Last news in Fakti

17 Май, 2020 12:50 3 117 27

Решават съдбата на Пуерто Рико

  • пуерто рико-
  • статут-
  • остров-
  • референдум

Референдум определя статута на острова

Решават съдбата на Пуерто Рико - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пуерто Рико, която е свободно асоциирана държава под управлението на Съединените щати, ще проведе референдум за статута на острова на 3 ноември. Законът за това беше подписан от губернатора на щата Ванда Вакес, съобщи БГНЕС. Видео от церемонията по подписването беше публикувано от местния вестник Nuevo dia.

На гражданите ще бъде зададен един въпрос - "Трябва ли Пуерто Рико да бъде незабавно приет в състава на Съединените щати."

"Референдумът, който ще се проведе заедно с избора на губернатор на 3 ноември, не предвижда, че САЩ трябва да приемат резултатите от вота", отбелязва изданието. Решението трябва да бъде взето от Конгреса на САЩ. Още през 2018 г. постоянният представител на Пуерто Рико към Конгреса на САЩ внесе законопроект, признаващ Пуерто Рико като американски щат до 2021 г.

Това не е първият път, когато жителите на Пуерто Рико определят политическия статус на острова на референдум. Последният път те гласуваха за присъединяване към САЩ като 51-и щат през 2017 година. Министерството на правосъдието на САЩ обаче не подкрепи провеждането на гласуване в Конгреса.

Пуерто Рико е признат за територия на САЩ от 1898 година. Жителите на щата са граждани на САЩ, но те не могат да гласуват на президентските избори и имат само един представител с ограничени права на глас в Конгреса на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 език мой

    12 0 Отговор
    "Пуето Рико", мръсник ;)))))
  • 2 shopo

    7 2 Отговор
    смях...
  • 3 shopo

    4 3 Отговор
    защо ли ми звучи позната тази история?!
  • 4 морски

    11 6 Отговор
    Невероятна държава !! Имах щастието да съм там две седмици , и е най-добре да си е независим щат , защото там живеят предимно испаноговорящи , и са много горещи хора !
  • 5 Бесен язовец

    13 24 Отговор
    Русоробите в България няма ли да гласуват за присъединяване към Русия.

    Коментиран от #7

  • 6 Ех Антония

    7 1 Отговор
    Само пуето ти е в главата, но иначе ставаш
  • 7 322

    8 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    Ако допуснем всички вариянти, за мен най-добрият е да сме в ЕС. Не желая нито да сме щат, нито губерния. Жалко, че Британия направи емоционален и неосъзнат избор.
  • 8 СССРБарета

    12 7 Отговор
    Референдум, ама той ще е незаконен! А от Москва дали ще признаят анексирането на Пуерто Рико?

    Коментиран от #10

  • 9 Хектор

    9 9 Отговор
    Качват се на потъващ кораб!Америка си отива..Да избереш луд човек за президент!?

    Коментиран от #11, #13

  • 10 факти

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Опорката ти издиша още преди да се е случило събитието.Референдум ще се прави по желание на жителите,а не да влезне някоя терористична държава агресор като русия и да ти го наложи.Освен това САЩ не са напълно съгласни Пуерто Рико да бъде обявен за официален щат.Русия пък какво щяла да мисли или не ,няма никакво значение ,защото русия е изолирана страна от света и нейното мнение по подобни казуси не струва и пет стотинки,докато целия свят е на мнение ,че Крим е НЕЗАКОННО анексиран.
  • 11 Ахил

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хектор":

    Президента, все ще си отиде в един момент, все пак там не управляват с десетилетия, като на други места. За Америка малко ще почакаш. Русия търгува ли вече само с рубли?

    Коментиран от #12

  • 12 Китаец от Сибир

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ахил":

    То всъщност Русия търгува ли въобще ? Износът им е по-малък от този на Холандия,а и също така Русия не произвежда нищо.
  • 13 Китаец от Сибир

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хектор":

    Разкажи ни повече ,че явно нещо сме пропуснали.Какво се случва ,че Америка потъвала ? Това не е СССР ,че да се разпадне.Американската икономика е най-голямата ,една от най-стабилните в света и от както Тръмп е президент има голям растеж и сред най-успешните в историята на САЩ.Така ,че обясни ни как по-точно Америка потъва ? Държави които потъват са Русия и останалите които са под крилото на Русия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Четящ

    7 7 Отговор
    Само 36 милиона безработни,регистрирани!Печатане на долари без покритие!!Испаноговорящи и негри,общо вече над 50%!Нещо като България!?Оставете я Русия.

    Коментиран от #16

  • 16 факти

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Четящ":

    Продажен русофилски изменник ,в САЩ населението е 72% бели.Глрдай си мизерната русийка дето християните са едва 50% ,а скоро русия ще стане изцяло мюсюлманска република !

    Коментиран от #18

  • 17 падналия ангел

    4 1 Отговор
    Хайде сега малко факти-По конфесионален състав населението на Руската федерация може да се раздели на: - християни - 88,7% (от тях православни - 93,2 %, старообредци - 4,7 %, протестанти - 0,7 %, католици – 0,3 %, униати – 0,5 %, арменогригорианци – 0,4 %, други – 0,2 %), - мюсюлмани - 9,2 % (от тях сунити - 97,7 % и шиити – 2,3 %), - юдеи – 0,4 %, - будисти /ламаисти/ – 0,5 %, - други -1,2 %. Това за Русия. За САЩ-Големият брой чернокожи се дължи най-вече на нарасналата раждаемост сред тях, както и увеличения брой имигранти в САЩ, се посочва в доклада.

    За момента процентът на чернокожите в САЩ е една трета от населението там. Ако тенденцията се запази, се очаква през 2050г. те да бъдат половината от жителите в страната. Това, което четеш за белите, че са над 73% е измамата с латиносите, броят ги към белите и смятат само афроамериканците. Защото, като отвориш Уикито за население на САЩ и поотделно са дадени белите народности (немците са над 15%),руснаци,евреи,италианци, ирландци и т. н. ще получиш общо над 40%.

    Коментиран от #19, #20, #23

  • 18 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    Айнщайн я ни кажи сейчас как се казва американския посланик в София и почему. После говори за процент бели, черни, червени, жълти и пембени.
  • 19 истината

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "падналия ангел":

    Мюсюлманите в Русия са над 20 милиона ,но не могат да бъдат официално преброени поради някои причини.Също така Русия е единствената държава при която е спорно точно колко са християните,като те са между 46% и 70% от населението.Исляма се разрабства изключително бързо в Русия и до 15 години мюсюлманите ще са над 30% от руското население.Християнстовто там изчезва и скоро Русия ще е изцяло излсмяска република.Отделно и руското население се стопява с поне 1 милион на година.Най-християнските държави на тоя свят са САЩ,Бразилия и Мексико.

    Коментиран от #21

  • 20 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "падналия ангел":

    Ама те не са саде афроамериканци и латиноси цветнокожите. Ами чайниците, джапонците, папуасите, виетнамците, тайванците малайзийците и т.н.
  • 21 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "истината":

    Свети овча глави, уж не могат да бъдат преброени пък ти ги знаеш колко са. Отговорили как се казва американския посланик в София. Американския. Сравни имената с руския. Значи според офчата глава най християнската държава се представлява от Мустафа. Отделно че в сащ няма християни а някакви секти в голямата си част сатанитски.

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Много се смях

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Пич ти изби рибата с това че в САЩ нямало християни а били сатанисти
  • 26 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    САЩ е най-голямата християнска държава , умнико !!! И ще бъде такава още сто години , щото следващата Бразилия е със почти 120 милиона по-малко население , а съотношението на мюсулмани и християни е три пъти по-добро от Раша !!!! Единствено може да я мине Европейския съюз , когато стане федерация !! А за Раша мисля че няма нужда да уточнявам кой ще бъде скоро по-голямата част от населението !! Жокер , това дето не ходи в църква !!!
  • 27 Гербер натовец

    2 1 Отговор
    Трябва незабавно гласуване в народното събрание в България за присъединяване към САЩ като 52 щат. Ще се присъединим единодушно като към НАТО.