Last news in Fakti

4 Септември, 2012 20:39 1 826 3

Македонският президент: Да оставим историята на историците

  • македония-
  • история-
  • ръкописи
Македонският президент: Да оставим историята на историците - 1
Снимка: БГНЕС

Македонския президент Георге Иванов смята, че България и Македония трябва да оставят историята на историците и да си сътрудничат по европейските стандарти.

Президентът заяви това в Брюксел след среща с комисаря по разширяването Щефан Фюле, на която отново е бил обсъден въпросът за ролята на добросъседските отношения, предаде БНР от европейската столица.

Запитан дали смята, че интерпретациите на общата история с България, които правят македонски представители, могат да попречат на еврочленството на страната му, Иванов заяви:

Европейският съюз е идея, която ни обединява за бъдещето. Достатъчно гледахме назад. Ние се стремим към членство в Евросъюза, където да работим заедно с България според европейските стандарти, критерии и ценности. Нека оставим историята на историците, каза македонският президент.

Комисар Щефан Фюле припомни, че България е сред последните страни, които са се присъединили към Евросъюза. Не се съмнявам, че българските власти искат и македонските граждани да могат да се възползват от еврочленството, подчерта Фюле.

Междувременно Георге Иванов потвърди и в Брюксел позицията си, че няма да приеме следващия доклад на Еврокомисията, ако в него отсъства определението "македонски".

Скандал се разрази около наименованието на македонска изложба в Брюксел. Наши евродепутати рязко възразиха срещу наименованието „македонски”. Български историци бяха категорични, че няма такова нещо като „средновековни македонски ръкописи”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Замислен

    2 1 Отговор
    Нашите сънародници обичат европейските стандарти, когато им изнасят, и са върли сърбофили в политиката си. Единственото, в което могат да обвинят България е, че се е поддала на външния натиск след 1944г. и е участвала в създаването на "тяхната" нация. Това отдавна се е превърнало в скъпоплатена грешка, но и европейските историци премълчават, че едва ли сме имали избор.
  • 2 Nace

    3 1 Отговор
    Prost, prost, ta prost makedonez ot Bulgaria...
  • 3 Куромагомедов

    0 0 Отговор
    Що е маке се е л..но...
Новини по държави: