Last news in Fakti

24 Април, 2020 21:43 3 305 27

Пшеничните посеви са в критично състояние заради сушата

  • пшеница-
  • реколта-
  • суша-
  • засушаване
Пшеничните посеви са в критично състояние заради сушата - 1
Снимка: БГНЕС

Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България, а причината е продължителното засушаване. Цитирани от "Нова телевизия", зърнопроизводителите твърдят, че добивите падат с всеки ден, в който няма валежи.

1 300 000 декара с хлебната култура са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се извършват обследвания на площите, а за ситуацията е информирано Министерството на земеделието. „Всеки ден губим добив. Докъде ще продължи загубата и на колко килограма ще се спрем още е рано да се каже, от гледна точка на това, че не знаем кога ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, да са 100 килограма“, коментира пред "Нова телевизия" Петър Петров, зърнопроизводител.

Част от земеделските производители вече обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби. „Редукцията ще е голяма – всичко е на късмет: ако завали, на някои места ще се възстановят, няма да е без нищо, на някои места ще е без нищо. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише вече на силаж“, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода на ден, коментират специалистите. Достатъчни количества, обаче, не са валяли от септември, и влагата в почвата е малка. „Щетата сега според мен е 20-30% и тези проценти са динамични. След няколко дни – ще бъде повече. Това, което наблюдавам в последните 7 дни е просто отчайващо – растенията в посевите просто се променят с часове, особено в топлата част на деня, когато изпарението е най-голямо”, обясни проф. д-р Николай Ценов, селекционер и семепроизводител.

Според учените ситуацията е критична, но все още има шанс за минимизиране на загубите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДАВИЕ БАМАЙ КАТА

    28 13 Отговор
    МОШЕНИЦИ
  • 3 6399

    24 7 Отговор
    Ще се молим за зърно на Путин. И без това нашето производство го ядем само ние а арабите го изкупуват за фураж.

    Коментиран от #20, #27

  • 4 ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛ

    29 5 Отговор
    И ГОРИВАТА МНОГО СКЪПИ..ХА ХАА
  • 5 зараза

    23 3 Отговор
    глад мор земетресения войни и слухове за войни в последните дни , казано е в светото писание , гответе се ...
  • 6 Митьо

    31 1 Отговор
    Аз като им разправям че от корона вируса има по страшно и на него му казват Глад!!!!!!
  • 7 Гост

    37 9 Отговор
    Ами решението е просто - купуват си поливни системи и добивите стават двойни, а се сеят и втори култури и печалбите стават още по-големи. Ама не им се разправя и чакат на колкото пусне Господ. Е, да не мрънкат тогава. То не става само с програми, субсидии и грантови схеми...

    Коментиран от #17

  • 8 Ех тия зърнари

    30 2 Отговор
    Айде сега Таневица да се изкаже как ще им отпуснат едни няколко стотин милиона за подкрепа. Ама нищо че всяка година им изсипват по един милиард за зърно а пък хляба сие пак 1,20.Нещо като с горивата и цените. Честито
  • 9 Споко

    19 0 Отговор
    Не се бойте братя и сестри, министърката каза, че имаме запаси за две години, пък тая каквото Господ даде и кой каквото може покрай вируса да окраде(ззнаем ги)
  • 10 ген. Майтапчийски

    13 0 Отговор
    Мамалигата е питателна храна. Тръмп вместо самолети да ни прати царевица
  • 11 ББ БАНКЯ

    17 1 Отговор
    Според кмет Фандъкова през миналата година е имало от повече 130 дъждовни дни и толкова дъждовни, че проектите в София са забавени и нр спазен срока. На кое да вярвам - суша или много дъждовно!!!!!
  • 12 Фермер

    12 0 Отговор
    Е нали сме имали запас за 2 години.

    Коментиран от #15

  • 13 ДО 12

    7 4 Отговор
    КАЗА ЛИ НЕЩО ИЛИ КАРУЦА МИНА..
  • 14 Пари

    14 5 Отговор
    няма ! Да разпродоват имения , лимузини , джипове и т.н. , купени от парите на данъкоплатеца от ЕС , отпуснати за България и гражданите ѝ , а не за мошениците безродни и грабливи !

    Коментиран от #22

  • 15 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Фермер":

    Не е важен Запаса а Размера на Рентата,щото от Личен опит съм забелязал, че като ми е пълен джоба наблягам на Луканката и изобщо не се сещам за Хляб.

    Коментиран от #19

  • 16 Нова

    13 1 Отговор
    Що така бе? Каква суша? Я при унищожителя на хидромелиоративната системна на страната~харизанката. Няма само защитни тези умности да ръси и строго да гледа.
  • 17 габровец от варна

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ми то ги имаше готови направени само трябваше да се осъвременят,ама някой хора взеха че ги дадоха за скрап.:-)
  • 18 Нощен Наблюдател

    20 0 Отговор
    За големите арендатори - получатели на субсидии , хубава година няма ! Или суша , или много дъжд ! Но всички са милионери и случайно свързани с властта .
  • 19 Пешо 00

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Без пшеница няма луканка!

    Коментиран от #23

  • 20 Ййй

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "6399":

    Изказваш се неподготвен. Хлебна пшеница се отглежда само в Канада и малко в Италия. Целия останал свят отглежфа т.н. фуражна пшеница.
  • 21 св дух

    4 3 Отговор
    точно обратното е тази пролет вали най- много
  • 22 менгеле

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пари":

    ще продадат само ако народа ги линчува-демек нароода ще ги продаде от тяхно име е в тяхна памет
  • 23 ГСППВЕИ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо 00":

    и тя е менте като сичко правено в бг
  • 24 Нова

    6 1 Отговор
    То в другите държави всичко е супер! Та вноса дето го ядем е прекрасен. Ама това беше целта. Родното да се унищожи, та пазара да се залее с боклуците на прехваленият "бели' държави а сега след приемането на Сета добре ще похапваме ГМО
  • 25 Активист на БКП

    1 1 Отговор
    Карантината убива апетита! А ако се наложи ГЕРБ ще въведат купонна система ! По един хляб на седмица на човек!Така ще се пести и от тоалетна хартия!$лава на ГЕРБ и САЩ !!!
  • 26 Няма дъжд

    1 1 Отговор
    Що малоумни коментари. Факти.бг вземете малко разчиствайте.. няма дъжд конспиратори.. ще поливаш от земя, която в годините никога е нямало вода.. ма тъй де, коментарайте от у дома, тъй по лесно..
  • 27 Ти ненормален ли си

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "6399":

    бе? Българската пшеница е най-хубавата в света и я изнасят през океана, щото ония там не са прости. Простите като тебе ядат тяхната ГМО фуражна пшеница и после се чудят "що хляба не е хубав като едно време"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове