Last news in Fakti

7 Септември, 2012 11:33 1 229 0

Акцентите в речта на Обама

  • обама
Акцентите в речта на Обама - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Основните теми в изказването на американския президент Барак Обама пред националния конгрес на Демократическата партия на САЩ в Шарлът, Северна Каролина:

За изборите

"В крайна сметка, когато вземете бюлетината се изправяте пред най-ясния избор от поколение насам".
"През следващите години във Вашингтон ще се взимат важни решения за икономиката и заетостта, данъците и дефицита, енергията и образованието, войната и мира, ... решения, които ще имат огромни последствия за нашия живот и за живота на нашите деца през следващите десетилетия".
"Във всеки случай, изборът няма да бъде само между двама кандидати или две партии. Това ще бъде избор между два различни пътя за САЩ".

За надеждата

"Първият път, когато говорих пред конгреса през 2004 г. бях по-млад, бях кандидат за Сената от Илинойс който говори за надеждата".
"Осем години по-късно надеждата е изправена пред изпитания. От ударите на войната, от една от най-лошите икономически кризи в нашата история и от политическия блокаж, който ни кара да се запитаме, дали винаги е възможно да бъдем на висотата на проблемите на нашето време".

За икономиката

Да преодолеем кризата ще означава "общо усилие, споделена отговорност и начина да се правят смели и упорити опити, които Франклин Рузвелт направи по време на единствената по-лоша от тази криза".
"Но знайте ... проблемите ни могат да бъдат решени. Ние можем да бъдем на висотата на трудностите. Пътят, който предлагаме е може би по-труден, но ни води към по-добър свят".

За обществото

"Ако изоставите идеята, че вашият глас може да определя, тогава други гласове запълват празнината: лобистите, защитниците на частни интереси, хората, които опитват да купят този избор с чекове от 10 милиона долара, политиците от Вашингтон, които искат да решават с кого да се обвържете или да контролират какво жените да правят със себе си.
"Вие единствени можете да направите така, че това да не се случва. Вие самите имате властта да ни накарате да продължим".

За дипломацията

"Не може да си готов за дипломация с Пекин, ако не можеш да посетиш Олимпийските игри, без да обидиш най-близкия ни съюзник", каза Обама. Мит Ромни бе посетил в края на юли Лондон и тогава засегна гордостта на домакините си с изказвания за недостатъчно добрата подготовка на игрите.
"Не може да определиш Русия за враг номер едно, а не Ал Кайда, освен ако не си останал с манталитет от времето на Студената война", продължи Обама. Ромни бе определил в свое изказване Русия като основен противник на САЩ.
"Моят противник и неговият помощник /кандидатът за вицепрезидент Пол Райън/ са новаци във външната политика", заяви Обама.
"Моят съперник каза, че е "трагично" да се сложи край на войната в Ирак и не ни каза как да сложим край на войната в Афганистан. Аз го направих и ще го направя", натърти Обама.

За околната среда

"Да, моето намерение е да продължим да намаляваме емисиите на въглероден двуокис, който затопля планетата защото криматичните промени не са мит".
"Все повече засушавания, наводнения, горски пожари, това не е лъжа. Това е заплаха за бъдещето на нашите деца".

За семейството

"Мишел, аз те обичам толкова много. Онази вечер мисля, че цялата страна видя какъв късмет имам с теб.
Малия и Саша, аз съм горд с вас ... Но не си правете илюзии, утре сте пак на училище".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА