Last news in Fakti

26 Май, 2020 17:38 1 607 7

ЕК иска новият мониторинг да заработи през септември

  • мониторинг-
  • марош шефчович-
  • ес-
  • ек-
  • върховенство на закона

Германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход

ЕК иска новият мониторинг да заработи през септември - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия запазва намерението си през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС. Такава е позицията на зам.-председателя на комисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси.

ЕК разговаря с държавите и съгласува с тях подготовката на докладите, поясни той. По неговите думи наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване, предаде Би Ти Ви.

Темата с новия мониторингов механизъм придоби нова актуалност през последните дни, след като в официални препоръки до България беше посочено, че съдебната ни система остава под наблюдение. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за България и Румъния заради нереформираните им съдебни системи при приемането им в ЕС през 2007 г. Управляващите у нас и предходния състав на ЕК се бореха мониторнгът да отпадне, но все още няма решение на Съвета на ЕС в тази посока. Все пак и сегашната комисия обяви, че няма промяна в позицията и смята, че наблюдението в сегашния му вид трябва да бъде премахнато.

Шефчович съобщи, че се очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от COVID-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения. Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. Тя добави, че днес министрите са разговаряли за съгласуваността в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.

Досега ЕК е приела 290 решения, свързани с новата криза, съобщи Шефчович. Той добави, че по обща оценка епидемичната обстановка в ЕС се подобрява и европейските държави очакват пътуванията през вътрешните граници да бъдат възобновени при първа възможност. Имаме нужда от бързо политическо споразумение за бюджета, добави зам.-председателят на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жирафа Габриел

    6 2 Отговор
    Суперкомпютъра ми ще оправи нещата, пасете спокойно овце!
  • 2 И тази ЕК

    6 2 Отговор
    е ялова, като предходната.
  • 3 Гербав трол

    6 1 Отговор
    Щели да наблюдават съдебната ни система - как може да наблюдаваш нещо което го няма.
  • 4 ЕвроГейщина

    6 1 Отговор
    Тези комисии са като нашите. Създадени са за да могат едни чиновници да лапкат държавни пари, да създават добри условия за корпорациите, да им разчистват пътя за още по-голямо забогатяване и нищо друго да не правят. Някой да се сеща за някоя комисия от последните 30 г, която да е направила нещо полезно за хората? Аз лично не се сещам за такава. Нито българска, нито европейска.
  • 5 ПунтаМара

    1 0 Отговор
    Ние си имаме каскет, който е частен проКУРор на мафията у нас. Това се знае от западните ни „партньори“, но явно на тчх така им е изгодно. Къде са външно финансираните НПО-та, които са много активни, когато става въпрос за малцинства, обратни, педофили и всякакви подобни отрепки. Не им е платено да са активни за важните неща, а само за това, което срива държавността, обществото и семейството. Къде е дойче веле да изтипоса една статия за съдебната система. И на тях не им е платено...
  • 6 РЪМПЕЗИ

    1 0 Отговор
    КЬОВЕШИ, ЗАПОЧВАЙ ОТ БЪЛГАРИЯ...НИЕ СМЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЯЗВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ...ХЕМ ЗА НАС ЩЕ Е ДОБРЕ, ХЕМ ЗА ЕВРОПА...
  • 7 Професор

    0 0 Отговор
    ЕС е основен политически проект на неомарксизма, завзел и модифицирал ЕИО. Неомарксизмът е втори опит за глобализация след болшевизма. За разлика от последния, който проповядваше директна антикапиталистическа революция и насилствено завземане на властта, неомарксизмът е идеология целяща разграждането на капитализма отвътре, чрез политическо овладяване на неговата система за управление. В този смисъл, неомарксизмът е много сходен с нацизма, който овладя властта в Германия също с политически маневри отвътре. Основните идеологически компоненти на неомарксизма са 10: 1. Феминизъм; 2. Мултикултурализъм; 3. Джендеризъм; 5. Разбиване на семейството; 6. Антихристиянска пропаганда и атеизъм; 4. Реформа в съдебната система толерираща престъпността и пороците; 5. Представяне на пороците и перверзиите като "права на личността"; 6. Умишлено дегенериране на образователната система и поощряване на псевдонауки, предимно в социалната и хуманитарната области; 7. Анти-индустриална агитация, представяна като "защита на природната среда" и развиване на псевдонауки целящи за всяко явление да се обвини капитализмa с цел да бъде задушен и ликвидиран (пример: глобално затопляне, коронавирус); 8. Глобализация като средство за ликвидиране на националните капиталистически държави; 9. Непрекъснато развитие на командно-административната система с цел създаване на огромни умишлени пречки на бизнеса; 10. Неконтролирана миграция и иcлямизaция с цел ликвидиране на националните кaпитaлиcтич