29 Май, 2020 18:45 1 953 1

Основни резултати от дейността на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за първата му година на поста

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев

Страната се намира във важен етап от своята история

Основни резултати от дейността на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за първата му година на поста - 1

На 9 юни 2019 година в Казахстан се проведоха президентски избори, на които с подкрепата на 70,96 % от населението спечели Касъм-Жомарт Токаев, кандидат от политическата партия „Нур Отан”.

На 12 юни 2019 г. Касъм-Жомарт Токаев положи клетва пред народа и официално встъпи в длъжност президент на Казахстан.

В инаугурационната си реч новоизбраният президент се обяви за приемственост във външнополитическия курс на страната и продължаване изпълнението на държавните програми.

Държавният глава постави обща държавна цел: да се постигне практическо прилагане на формулата “силен президент – влиятелен парламент – носещо отговорност правителство”.

В същото време президентът определи като важна задача да се реализира концепцията за „чуваща държава”, която бързо и ефективно ще отговаря на всички искания на гражданите.

Президентът ясно определи, че диалогът между властта и обществото трябва да се основава на признаването на плурализма на мненията, като формулира основната насока за такова взаимодействие по формулата „различни мнения, но единна нация”. По-нататъшната подкрепа и укрепване на гражданското общество влязоха в кръга от основните задачи на държавата.

Наскоро по инициатива на президента К.Токаев в Казахстан за първи път беше учредена нова площадка за диалог на държавата с гражданското общество – Национален съвет за обществено доверие, в който влизат 44 представителя от различни слоеве на населението и 3 омбудсмана - по правата на човека, по правата на децата и за защита на правата на предприемачите. Основни задачи на Съвета - събиране и разработване на предложения и препоръки на обществеността по актуални въпроси на държавната политика.

Освен това, в структурата на Администрацията на президента е създаден специален отдел, предназначен да следи за качеството на разглеждане на жалбите на гражданите.

С цел укрепване на гражданското общество на 27 август 2019 г. президентът К. Токаев със своя Указ за първи път в Казахстан създаде президентски младежки резерв, чиито представители се назначават на висши държавни постове. Сред основните изисквания към участниците в резерва са гражданство на Република Казахстан, възраст до 35 години, образование и общ трудов стаж от поне 5 години.

На 2 септември 2019 г. президентът К. Токаев на съвместно заседание на двете камари на Парламента отправи послание към народа на Казахстан. Обръщението представлява стратегическата визия на държавния глава за политическото и социално-икономическото развитие на страната през следващите години. Отбелязан е основен принцип, че успешните икономически реформи са невъзможни без модернизиране на обществено-политическия живот на страната.

В рамките на реализацията на концепцията за „чуващата държава“ президентът К.Токаев инициира активизиране на диалога между политическите партии и движения, като продължи процеса на партийно строителство. На 25 май 2020 г. президентът К.Токаев подписа закони за изборите и за политическите партии, според които се намалява регистрационната бариера за създаване на политически партии от 40 хиляди до 20 хиляди членове на партията, а също така се въвеждат квоти в размер на не по-малко от 30% за лица под 29-годишна възраст и за жени от общия брой на включените в списъка лица, за да се регистрират кандидатите за депутати в Мажилиса на Парламента и местните маслихати (общински съвети) от една политическа партия.

Наред с това, на 28 май т.г. Сенатът на Парламента на Казахстан одобри законопроект, който установява в законодателството понятието „парламентарна опозиция” и определя статута и правното ѝ положение. Документът предвижда правото на депутатите от партията, които са в малцинство, да се изказват на съвместните заседания на Камарите и на срещите на работните групи, да инициират парламентарни изслушвания. Тези нововъведения са внесени в законодателството на страната по инициатива на президента на Казахстан К. Токаев, която инициатива бе издигната на 20 декември миналата година на второто заседание на Националния съвет за обществено доверие в гр. Нур-Султан.

Осъзнавайки значението на гарантирането на конституционното право на гражданите на мирни събрания, президентът изрази ясна позиция за подкрепа на мирните митинги, които не нарушават закона и не накърняват спокойствието на гражданите. По инициатива на държавния глава на 25 май 2020 г. бе приет концептуално нов Закон за реда за провеждане на мирни събрания, разработен въз основа на опита на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въведена е уведомителна процедура за провеждане на митинги, предписани са ясни дефиниции на термините в закона, предвидени са права и задължения на организаторите и участниците, както и на държавните органи.

Държавният глава засили защитата на основните права на гражданите. По инициатива на президента К.Токаев бяха затегнати наказанията за изнасилване, кражба на добитък, разпространение и производство на наркотици, както и бракониерство.

Президентът не заобиколи въпросите за развитието на пенсионната система. По негова заръка, за първи път се разглежда въпросът за използването на пенсионни спестявания преди пенсиониране от работещите граждани за закупуване на жилище или за образование.

Президентът К. Токаев обърна специално внимание на проблема с корупцията. По негово нареждане Агенцията за държавната администрация и борба с корупцията е разделена на две отделни структури: Агенцията за държавната администрация и Агенцията за борба с корупцията. Това повиши ефективността на държавната служба и също така даде възможност за по-продуктивно фокусиране върху борбата с корупцията. Също така, беше възобновена антикорупционна експертиза на законопроекти при тяхното разработване. Важна инициатива на президента е въвеждането в законодателството на правните норми за отговорността на първия ръководител на държавния орган за корупционно нарушение на подчинените му, дори до оставка. Това позволи да се намалят корупционните рискове и да се увеличи отговорността на ръководния състав на всички държавни органи.

По инициатива на държавния глава от 1 ноември 2019 г. на 11 летища в Казахстан е въведен режим „отворено небе“, който предвижда премахването на ограниченията за броя полети и предоставяне на чуждите авиокомпании на пета степен „свобода на въздуха“ по маршрути, на които не работят казахстански превозвачи. Полети с 5-та степен на „свобода на въздуха“ включват полети на чуждестранна авиокомпания през градовете на Казахстан до градове на трети страни, което ще увеличи транзитния потенциал на Казахстан и ще увеличи транзитния пътникопоток през казахстанските летища.

През първата си година Президентът К. Токаев укрепи международните позиции на страната. Президентът започна активно да изгражда международни отношения с държави, които са ключови геополитически центрове, както и стратегически партньори. Сред тях са Русия, Китай, САЩ, Германия, ЕС, ООН, страните от Централна Азия.

По време на своето президентство К.Токаев посети повече от 10 страни и проведе срещи с повече от 13 чуждестранни лидери. Освен това участва във форуми на такива значими организации като ШОС, СВМДА, ЕАИС, ОС на ООН, ОНД, ОДКБ.

Като цяло днес страната се намира на важен етап от своята история, когато се чертае нова траектория на последващото ѝ развитие. В този контекст дейността на президента на Казахстан К. Токаев вдъхва оптимизъм, тъй като в сравнително кратък период от време той натрупа голям актив от положителни идеи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чак сега

    1 0 Отговор
    разбрах, че ООН е държава!?