30 Април, 2020 13:40 4 023 27

Катастрофална суша в центъра на Европа

  • чехия-
  • суша-
  • глобалното затопляне

Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години и в някои общини източниците на вода ще пресъхнат

Катастрофална суша в центъра на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години и в някои общини източниците на вода ще пресъхнат, каза министърът на околната среда Рихард Брабец, цитиран от Ройтерс.

"Очаква ни безпрецедентен период на засуха, както по продължителност, така и по въздействие", заяви той, след като учени изложиха данни, че в Чехия предстои суша, обусловена от тенденцията на високи температури и малко валежи от 2015 г. насам.

На карта, представена от министерството на околната среда, личи, че към средата на този месец едва 0,1 на сто от територията на страната е имала нормално ниво на подпочвени води. А на 75,4 процента от територията има крайно засушаване, предаде БТА.

"Малките реки ще пресъхнат, ще има десетки, може би стотици общини, на които ще трябва да се доставя вода с цистерни, защото техните водоизточници може да пресъхнат", прогнозира чешкият министър на околната среда.

Положението се утежнява и заради последиците от интензивното земеделие. По времето на комунистическия режим е имало насилствена колективизация, при която синорите и другите граници между нивите са били заличавани. Според експерти това е намалило значително потенциала на почвата да задържа вода, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    37 1 Отговор
    Очакват ни войни за вода.

    Коментиран от #2

  • 2 Може да сме измрели

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    Преди да се наложи да се убиваме за вода
  • 3 Айде бе

    33 2 Отговор
    А вия за 30 демократична диктатура, що не посадихте едно дърво? Стойте жадни като сте глупаци.

    Коментиран от #11

  • 4 пенчо

    33 3 Отговор
    Ще се сбъдне предсказанието,че водата ще стане по скъпа и от златото,още малко и шоуто почва
  • 5 зАБРАНЕТЕ ВЕЦОВЕТЕ ВЕДНАГА

    36 7 Отговор
    ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ И СЕ РАЗМИНЕ.
    ДОГАН С 8 веца ,ви е приготввил ,по един празен язовир, и пет пресъхнали реки.
    Ами другите с вецовете, какво безумие, да печелиш от водата и оставиш хората да мрът от жажда, ТАКА ВИ ТОЧАТ И ВОДАТА И ПАРИТЕ.
    А, да ви е ЧЕСТИТ ГЕРБ, ДА ВИ ИЗГЪРБИ.

    Коментиран от #27

  • 6 Аз бре

    8 3 Отговор
    Няма проблем - Nestле ще ги снабди с вода ;)

    Коментиран от #14

  • 7 Обаче

    23 0 Отговор
    Перник си има резервен водопровод.А Пазарджик сече гора за да не вали много и да не прелее Марица .
  • 8 Мдам

    6 0 Отговор
    Обратната осмоза отдавна е измислена
  • 9 слаботоков

    7 0 Отговор
    Да пият бира бе!🍺🍻🍺🍻🍺😀😀😀
  • 10 Шпек Салам Народен

    14 1 Отговор
    Затова всеки град и всяко село трябва да имат язовир.Навремето поне в повечето имаше.И тук реките са с намален дебит,а по-малките такива, почти пресъхват.Друг основен проблем е изправянето на речните корита-така водата няма естествени завои и прагове,а директно се излива,като клоака.Но поголовната сеч на горите е най-големия проблем. И така.
  • 11 водолейииии

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Айде бе":

    Дърветата няма да решат проблема. Водата на земята няма къде да изчезне. Недостигът, където го има, е локален и е в резултат на неправилно разпределение на водните ресурси. Причината е в идиотската капиталистическа система. Ако имаш финанси да произвеждаш нещо много идиотско, което ти носи печалба, можеш да си осигуриш за това производство водата, която ти трябва на ниска цена, дори да е за сметка на насъщните нужди на другите. Пример: Перник.
  • 12 водолейиии

    19 4 Отговор
    Доброто стопанисване на водните ресурси иска далечно планиране и огромни инвестиции, което не хармонира с интересите на капиталиста. Той гледа да грабне и да бега преди да са се усетили другите за неизгодната сделка. Мотото му е: "след мен-потоп"

    Коментиран от #16

  • 13 зара

    2 5 Отговор
    да изпукат
  • 14 Хечко от Жадец

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аз бре":

    Да пият Жадецко пиво!
  • 15 Ееееее

    13 3 Отговор
    И на тия некадърници комунистите им виновни. Ами що за 30 години не ги върнахте синкурите, бе. Ся щяхте да продавате вместо да купувате вода.
  • 16 NikNay

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "водолейиии":

    Това за което говориш са спекулантите а капиталиста инвестира в бъдещето за да има и тогава сигурни доходи. ...

    Коментиран от #22

  • 17 Айде перник

    3 3 Отговор
    Изнасяй за чешко вода, ся ти се е паднало да напълниш джобето.
  • 18 Бесен Язовец

    5 4 Отговор
    Така е, който руши паметници на,, ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ " Господ ги наказва така е!
  • 19 За това сме си виновни ние хората 😰

    5 1 Отговор
    Природата си отмъщава.Дано не е много късно вече .....
  • 20 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КАКВО КАЗВАТ: БЕЛИНГКЕТ ;ШПИГЕЛ;ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ;СНН; МОНД И СТАМПА И ....????????????
  • 21 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СОЦИ НАПОИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ- КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА И НАПОЯВАНЕТО -ЧАСТНОТО НАПОЯВНЕ ----53 ГОДИНИ СЛЕД НАМЕСАТА НА "ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР" В ЧЕХИЯ -СУША !?!?!? НО РАЗЧИТАТ -РУСИЯ ДА ПОМАГА И ДА СПАСИ ЧЕХИЯ ОТ "АБВЕРА " !!!НО САМИТЕ ЧЕХИ /С ВИСОК СТАНДАРТ/ ИСКАТ ДА НЕ ЗАВИСЯТ ОТ СВЕТОВНАТА КАРТИНКА!!
  • 22 водолейиии

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "NikNay":

    Под спекула се разбира надуването на цените при обстоятелства, които се приемат за екстрени. Няма точен критерий, кога свободното пазарно определяне на цените се превръща в спекула. Критерият се спуска от горе, от този, който е на власт, от капиталиста. Когато той манипулира пазара за по-големи печалби, всичко е ОК. Но когато го прави някой по-дребен в своя полза, веднага се въвеждат някакви "законни" регулации. Най-добрия пример е фондовата борса. За мен по дефиниция печеленето от борсови игри си е спекулация и паразитизъм независимо дали е според измислените им "правила ". Няма принципна разлика между капиталист и спекулант. Разликата е формална, по относителен и лесно променим критерий, определен от най-силния в играта. Приказките за хуманизъм и обществени ползи са дъвки за пред стадото. Дъвчат ги само два типа хора: или лъжливи мошенници, или обслужващи о̀вци, които се надяват да издрапат до обществото на самопривилегированите. Ти налучка същината на явлението: едно и също нещо е законно или незаконо само защото е официално обявено за такова. Пък то все си е то. Капиталист и спекулант е едно и също.

    Коментиран от #23

  • 23 NikNay

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "водолейиии":

    Не съм много сигурен, че спекулант и капиталист е едно и също. Спекуланта работи на принципа удряй и бягай защото в неговата сферата е днеска има утре няма. Докато капиталиста инвестира в дългосрочни програми които ще му се ретината в бъдещето.

    Коментиран от #24

  • 24 бодолейиии

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "NikNay":

    Какво е дългосрочна програма? За мен това е програма направена от субект, който има еднопосочни интереси с интересите на обществото и за това има право да разполага с неговите финанси за да направи програма надхвърляща границите на човешкия живот. 30годишните концесии не са такива. При тях концесионера преследва печалбата си, а министъра е фактически нелегитимен, защото на практика не милее за интересите на хората, а за собствената си изгода. И се сключват по някога направо безумни договори, които гарантират печалбата на капиталиста при всякакви условия. Какво ме греят капиталовложенията на капиталиста, след като цената на водата ще я превърне в недостъпно "злато" за мен. Преди години четох за един скандал в южноамериканска държава, където държавната кметска (или министерска) овца беше сключила договор с канадска фирма за водите с драконовски забрани. Нямаш право да си сложиш варел под капчука защото всяка капка от небето е собственост на канадския лапач-инвеститор. А цените на водата бяха непосилни за болшинството от хората, понеже градчето беше бедно. Същото го има нагледно и във фалита на Детройт-в нета има много материали за него. По принцип ВСИЧКИ обществени поръчки в условията на капитализъм са пълни с крещящи конфликти на интереси и по същество са НЕЗАКОННИ. Те са един от масовите варианти за капиталистически "инвестиции". Другия вариант са идиотизмите с авторските и патентните "права". Те пречат на развитието много повече отколкото се твърди, че "

    Коментиран от #25

  • 25 водолейиии

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "бодолейиии":

    Те пречат на развитието много повече отколкото се твърди, че "помагат". Няма такива "права", те са измислица за легитимиране на обществен паразитизъм и тирания.
  • 26 Фори С

    1 0 Отговор
    пият бира, вместо да правят молебен за дъжд
  • 27 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "зАБРАНЕТЕ ВЕЦОВЕТЕ ВЕДНАГА":

    Поздравление ,само дето повече са "писателите" а много малко читателите в България.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания