манипулация-
  • невярна информация-
  • политика-
  • пандемия-
  • епидемия-
  • covid-19

От избухването на епидемията от COVID-19 се появи прилив на масова дезинформация около развитието на ситуацията в Тайван и правителствените мерки за овладяване на епидемията там.

По последни данни към 9 април в Република Китай са заболели 380 човека, а починалите са 5 човека, а изписаните от болниците след излекуване от вируса – 80 човека.

Въпреки това в различни социални медии и основно във Facebook се разпространяват твърденията, че тайванското правителство прикрива истинския брой на заразените с коронавируса лица. Броят на предполагаемите случаи в онлайн публикациите варира от ежедневно увеличение с няколко стотин до общо няколко хиляди. Някои от тези публикации също твърдят, че вирусът се е разпространил сред студентите и военните.

В други пък се казва, че безброй тела са били погребани под Taipei Dome или че правителството е кремирало телата на заразените в различни райони в Тайван, за да не се докладва големият брой заразени с COVID-19. В една от публикациите бе показано изображение на град, обгърнат в пламъци, а текстът към снимката гласеше, че вирусът е излязъл извън контрол в южния град Тайнан. Чуха се и предположения, че самият президент на страната – Цай Ин-уен е заразена и че тя, 63-годишна, рискува да загуби детето, което носи.

Тайванският FactCheck Center – местна организация с нестопанска цел за проверка на факти и обстоятелства – по-късно показа, че изображението на горящия град е от южнокорейския зомби трилър „Train to Busan“ от 2016 г. Организацията развенча и всички по-горе изброени твърдения.

Въпреки това дезинформацията бива широко разпространявана в различни формати, включително графики, изображения и видеоклипове и макар Тайван да има опит в борбата срещу предаването на невярна информация, силата на вълната от лъжливи „факти“, свързани с COVID-19, принуди Бюрото за разследвания към Министерство на правосъдието (БРМП) в страната да излезе с публични изявления и да даде прессъобщения. В едно от тях от 29 февруари БРМП посочва, че в разследване е установено, че по-голямата част от невярната информация за COVID-19, свързана с Тайван, произхожда от социални медии в Китай, основно Weibo и Di Bar, като след това е била препоствана и във Facebook посредством фалшиви акаунти. От Бюрото заявиха, че китайските интернет потребители редактират изображенията, като изкривяват истината и дават невярна информация, което е опит за дискредитиране на правителствените съобщения и подкопаване на тяхната достоверност.

Според тайванския Специален закон за превенция, освобождаване и възстановяване от COVID-19, приет на 25 февруари, хората, които разпространяват слухове или дават невярна информация относно COVID-19 и по този начин рискуват да навредят на обществения интерес, ги чакат санкции, сред които затвор от три години и възможна глоба от 99 000 щатски долара. Мъж от Ню Тайпе бе арестуван на 29 февруари след като публикува фалшива информация във Facebook, а именно, че COVID-19 е излязъл извън контрол в Тайван, че военните са поели контрола над Тайпе и че администрацията на президента е изгаряла трупове на заразени по улиците.

В тази връзка местните власти и неправителствени организации полагат огромни усилия за да гарантират, че обществото има достъп до актуална и точна информация. Центърът за управление на епидемиите ежедневно, а понякога и по няколко пъти на ден свиква брифинги, за да съобщава фактите около пандемията и актуалната ситуация в Тайван. Създадени са над 100 дигитални карти, които в реално време да дават информация относно аптеките, в които има налични маски за лице и тяхното количество, което се пази на склад. Министърът без портфейл Одри Танг също работи с граждански организации и администрацията на Националната здравноосигурителна сиситема, за да събере всички дигитални карти в един уебсайт за удобство на потребителите.

Според БРМП въпреки усилията от страна на правителството, китайската кампания за постигане на масова дезинформация далеч не е приключила. От Бюрото предупреждават, че китайските потребители обсъждат различните езикови (лексикални) особености и графични знаци, използвани в Китай и Тайван, които улесняват идентифицирането на фалшивата информация. Нещо повече – те работят усилено по това да се доближат максимално до езика, използван в докладите на тайванския FactCheck Center.

Пума Шен, доцент във Училището по криминология към Националния университет на Тайпе и един от най-добрите изследователи в областта на дезинформацията в Тайван, заяви пред медиите тази седмица, че до момента всички гореспоменати действия са само опит за опипване на почвата. Той очаква по-мащабна атака срещу Тайван след като в страната бъдат потвърдени още случаи на заболели от COVID-19.

Според Шен целевата аудитория включва не само тайванската общественост, но и китайските потребители, които успяват да заобиколят „Great Firewall“ (чиято роля е налагане на интернет цензура, посредством ограничаване на достъпа до чуждестранни уебсайтове и източници на информация). По този начин се цели да се изгради фасада и да изглежда така, сякаш Тайван е този, който дезинформира, което ще засили позициите на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТттТ

    22 2 Отговор
    За Тайван или Китай незнам-ама в Великобритания хванаха правителството им в лъжа за броя на умрелите.Гардиън го написа и още вечерта имаше обиск в редакцията им от МИ-5. Та незнам къде няма цензура-...сигурно на Марс
  • 2 Yamaha

    15 6 Отговор
    Именно тайванците по заповен на краварите пуснаха вируса в Китай.

    Коментиран от #12

  • 3 Монгола

    14 7 Отговор
    соросите лъжат за Китай искат да спрът вноса от Китай и да почнат да ни скубят дебело за евтини стоки родно производство! Искат да ни обират пладнешки това е плана.
  • 4 Васил

    7 14 Отговор
    Значи заради втората световна война Германия плащаше репарации а сега Китай трябва да на направи същото не може да заразява цял сват и да мълчи като комунист

    Коментиран от #13

  • 5 Чъки

    13 5 Отговор
    Развързали са кесията сородите за всеобща пропаганда срещу Китай!
  • 6 Марио

    11 1 Отговор
    Стига с тази паника.Всичко трябва да се върне към нормален начин на работа и живот.
  • 7 Хехе

    2 10 Отговор
    Никой не харесва Катай в Азия нито Южна Корея нито Тайван нито Япония нито Виетнам нито Индия.Всеки мрази китайските цигaни.
  • 8 да живее Китай

    5 1 Отговор
    Няма вирус,всичко е измама на глобал.простаците служещи на дявола

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Презвитер Козма

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "да живее Китай":

    Тъй, тъй, на чужд гръб и сто тояги са малко. Викай пази боже и се завивай презглава у вас и дано те подмине.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дългия

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Ооо я , жълтурите ще трябва да си платят!!! Стига са си правили експерименти с нас! Всички вируси имат Китайска следа!