Last news in Fakti

6 Май, 2020 14:11 2 261 3

Тайван към СЗО: Дайте ни информация от първа ръка за коронавируса

  • тайван-
  • сзо-
  • тайпе

Тайванският здравен министър поиска от Световната здравна организация (СЗО) да осигури на острова достъп до информация от първа ръка за коронавируса, като каза, че липсата на такава забавя работата на Тайпе в борбата с епидемията. Това предаде Reuters.

Изключването на Тайван от СЗО, което бе инициирано от Китай, тъй като Пекин счита острова за една от неговите провинции, вбеси Тайпе. Властите твърдят, че това е създало пропаст в глобалната борба срещу коронавируса и е застрашило здравето на острова.

Говорейки пред чуждестранни репортери в Тайпе, министърът на здравеопазването Чен Ши-чунг заяви, че Тайван иска правилен достъп до СЗО.

„Това, което искаме, е информация от първа ръка. В противен случай, предприемаме забавени действия срещу коронавируса. Но ако получаваме най-актуалната и пълна информация от СЗО, ще можем да видим цялата картина и да реагираме проактивно, създавайки различни системи или политики. Тогава действията на Тайван ще бъдат по-бързи и няма да се превърнем в пропаст в глобалната борба срещу коронавируса“, обясни Чен Ши-чунг.

Тайпе представи списък от жалби срещу СЗО, включително че организацията е посочвала неверен брой на заразените на острова, игнорирала е искания за информация и се е поддала на натиск от Китай.

Въпреки това, както СЗО, така и Китай твърдят, че Тайван е бил осигурен с помощта, от която се нуждае.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кевин Чен

    3 4 Отговор
    Сателитът Тайван иска информация от първа ръка. Ми питайте Бай Дончо бре, жълтури с английски имена.
  • 2 Гербав трол

    2 5 Отговор
    Пекин счита острова за една от неговите провинции

    Не само Пекин а повечето държави считат Република Китай за провинция на Китайската Народна Република и е призната само от 18 държави в света за отделна държава. Винаги е била част от Китай но сепаратистите на Чан Кай Ши с помощта на американците я отделят от Китай. Не са членки нито на ООН нито на СЗО а сега искат информация - общодостъпната я получават.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Китайски македонци!!!