Last news in Fakti

8 Октомври, 2012 11:45 2 063 3

Бивш защитник от „Милан“ става вицепремиер в Грузия

  • грузия-
  • бидзина иванишвили
Бивш защитник от „Милан“ става вицепремиер в Грузия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият защитник на италианските футболни отбори „Милан“ и „Дженоа“ Каха Каладзе ще е вицепремиер в новото правителство на Грузия. Той ще бъда натоварен с тежката задача да отговаря за строителството и инфраструктурата.

Това стана известно от изказването на победителя на парламентарните избори в страната Бидзина Иванишвили.

Каха Каладзе минава за едно от харизматичните лица на грузинската опозиция. Освен че построи църква в родния си град Самтредия, той ръководи банка, която правителството на победения президент Михаил Саакашвили опита да разори.

Другият вицепремиер и министър на отбраната ще е лидерът на партията "Нашата Грузия - свободни демократи" Ираклий Аласания. Дипломат от кариерата той минава за един от символите на сближаването на Грузия с ЕС и интеграцията на армията й в НАТО. "Нашата Грузия - свободни демократи" ще излъчи и държавен министър по евроинтеграцията. Това ще е Алекси Петриашвили.

За външен министър се предлага говорителката на "Грузинска мечта" Майя Панджикидзе.

Министър на вътрешните работи ще е Ираклий Гарибашвили от ръководството на "Грузинска мечта“. Министър на затворите ще е бившият обмудсман Созар Субари.

Политици от времето на Едуард Шевернадзе също се връщат във властта. Бившият на селското стопанство Давид Кирвалидзе отново ще отговаря за сектора, а в здравното министерство се завръща Амиран Гамкрелидзе. Нодар Джавахишвил от фонда Карту ще ръководи Националната банка на Грузия.

Генерален прокурор ще е адвокатът Арчил Кбилашвили.

Шеф на парламента ще е лидерът на Републиканската партия Давид Усупашвили, а негов заместник ще е лидерът на „Грузинска мечта – Демократическа Грузия“ Майя Кобахидзе.

Иванишвили отбеляза, че в близките дни ще обяви имената на министрите на икономиката, на образованието, по проблемите на бежанците, на финансите и на околната среда и природните ресурси.

В парламентарния вот на 1 октомври опозиционната коалиция на Иванишвили спечели 83 депутатски места, а партията на Михаил Саакашвили - 67 места в 150-членния парламент. Останалите партии не успяха да прескочат 5-процентната бариера.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грузинка

    1 0 Отговор
    Политиците от времето на Едуард Шеварнадзе продадоха и развалиха страната, а тоя ги връща! До виждання просперираща Грузия! Връщаме се към тъмните и ужасните времена на хаос!
  • 2 NDovolen

    0 0 Отговор
    Горкия народ,който си ги избра.Очаквайте крадците и бандитите.
  • 3 необразован

    0 0 Отговор
    Министър на затворите ще е бившият обмудсман Созар Субари....
    Само ако може този ИНТЕЛИГЕНТ наричащ себе си журналист да ми обясни какво означава тази думичка "обмудсман"