Last news in Fakti

18 Септември, 2012 08:17 1 272 0

10-има убити при атентат в Кабул

  • кабул-
  • атентат-
  • ислямист
10-има убити при атентат в Кабул - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Афганистанската бунтовническа групировка Хезб-и-Ислами пое отговорност за самоубийствения атентат с кола бомба в Кабул, насочен срещу чужденци, като заяви, че той е бил извършен от жена като отмъщение за антиислямския американски филм "Невинността на мюсюлманите", предаде АФП.

Най-малко 10 души, деветима от които чужденци, при атентат рано тази сутрин на магистрала, водеща до международното летище в афганистанската столица, съобщиха официални източници.

Това е вторият самоубийствен атентат в силно укрепения град за последните десет дни, който отново постави под въпрос стабилността на страната в момент, когато НАТО ускорява изтеглянето на войските си и предаването на властта на афганистанските сили до края на 2014 г.

Говорителят на групировката Хезб-и-Ислами Зубаир Сидики пое отговорност за атентата чрез телефонно обаждане до АФП от неизвестно място. Тази групировка поема изключително рядко отговорност за самоубийствен атентат в Афганистан. Извършването на самоубийствени атентати от жени също е рядкост в страната, отбелязва АП.

"Бомбеният атентат беше извършен от жена на име Фатима. Той е отговор на обидата към нашия Пророк", заяви говорителят.

Атентатът в Кабул е извършен ден след като протести в Афганистан заради филма "Невинността на мюсюлманите" за първи път прераснаха в насилие и стотици разгневени мъже хвърляха камъни срещу американска военна база, влязоха в сблъсъци с полицията и скандираха "Смърт на Америка".

Фотограф на АФП съобщава за поне шест тела, лежащи насред останките от микробус, а друго превозно средство е унищожено от все още горящия пожар насред магистралата. Представители на афганистанските и на западните сили за сигурност потвърдиха, че деветима чужденци са били убити при атентата, за който полицията съобщи, че е самоубийствен атентат с кола-бомба.

"Чужденците бяха от частна компания, работеща на летището", заяви афганистанският представител, пожелал да остане анонимен, защото не му е разрешено да говори пред медии. Той допълни, че един афганистанец също е сред жертвите, а двама афганистански полицаи са били ранени. Западният представител съобщи за двама убити афганистанци, с което общият брой на жертвите според него е 11.

Началникът на полицията в Кабул Мохамад Аюб Саланги заяви, че става въпрос за самоубийствен атентат до микробус, в който пътували чужденци. Говорител на Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на НАТО потвърди експлозията близо до летището, но заяви, че за момента няма информация за жертви сред военните.

Филмът „Невинността на мюсюлманите“, за който се смята, че е бил продуциран от малка група християни екстремисти, предизвика бурни протести пред американски посолства и други американски символи, при които загинаха 19 души в най-малко 20 страни преди днешния атентат. Хезб-и-Ислами е втората по големина бунтовническа групировка в Афганистан след талибаните и е оглавявана от Гулбудин Хекматиар, бивш премиер на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА