3 Юни, 2020 21:02 2 604 21

Експерт от български произход съветва Макрон

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • стефани станчева

Стефани Станчева е професор в Харвард

Експерт от български произход съветва Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Френски икономист с българско потекло е новият съветник на президента Еманюел Макрон, съобщи Le Monde.

Професор Стефани Станчева е икономист. Отличена е с множество награди.

Беше определена за най-добър млад икономист. Икономически експерти са впечатлени от нейните трудове по данъчна политика.

В момента работи в Харвард. Нейното основно мото е да се чуе гласът на повече хора.

Тя е част от екип експерти, които съветват Макрон по глобални икономически въпроси. Нобеловият лауреат Жан Тирол я е посочил за лидер на работната група по неравенства.

Икономистът Станчева е експерт по обществени нагласи към данъчни реформи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напомнящ

    8 15 Отговор
    И руснаци и турци и много европейци са със Бг произход, сещате се защо. Това не е повод за радост. По-скоро, поредния еничар.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Росене

    8 2 Отговор
    ама и ти си един журналиС 😄
  • 4 дано

    10 1 Отговор
    дано един ден това да са премиери, президенти в бг ...
  • 5 барчо

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Напомнящ":

    Не знам защо са ти набримчили минуси, след като е така. От мен е единия плюс. Прави ли си някой изобщо сметката колко струва на държавата ни да отгледа и изучи един добър специалист??? Западняците ги вземат наготово и започват да печелят. Все едно да вземеш камион без пари и разхода да ти е само нафтата, ма и тя на половин цена. И баба знае така. И ако някой се запита защо сме на: "Отвратените избягаха, а останаха отвратителните".

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 6 ФАКТ !!!

    10 2 Отговор
    Браво ! Все повече българи да изпъкват с качествата си ,с ума си и съвестта си !!!
  • 7 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    Нещо ми се отряза текста. Та. И ако някой се запита защо сме на това дередже, тук е мястото на думите на г-н Карбовски: "Отвратените избягаха, а останаха отвратителнит: е".
  • 8 123

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    Икономист от Харвард не от УНСС, което знаши че този икономист е платил най малко 200 000 долара за да учи там което в лучая е 35 годишна жена.А дори и от УНСС студентите си плащат обучението всеки семестър, няма безплатно обучение.Ако не сте шуробаджанци да е била работила за България, шуробаджанаците пъдят от България всеки знаещ,можещ и работлив Българин.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 ФАКТ !!!

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Браво за коментара !!! Точно така е ! А и, ако българите бяха по-добри един към друг и по-задружни !!!
  • 10 criminal

    0 1 Отговор
    Айде стига ангела с бг корени, на макарон с бг корени, на тръмп жена му с бг корени........само глупости......../умишлено са с малки букви/.…....…
  • 11 И да, и не

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Малка корекция: Не е учила в Харвард, а работи там, доколкото разбирам. Учила е в Париж и Cambridge. Иначе с останалото сте прав/а.
  • 12 Другата истина

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    За нейното професионално развитие и позиция основна роля играе висшето образование, а не средното. Нейното висше образование е от чужбина, т.е. България не е платила и стотинка. И основно заслугите са си нейни - седнала е и е учила. В някои държави не е достатъчно само да си платиш, трябва и да учиш, за да вземеш диплома. Има държави, в които няма такси за следване, например Австрия. И освен това, срещу символични такси студентите получават пълна здравна застраховка. И пак това не се плаща от българския данъкоплатец, а, в случая, от австрийския. И вместо да се радвате, че има такива възможности за българските деца, Вие, типично по български, гледате да омаловажите успеха им. Между другото, на много места се коментира, че българите, пътуващи за чужбина (например по време на карантината), са цигани-работници. Наясно ли сте въобще, колко българи-студенти има в чужбина? И заради такива като Вас, няма да искат да се върнат в България.

    Коментиран от #16

  • 13 цербер

    1 0 Отговор
    Експертка от български произход ще съветва Макрон. Френска икономистка с българско потелко е новата съветничка на президента Еманюел Макрон. ТЯ беше определена за най-добър млад икономисТ. Жан Тирол я е посочил за лидерка на работната група. Икономистката Станчева е експертка по обществени нагласи към данъчни реформи.
  • 14 pbdan

    1 0 Отговор
    Много свястно момиче, гледах е вдневникима интервю с нея и каза, че обича родината си, но не може да ни помогне защото корупцията пречи на икономическите закони и не могат да се направят никакви модели.
  • 15 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор
    Лошата новина е че,такива като тази не се връщат в България.Отговора всеки знае защо.
  • 16 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Другата истина":

