Last news in Fakti

19 Септември, 2012 16:27 19 445 10

Изнасилени затворници свалиха грузинска министърка

  • грузия-
  • затвор-
  • издевателства
Изнасилени затворници свалиха грузинска министърка - 1
Хатуна Калмахелидзе

Грузинската министърка по изпълнение на наказанията, пробациите и юридическата помощ Хатуна Калмахелидзе подаде оставка заради скандал с мъчения и изнасилвания на затворници в един от затворите в столицата Тбилиси,  предаде „Грузия Online“. Вчера в страната бяха показани скандални видеокадри с издевателствата.

„За мен това е крайно възмутително. По време на моето управление се опитвах човешките права да бъдат защитени, но очевидно усилията ми не са били достатъчни“ - заяви Калмахелидзе.

Грузинското министерство на вътрешните работи съобщи, че няколко служители на затвора вече са арестувани заради жестоко отношение към задържаните там. В официалното комюнике се казва, че началникът на отдела по безопасност, дежурният инспектор и други техни колеги, намиращи се под влиянието им, не само третирали затворниците нечовешки, но и снимали „геройствата“ си. На сайта си министерството качило част от записите, уточнявайки, че останалите не са подходящи за „публично разглеждане“.

Двете опозиционни телевизии в страната - „Маестро“ и „Девети канал“, обаче излъчиха как  охранителите бият затворниците и ги изнасилват с гумени палки. Те получили кадрите от бивш сътрудник на тюрмата, който понастоящем живеел в Белгия. След видяното в Тбилиси, Кутаиси, Батуми, Поти и други градове избухнаха протести с участието на представители на опозицията и роднини на затворниците. Само в столицата демонстрираха около 2000 души.


На скандала вече реагира и президентът Михаил Саакашвили, заявявайки, че е потресен от кадрите и всички виновни ще бъдат установени и наказани. В последните години на управлението си Саакашвили се опитва да направи системата на правосъдието и вътрешните работи прозрачна.
Затворническият скандал в Грузия избухва по-малко от две седмици преди парламентарните избори в страната, които са насрочени за 1 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    1 3 Отговор
    Младо момиче, изглежда това и липсва и ......какво да прави....

    Коментиран от #2

  • 2 ШПОРА

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "георги":

    Ти май въобще не си прочел статията, а май така наизуст си пишеш собствените измислени фантазии, а?
  • 3 бла бла

    3 1 Отговор
    Професиите в българския език се пишат в мъжки род.Писна ми от "съдийка" "прокурорка" "министърка" и т.н. Това се отнася за автора на текста.
  • 4 1234

    4 0 Отговор
    хатуна матата
  • 5 враца

    2 0 Отговор
    хубава е министърката, ти заеби!
  • 6 пича

    4 0 Отговор
    Леле-мале каква жена! Те на такава мадама викам аз министър, а не като тия нашите - дебели, тлъсти, прости и грозни, ама грозни!
  • 7 васил димчев

    4 0 Отговор
    При какви обстоятелства Искра Фидосова би си подала оставката
  • 8 fantaziq

    0 0 Отговор
    a kolko interesno moje da se preobrazuva zaglavieto: "saliha zatvornici, iznasilili ministurka" q vij ti ;)) hmm
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    абе ако се обръсне, СТАВА !!!