    1. Ако сте прочели правилно написаното от мен ще сте забелязали, че никъде не съм споменал името на тази госпожа.
    2. Имал съм в предвид напусналите нашата държава над 2 милиона българи от които със сигурност поне 200 000 специалисти в различни сфери. Родени, отгледани, завършили висшето си образование изцяло в България.
    3. Не зная колко точно български граждани са студенти в"западните", но познавам 7 такива деца на приятелски семейства.
    4. Всички тези деца няма да се върнат тук не заради такива като мен, защото аз не съм във "властта", а заради точно тези от властта, които и отнеха бъдещето. В БГ няма бъдеще, защото няма заводи, високи технологии, науката е смачкана, образованието е неперспективно и т.н. да не изпадам в подробности.
    5. Бих се гордял ако тя е българска гражданка, а не като в случая с български корени, която не знае и една българска дума и не може да посочи на глобуса къде се намира БГ. Когато си пише сивито премълчава българските си корени. Това че е с български корени тя не го е обявила, а някой журналист се е разровил и обявил. За какво точно да се радвам и гордея, че нещо не ми е ясно????

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Баро ти пишеш като многото българи

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "барчо":

    Които не живеят в чужбина,и не знаеш.Тук никой не го интересува от каква националност си,от дека идеш.Има си конкурс ,изпити,кандидатстваш за дадена работа и ако ставаш ти си човека.Хората в ЕС и Америка дават шанс,прогрес,развитие на хората.Не ги вземат на работа по роднинска линия,с вуйчо владика.......Ако си умен ти си,не да се върнеш в България с диплом 20/20 и да чистиш тоалетни или да чакаш на борсата за безработни.И друго само в България говорим български 😉.
  • 18 Другата истина

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "барчо":

    Прочетох внимателно коментара Ви. В моя също не казах, че сте споменал името ѝ. Но, тъй като коментарът Ви се намира под статия за Станчева, реших, че имате предвид нея или хора като нея. Следващия път можете да сложите едно пояснение, че не коментирате конкретната статия, а изказвате мнение "по принцип". Относно т. 4 от коментара Ви: да, за съжаление е така. Но не е и само "властта". Хората във властта са били такива като Вас и мен, и са избрани от хора като Вас и мен, които не са във "властта". Казах, че няма да се върнат заради хора като Вас, защото оставам с впечатлението, че и сред обикновените хора в България все повече се забелязват предразсъдъци относно живеещите в чужбина българи. Има много коментари, съдържащи определения от типа "предател на родината". Относно т.5: Дали ще се гордеете, е въпрос на Ваш личен избор. Не зная какви са ѝ познанията по български език и география, но явно е родена в България. Българският ѝ корен си е "обявен" от името ѝ. Не е въпросът, дали го обявява, а дали би го отрекла. За някои позиции не е нужно изрично да споменаваш в CV-то си откъде си. Ако бъдещият работодател се интересува, ще те попита на интервюто за работа. В чужбина също така никой не се интересува, дали си завършил начално, основно или средно образование в 6-то, 7-мо или 35-то. Просто на никого не му говори нищо. Може да добавиш тази информация, ако е релевантна за дадена позиция (например, ако ти искат владеене на даден език, можеш да споменеш, че си за

    Коментиран от #20

  • 19 Другата истина

    1 0 Отговор
    ...завършил тази или онази езикова гимназия). Дали обаче го владееш наистина (или просто си си купил дипломата), ще си проличи много бързо.
  • 20 БЪЛГАРИН в чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Другата истина":

    Защо българите в България си мислят че се крием и забравяме че сме българи ,няма такова нещо.Ако у нас можеш да си купиш диплом,тук не може повярвай ми.Дори само ако се опиташ да дадеш подкуп на учител става грозно и страшно.А за да работиш във Франция,Германия ....където и да е трябва да владееш езика на държавата в която си.Ако не го говориш евентоално само за бране на ягодки и грозде ставаш и то пак с нечия помощ на някой който говори език.Езиковата бариера е нещо ужасно не можеш и пакет цигари си купи с български.Така че тази жена и многото други работещи в чужбина задължително владят перфектно езика.Което е доста мъчително в началото ,дори и с френска гимназия си малко нула.Френският е труден език,минимум 3,4 години живот тук във Франция да не кажа 5 да го научиш .
  • 21 Ооо

    0 2 Отговор
    Без да са го направили еничър така високо нямше да го пуснат :(((
    Едва ли ни има той нас за бели хора :(
Новини по държави: